Митланд'с Хотхоусе је конструкција како изградити своје руке

У неком тренутку, многи власници властитих вртова и градова размишљају о преласку са вањског узгоја на кориштење стакленика. И то је тачно, јер уз правилну негу биљака у стакленику можете добити већу и квалитетнију културу много брже без страха од мраза и наглих промена температуре.

Грејна кућа по Митлидеру - шта је то?

Јацоб Митландер - почасни пољопривредни стручњак, који је створио нову врсту стаклене баште, повољно се истиче у позадини обичног стакленика. Овај дизајн је познат и као "амерички стакленик" или "амерички". То је стакленик средње величине са вертикалним зидовима и двослојним кровом.

Митлидер'с Хотхоусе

Од обичног стакленика разликује се по томе што се ниво стијена мијења - један од њих је окренут према сјеверној страни, виши, а на југу, напротив, испод. У средини, на споју сплавова, налази се вертикални зид са жабама дуж дужине стакленика. Примјер таквог дизајна можете видјети на слици испод.

Алуминиум Митсубисхи Хотхоусе с поликарбонатом

Захваљујући овим фрајтовима у стакленику Митлидер, обезбеђена је ефикасна вентилација - топли ваздух се диже, излази ван. Хладан ваздух улази у стакленик кроз отворе или крму, који се налази у зиду окренутом према југу.

Грејна кућа Митлидер

Важно! Биљке у митлидеровској стакленици су добро заштићене од прекомерног суперхлађења када се вентилишу - на северунагиб крова изнад југа, и сви вентилациони прозори се налазе на јужној страни стакленика.

Предности и карактеристике

Размотримо детаљније све карактеристике и предности стаклене баште изграђене по Митландер методи.

 1. Ефикасна вентилација. Као што је већ објашњено горе, због локације трансеката и метли, биљке у стакленику се не прегреју. Осим тога, нема потребе за инсталирањем система за присилну вентилацију, тако да је трошак сервисирања таквог стакленика мањи.

  Измјена зрака у стакленику Митландер

 2. У стакленику Митланд, нема потребе за додатним снабдевањем постројења са угљен-диоксидом преко цилиндара и дозатора - овај систем успешно управља природним системом вентилације.
 3. Због често размакнутих греда, носача и пречки, конструкција, створена Митландеровом методом, је јача. Успјешно се супротставља јаким вјетровима или притиску великих сњежних маса акумулираних на крову.

  Миттлерова стакленик изнутра

 4. Приликом склапања таквог стакленика као прибора користе се вијци и вијци, тако да је лако раставити, премјестити на ново мјесто и кренути. Такође, при изградњи митлидеровскоие стакленика зидови и кров могу бити направљени као два одвојена модула, који су повезани у завршној фази изградње. Са таквим дизајном, демонтажа стакленика или замјена оштећених елемената облоге знатно је поједностављена.
 5. Висина зидова стаклене баште је одабрана тако да се осигура лакоћа употребе.
 6. Подручје иВисина стакленика је одабрана тако да се у њој осигура стабилна микроклима и обезбеди довољно простора за узгој различитих усева.
 7. Наношење слојева Митлидер-овог стакленика је у два слоја, а између њих - слој ваздуха дебљине 50-70 милиметара. Обезбеђује задовољавајућу топлотну изолацију зграде.

Ево стакленика који препоручује Ј. Митлидер

Што се тиче недостатака, у стакленику изграђеном на методи Митландер, она сама - у поређењу са конвенционалним стакленицима, биће потребно више материјала за тај оквир, тако да се трошкови изградње повећавају. Али то се компензира недостатком трошкова за присилну вентилацију и снабдевање угљен-диоксидом, као и повећањем (у складу са свим препорукама) ефикасности стаклене баште.

Видео - Митлидер'с Хотхоусес

Избор правог места за стакленик

Пре него што почнете да купујете материјале и градите стакленик, морате изабрати право место за то. И ево неколико ствари које треба размотрити.

Прво, сам крајолик. Боље је место боље. Ако постоји мала падина, онда испред зграде треба да буде тераса - распоред на падини једнаке платформе-терасе.

