Начини да се ослободите кондензације у зимском врту: зашто вода капа са стропа, зашто се соба "зноји", шта учинити да се елиминише висока влажност

У нашем времену, сауна је један од обавезних атрибута осталих Руса. Власници сеоских кућа и становници приватног сектора, који су изградили своје купатила на свом мјесту, често се суочавају с појавом као што је кондензација у врту. Вода капа са таванице, мокри зидове, формира плијесан и гљивице, што, пак, оштећује не само сам дизајн и ствари које се тамо складиште, већ и људско здравље.


Уклањање узрока кондензације у испаривачу зими није увијек само због сусједства с највише влажним подручјима. Али то мора бити учињено у најкраћем могућем року.

Шта је кондензација?

Кондензат се назива влага која се наноси на зидове и плафон због појаве температурне разлике. Под утицајем топлоте из пећи, вода се испарава и претвара у пар, који због циркулације ваздуха у просторији иде до граница просторије. Зидови, плафон и прозори су на споју двије температуре. С једне стране, то је топлота унутарње просторије, ас друге - хладноћа са улице. Пара остаје на хладнијој површини, стварајући влагу.

Могу утицати на стварање влаге низом фактора:

  • Кршења у обављању топлотне изолације. Изолација, на пример, пена, не "дише" једноставно зато што не пролази кроз саме парове, што доводи до стварања влаге. Понекад је разлог на тачки рошења, који није вани, већ унутар просторије, зашто боли и мокри зидове. Подсетите се да је тачка рошења температура на којој се пара претварау воду.
  • Кршење приликом инсталације вентилације. Температура у парној купељи и предњем зиду знатно варира када се врата отворе, пара остаје унутра и тече низ зидове.
  • Висока влажност у затвореном простору. Вода испарава у облику паре, сакупља се у близини зидова и плафона и формира се кондензација.
  • Висока температура ваздуха, посебно зими. Температура у купатилу је већа од температуре на улици, а зими ова вредност може бити десетине степени. Пара остаје на хладнијој површини, знојећи прозоре, влага се скупља на зидовима и плафону.Шта је опасан кондензат?

Чистоћа и висока влажност на првом мјесту - то је повољно окружење за развој различитих микроорганизама, гљива, плијесни. Мокри зидови и плафони често доводе до труљења, кроз које купатило може доћи у хитним случајевима. Као што је већ поменуто, све ово може негативно утицати на здравље људи.

Како елиминисати узроке настанка кондензације у контејнеру?

Један од најлакших начина за уклањање кондензације је да се покрију површине које су захваћене врућом паром, топлотно изолирајућом бојом. Приликом загревања купатила, горњи део зидова и плафона ће се брже загрејати, што значајно смањује количину влаге која се на њима формира. Такође, нужно је да простор изолујете споља, померајући тачку росишта ближе спољашњем слоју носивих зидова.

Ако сте спремни да проведете једно време, можете купити одушивач који ће обавити сав посао за вас.То ће елиминисати вишак влаге, што је узрок кондензације, што значи да се прозори више неће знојити, зидови неће бити влажни, али неће капати са стропа.


Како би се ослободио кондензат у зимском врту, модернизација система вентилације ће помоћи. Један од најлакших начина је да се на плафону створе вентилациони отвори - потпуно супротни од оних на супротним крајевима просторије. Тако ће вишак паре и влаге изаћи из просторије, а дужина не може бринути.

Вентилацијске рупе су већ доступне за инсталацију вентилатора мале снаге, што ће помоћи да се носи са влагом. Не заборавите да се током поступка парења сви отвори за вентилацију морају затворити густом крпом или специјалним бравама до краја сесије.


То ће бити неповратна и једноставна вентилација просторије након употребе. Мокри зидови, плафон се могу обрисати крпом или крпом и оставити врата отворена док се потпуно не осуши.

Многим мајсторима се саветује да инсталирају свод за одвод воде. Ако имате такозвани проточни под - између плоча оставите пукотине, онда је сет постављен директно испод пода и мора имати нагиб према одводном отвору.

У случају да су плоче добро причвршћене једна за другу, одвод је инсталиран на најнижем мјесту. Обавезно изолујте под са хидроизолацијом и повремено проверите њен интегритет. Мајсторима се саветује да инсталирају вентиле у одвод, како би се спречио настанак лошег мириса.Вода из одвода мора се извадити из зграде или сама купка мора бити изграђена на темељима пилота, тако да је дрво боље исушено, те да се течност испари, а не кондензира у кади.

Инсталација у систему грејања јединице грејања такође помаже да се смањи влажност и елиминишу фактори формирања кондензата. Пећница или камин, потопљена или загријана струјом, осушиће ваздух из паре и спречити стварање кондензације.

Не заборавите на сигурносну опрему. Сви уређаји за грејање морају бити постављени строго у складу са правилима, јер њихово присуство повећава ризик од пожара. Не остављајте пећницу и камине без надзора, угљајте угаљ прије одласка и искључите мрежу.


За више детаља о уградњи апарата за гријање и вентилације у котловници, види доље.