Важно! Суочавање са стаклеником методом Митландера на сјеверној падини брда није пожељно ни за вријеме терасирања - температура на овом мјесту ће бити 2-3 ° Ц мања од нормалне. На први поглед, разлика је мала, али њен утицај на ефикасност гајења и гајења ће обезбедити. Такође, имајте на умустакленик на сјеверној падини пухат ће хладне вјетрове.

Како инсталирати стакленику широм свијета

Друго, изградња би требало да буде правилно оријентисана широм света. Високи нагиб крова треба да "гледа" на север, на ниску рампу и прозоре за вентилацију - на југу, крајеве, односно на запад и исток.

Треће, непожељно је дозволити засјењење зграда дрвећем, зградама и другим објектима. Идеално је да простор испод стакленика буде освијетљен од раног јутра до касно у ноћ. Ако то није могуће, покупите мјесто гдје ће сунце засјати на стакленику од поднева до заласка сунца.

Стакленик би требао бити смјештен на једнакој површини која није засјењена зградама и стаблима

Четврто, боље је не опремити Митландер стакленик у низинама и на тресетним тлима - у просјеку, на овим мјестима, зрак је хладнији.

оснивање темеља

Стакленик се тешко може приписати посебно тешким зградама, али је најједноставнији темељ за то неопходан.

Ево три опције које су представљене у циљу повећања сложености и трошкова:

 • точка;
 • греде;
 • риббон.

Прва метода је најједноставнија, пројектована је за малу масовну изградњу. Да бисте направили основу темеља, биће вам потребне дрвене игле или греде довољно великог дела (100 до 100 милиметара). Њихова дужина је око 50 центиметара.

Дрвене игле за тачкасте земље

Важно! Материјал темељне тачке прије почетка рада требао би бититретирати антисептиком. Треба имати на уму да чак и када се ради о обради, таква основа није трајна.

Корак 1. Мјесто изградње стакленика је очишћено од смећа, камења и вегетације. Онда пажљиво поравнати.

Корак 2. Израђује се обележавање зидова будућег стакленика. За то можете користити танке клинове и затегнути коноп између њих. Измерене дијагонале - разлика између њих треба да буде минимална.

Корак 3. Питцх или греда у угловима зграде. Горњи елементи темеља треба да се поклапају са нивоом тла.

Потпорни стубови могу бити не само дрвени него и метални. Ово је веома погодно, јер се ови стубови могу стегнути на тло (захваљујући специјалном врху (шипови за вијке) или, усправно, попети се у њега.

Корак 4. Између угаоних тачака мере се једнаки интервали. Дужина сваког од њих треба да буде 1 метар или нешто мање.

Корак 5. Са горњим размаком између угаоних елемената темеља, преостали клинови су зачепљени.

Примјер приказан на фотографији показује процес конструкције темељне подлоге малих димензија на четири носача од пјенастог бетона

Следећи метод подсећа по својој конструкцији траке, али јефтиније - уместо бетона користе се дрвене греде великог дела (100к100 или 150х150 милиметара).

Избор дрвета за изградњу фондова за стаклене баште

\ т

Корак 1. Поновите прва два корака сапрелиминарни начин полагања темеља.

Корак 2. Прокоп је ископан дуж периметра. Дубина би требала бити једнака дијелу греде, а ширина - неколико центиметара више.

Распад платформе за темеље греде

Пре копања рова, морате означити правац напетим каблом

Тренцх ундер тхе фоундатион

Корак 3. Зидови јарака су поравнати, дно је набијено.

Корак 4. Јарак је 1/3 или 1/2 дубоко испуњен песком. Такође би требало да буде пажљиво угушена. За веће скупљање можете залити песак.

Корак 5. На песку и зидовима јарка налази се хидроизолација - рубероид или обичан полиетилен.

рубероид

Корак 6. Дрвена греда је темељито третирана антисептиком.

Прерада дрвета

Корак 7. Према величини рова, из греде се сакупља кутија. Причвршћивачи се могу направити вијцима или чавлима.

Схема полагања дрвене кутије у рову

Жичане спојнице за монтажу темеља

Корак 8. Греда је хоризонтално постављена. Висина сличног темеља изнад тла је 4-5 центиметара.

Корак 9. Врх снопа поставља други слој хидроизолације.

Алтернатива је основа два реда греда

Ова друга метода је најинтензивнија и најпотребнија, али у исто вријеме даје веома снажну и издржљиву основу која може издржати тежину великог и тешког стакленика.

Фино дредгедтемељна трака за стакленик

Корак 1. Поновите прва два корака прве методе.

Израђујемо ознаке за темељ

Корак 2. Периметар рова ископава се на дубини од 50-60 центиметара и ширини од 1/4 метра.

Тренцх фор тхе фоундатион

Корак 3. Дно рова је исправљено, зидови су поравнати.

Корак 4. Припрема мешавине песка и шљунка у односу 1: 1 (или само песак).

Мешавина песка-шљунка (ГХС)

Корак 5. Мјешавина се излијева на дно рова да би се формирао набијен "јастук" у дебљини од 10 цм

.

Санд јастук за темељ

Корак 6. Из плоча изнад рова гради се оплата.

Како се може поставити оплата за темељну траку

Корак 7. Будући да је стакленик релативно лаган, није потребно ојачати темељ челичном жичаном шипком, али по жељи се у оплату може поставити велика мрежа заварених шипки.

Корак 8. Припрема раствора. Примери пропорција - 1 део цемента, 4-5 делова дробљеног камена и 3 дела песка са минималним садржајем нечистоћа. За сваки килограм цемента потребно је 0,5-0,7 литара воде.

Цементни малтер

Корак 9. Добијени раствор се сипа у ров и оплату и траје недељу дана. Након тога се уклања оплата. Након 20-30 дана након улијевања на темељ можете направити стакленик.

Даска је испуњена малтером

Конструкција дрвеног оквира

Најчешћи материјал заОквир Митлидер-овог стакленика је дрвена греда - са њом је лако радити, може се добити у најближој грађевинској радњи и не ствара кондензацију, чији изглед у стакленику је непожељан.

Потребни цртежи за изградњу дрвеног стакленика на Митлидеру

Конструкција стакленика се састоји од сљедећих елемената:

 • база;
 • дуге зидове;
 • завршни зидови;
 • врата;
 • кров;
 • прозор-трансом.
Сви наведени елементи су направљени од дрвених греда различитих пресјека. Као сидро се причвршћују вијци, угаони конектори (познатији као "углови") и спојне плоче правокутног и Т облика.

Табела. Врсте шипки и за шта су потребне.

Пресјек пресека, мм За шта се користи

100к100

базу стакленика

50к75

Зидови, косине, врата, сандуци, уздужне кровне греде

40к150

Кровни рогови се могу замијенити са 50к75 бара

Са алатима ће вам бити потребан одвијач, крижни одвијач, трака и оловка, електрична шаблона или пила, ниво и мердевине. За обраду дрвених конструкција биће потребно сушење или антисептик и четкица.

Стандардна величина за стакленик Митландер је 6 метара широка, 12 метара дуга и 2,7 метара висока на највишој точки. Висина самих зидова - 2 метра. Угао нагиба сјеверне падине је 35 °, а јужни нагиб 20 °. Сви параметри могу бити по потребито цханге Пре него што започнете процес изградње, направите најједноставнији нацрт на папиру или компјутеру, како не би правили грешке приликом рада - боље је трошити време на припрему него на рециклирање. Неки од цртежа су приказани у наставку.

Схема стакленика по Митлидер-у

Скицирање Милтлаиер дизајна - стаклено стакло из стакла

Хедгевоод са стабла Митлидер са својим рукама 3к6 м

\ т

Важно! Код промјене величине стакленика пожељно је оставити ширину стандарда. Ако је ширина већа него зими, оптерећење снијегом на крову ће значајно порасти.

Састанак стакленика почиње припремом базе.

Корак 1. Греда дужине 10к10 цм и дужине 3 метра темељно је третирана уљем за сушење или антисептиком. Будући да ће темељ бити у контакту са земљом, потребна је најбоља заштита од влаге и пропадања.

Корак 2. Дужина зидова је изведена секцијом електричног брисача.

Корак 3. Дрво је повезано са "кутијом" дуж обода зидова стаклене баште. Основе подножја сјеверног и јужног зида међусобно су међусобно повезане правокутним спојним плочама и вијцима. Са шипкама крајњих зидова, они су повезани помоћу углова.

База од снопа 10к10 за стакленик

Корак 4. Помоћу рулета пажљиво се провјеравају димензије дна и ширине будућег стакленика. За то је погодно измерити дужине пречника. Ако је разлика између њих минимална - све је у реду.

Корак 5. Нивотребате провјерити колико је равна база хоризонтална.

Корак 6. Ако фондација није ишла директно на темељ зграде - пребаците га на њега.

Структурни елементи стакленика у Митлидеру

Затим морате сакупити сјеверни и јужни зид стакленика.

Корак 1. Као и за темељ, греде 50к75 мм за зидове третирају се антисептички. За већу спољну привлачност зграде можете сликати.

Корак 2. Изрежите дрво за вертикалне носаче зидова висине 2 метра.

Корак 3. Затим се одсече трупац за горњи хоризонтални елемент зида. Убудуће ће служити као поверлифт, на којем ће бити осигурани крајеви рогова. Оптимална дужина - 3 метра.

Корак 4. Хоризонталне шипке су међусобно повезане правокутним спојним плочама на широкој страни (75 милиметара).

Корак 5. До хоризонталног елемента, са угаоним или Т-обликованим конекторима, вертикални регали са интервалом од 2 метра су причвршћени тако да уски (50 милиметара) стране рекова "изгледају" унутар и изван пластеника, а дуги - до следећих регала .

Корак 6. За јужни зид за 50 центиметара испод хоризонталног елемента причвршћен је хоризонтални премосник из исте греде. Ово је неопходно за инсталацију доњих прозора за вентилацију.

Фиксирање хоризонталних скакачица

Корак 7. Ако требате ојачати сјеверни и јужни зид, онда између рекова треба поставити фиксне падине.

Корак 8. Дуги зидови се преносе на базу ификсиран на њега уз помоћ угаоних конектора.

Сада се стварају зидови и врата будућег стакленика.

  \ т
 1. Као иу претходном кораку, сноп је обрађен, обојен и одсечен по висини.
 2. Врата су састављена у облику правоугаоника шипке у ширини 70 и висине од 180 центиметара и са хоризонталним скакачем у средини. Уместо углова на зглобовима, можете користити троуглове шперплоче. Завршна фаза је фиксирање оловака, засуна и шарки. Такође има смисла префабриковати врата полиетиленом или поликарбонатом, и са обе стране, тако да постоји слој ваздуха између слојева омотача, који ће играти улогу топлотне изолације.

  Цртеж Митландер завршног зида

 3. Одсеците дрво у пресеку 100к100 мм на максималној висини стаклене баште. Он ће послужити као окосница за сјеверне и јужне падине.
 4. Лијево и десно десно углови и вијци причвршћени су хоризонталним елементима завршних зидова.
 5. Заузврат, до хоризонталних елемената причврстите вертикалне полице са интервалом од 0,7-2 метра, креира се оквир врата, а нагиби су постављени да повећају чврстоћу конструкције.
 6. Завршени завршни зидови су причвршћени за подножје углова и повезани са сјеверним и јужним зидовима стакленика.

Следећа фаза је изградња крова. Ово је прилично сложена фаза која захтијева пажљиво мјерење и придржавање свих величина.

Схема крова за стакленик Митлидер

  \ т
 1. На дугим зидовима причврстите хоризонтално попречногреде са истим интервалом као и вертикални стубови сјеверног и јужног зида.
 2. На централне стубове снопа 100к100 мм постављени су вијчани носачи, који чине горњи и доњи руб вертикалног зида између плоча. У будућности, он ће деловати као оквир за трансом. Удаљеност између греда - од 40 до 50 центиметара, у зависности од нагиба падина крова.
 3. Греде су причвршћене на сјеверни /јужни руб стакленика и на рубове зида између падина. Постоје два начина причвршћивања - помоћу пиљевине или помоћу носача. Примери су приказани на слици испод. Приближна дужина рогова је 1,9 метара.

Степенице за фиксирање рогова

Затим, од снопа од 50к75 мм, створени су прозорски сандуци одговарајуће висине и дужине од 1,5 до 2 метра. Заједно, доњи и горњи редови ће имати 6 до 8 крменица дужине 12 метара. Оквири причвршћују петље, власници су обрубљени полиетиленом или сегментима поликарбоната.

дрвени оквир

пластифицирање стакленика

Завршна фаза изградње митлидеровог стакленика - гранатирање оквира.

Следователно се за този работени следните материали:

  \ т
 • полиетиленска фолија различитих типова;
 • поликарбонатне плоче;

Ако трајност и трајност облоге за вас није од велике важности, користите једноставну непостабилну полиетиленску фолију која је у стању да обавља своје функције током једне сезоне.

Иначе, обратите пажњу на филмове који имају такве особине.

  \ т
 1. Стабилизовано - овај материјал неће изгубити своје физичке особине при продуженом излагању сунчевој светлости.
 2. Присуство арматурног уметка ће значајно повећати чврстоћу полиетилена на лом и продужити животни век облоге од једне до неколико сезона.

  Схема крова за стакленик Митлидер

 3. Антистатичка превлака ће успорити таложење прашине на омотачу. На први поглед, ово можда није тако важно, али имајте на уму да ће задимљени кров стакленика пропустити значајно мање светла. А то ће директно утицати на стопу раста усева и сазревање усева.
 4. Хидрофилни премаз ће направити кондензацију на површини спљоштеног полиетилена - влага се једноставно клизи по филму који не капље на саме биљке.

Стакленик из ПВЦ цеви с својими руками

За пластенике се користе ПВЦ цеви пречника од 20 до 32 мм, које обезбеђују потребну крутост оквира. Стандардна дужина цеви може бити 1, 2, 3 или 6 метара. Погледајте детаљна упутства за инсталацију овде.

Полиетилен је много лакши од поликарбоната, а стакленик са ситним пластичним омотачем неће захтијевати постојање сложене и скупоцјене траке. Поред тога, стакленик са сличном облогом се брже загрева, али ће на полеђини медаље бити већа унутрашња температурна разлика. Причвршћивање филма на оквир се врши на следећи начин.

 1. Сегмент филма се протеже према ван до једног од делова зида или крова стаклене баште.
 2. Под од полиетиленаЕлементи оквира се наносе трачницама или плочама и учвршћују завртњима.
 3. Део филма сличне величине растегнут је на исти део конструкције, али сада изнутра.
 4. Полиетилен се притиска на оквир помоћу свих истих плоча.
 5. Претходне фазе се понављају за преостале дијелове зидова и кровова стакленика, као и за врата и прозоре.

Готови стакленик од филма

Пошто је филм постављен споља и са унутрашње стране стаклене баште, слој ваздуха се формира између 50 до 75 милиметара дебљине између слојева материјала, који игра улогу топлотне изолације која смањује температурне разлике које су непожељне за усеве.

У поређењу са полиетиленом, поликарбонат је јачи, издржљивији и боље "држи" топлоту. Али његова тежина и вредност су много веће.

Зелени стакленик, прекривен поликарбонатом

Важно! Купите само оне поликарбонатне плоче које имају слој који штити од ултраљубичастог зрачења. Иначе, након 2-3 сезоне, материјал ће постати мутан и крхак.

Прозирни поликарбонат ћелијске

Поликарбонатни стакленик се шива искључиво споља, за монтажне вијке. Пожељно је унапријед означити мјеста причвршћивања на оквир и плоче и избушити их - тако ће се поједноставити сам процес инсталације, те евентуално растављање стакленика или поправка оштећеног подручја. Имајте на уму да је потребно слагање поликарбоната тако да се кондензат формира у шупљинамаизмеђу слојева, спустио се.

Гаража Митлидер по својим квалитетима је ефикасна и изузетно атрактивна за оне који се одлуче узгајати поврће и цвијеће на затвореном терену.

Организација кревета у стакленику у Митлидеру

Видео - Изградња стакленика Митландер сопственим рукама