Метално-пластичне цеви за топли под: рецензије, производтители, инсталације

Међу различитим системима подног гријања, могуће је разликовати два, која се разликују од расхладне - електричне и воде. Главна сврха последњих система је равномерна расподела топлотне енергије у просторији путем циркулације топле воде кроз цевоводе, постављене у подну облогу. Стручњаци препоручују употребу метал-пластичних цеви за топли под. Да ли је тако - разумемо наш чланак.

Главне карактеристике

Често се као носилац топлоте користи топла вода, али се често проналази раствор етилен гликола или антифриза (у случају прикључења јединице на централно грејање). Због тога је неопходно пажљиво бирати материјале за грејне јединице.

Уграђене јединице за гријање воде имају бројне важне предности, које могу минимизирати потрошњу електричне енергије и осигурати равномјерно гријање просторије. Кључ за ефикасност таквог система је правилно изабран цевовод и схема његове инсталације. Избор главне линије треба извршити према сљедећим критеријима:

  1. Добре перформансе преноса топлоте. Овај критеријум зависи од тога колико ће чвор бити загрејан. Ако изаберете материјал који не испуњава овај захтев, онда ће ефикасност система бити прилично ниска.
  2. Карактеристике снаге. Ово је други најзначајнији захтјев за носиоца топлине. Што је већа чврстоћа цевовода, то је већи радни притисаки температурни режим који ће моћи да издржи.
  3. Трајност. Јединица за гријање, по правилу, је фиксирана бетонским вијком, што истовремено јамчи једноликост површинског гријања. Ако ће носач топлоте имати мали радни век, онда ће замена бити прилично скупа, јер за то је потребно уклонити и завршни премаз и базу цемента, што није тако једноставно. Дакле, што се расхладна течност дуже служи без њене замјене, то је за вас профитабилније и лакше.
  4. Смањени фактор експанзије. Под утицајем високих температура и притиска, цев је благо скалирана у величини, што може довести до уништења и естриха и декоративних премаза. Из овога следи да испод ове цифре, дуже инсталације ће вам служити.
  5. Мали радијус ће умријети. Приликом полагања цјевовода одабирете један од кругова који се окрећу. Пошто инсталација јединице за загревање воде не дозвољава употребу конектора и других додатних елемената, тј. Потребно је да се цевовод постави у једном комаду, а затим у кривинама (и свакако су на било којој шеми) могу постојати проблеми који се лако могу елиминисати због ове карактеристике. .
  6. Безбедност животне средине. Материјал природног поријекла у случају опасности неће штетити околишу или људском здрављу.

Сви ови захтјеви на неки начин одговарају метал-пластичним цијевима за топли под, као и бакру, полиетилену итакође полипропилен.

ВИДЕО: Препоруке експерата за избор водоводних цеви

сорте

Дакле, већ смо вам открили који критеријум треба да има расхладно средство за скривено грејање. И да би вам било лакше да одлучите коју опцију дати предност, хајде да причамо о свакој од ових врста цеви.

полиетиленска база

Умрежени полиетилен за топли под је добра опција за унутрашњу јединицу за гријање, али постоји велика вјероватноћа да ће се такве цијеви оштетити тијеком слагања. Стога, ако већ желите да изаберете полиетиленску цијев за топли под за ваше просторије, боље је повјерити његову инсталацију професионалцима који имају искуства у раду с таквим материјалом, те ће га моћи закључити уз минималне губитке.

С друге стране, цев за топли под од умреженог полиетилена има одличну чврстоћу и отпорност на високе температурне услове. Захваљујући јединственој технологији, која вам омогућава да примате складишта различите густине, овај материјал се може користити иу другим областима, на пример, код полагања цевовода на парцели.

Што се тиче недостатака полиетиленских цеви за топли под, оне се састоје од примене велике количине хардвера за причвршћивање, што им омогућава да их сигурно учврсте.

Током инсталације, цео систем је повезан специјалним прикључцима, за које се користи алат за грејање. Крај цевизагрејати, постати пластични. Након тога, он убацује фитинг. Ово је врло једноставна операција која омогућава повезивање цевовода на неколико секунди. Ризик од цурења са таквом везом је искључен.

полипропиленски састав

Топли подови од полипропилена прилично су риједак случај јер овај материјал не посједује све потребне радне карактеристике за овај систем. Ова врста расхладног средства има велики радијус савијања, што искључује бртву топлотне цеви са малим кораком. А то, пак, негативно утиче на ефикасност подног грејања.

Без сумње, топли под полипропиленских цеви - опција јефтина, јесте ли спремни да жртвујете квалитет у корист? Међутим, избор увек остаје за вас.

металне пластике

Топли под од метал-пластичних цеви - најчешћи и релативно приступачан тип изолације простора. Ова основа се појавила на тржишту потрошних материјала релативно недавно, али је у исто вријеме успјела постати прилично популарна. И све то захваљујући јединственом саставу (идеалном односу полимера и метала) и одличним перформансама. Чак и професионалци са дугогодишњим слагањем опреме за подно грејање преферирају метално-пластичне цеви за топли под.

Унутрашњи слој је направљен од полимерне базе која обезбеђује поуздану заштиту носача топлоте од скале и корозије, што узрокује повећање временасервис ове ставке. Средњи слој је алуминијум, који вам омогућава да останете у форми у критичним температурним условима и притиску. Споља, овај елемент је такође прекривен полимерном подлогом, која штити метализирани слој од свих врста оштећења и других спољних фактора који могу да утичу на трајност расхладне течности. Ови слојеви су спојени заједно са адхезивном мешавином која има високу еластичност и добру чврстоћу.

Наравно, због велике жеље фабрика да остваре високе профите кроз економију сировина, може се ухватити нафтовод лошег квалитета. Очигледно је да је најугроженије место овог расхладног средства лепак. Дакле, да би сазнали који је квалитативни материјал пред вама, ивицу треба занемарити. Ако је флусх, то није најбоља опција.

Скоро све метално-пластичне цеви производе петослојне, од којих су прве три основне, а два средња за лепљење и причвршћивање свих производа.

Бакар и нерђајући челик

Носач топлоте, израђен на основу ове сировине, је најпрактичнији и најпоузданији за системе подног грејања. Потпуно задовољава све критеријуме постављене на проводник скривених грејача, има прилично велику залиху издржљивости и трајности, док је провођење топлине и радијус савијања воде на водећу позицију у уређењу домова у унутрашњем воденом термосу. Међутим, трошкови ових времена прелазе било којуразматран изнад.

приближни прорачун

Пројектовање било ког система, а нарочито воде, врши се узимајући у обзир максималну могућу дужину цијеви, али је ограничена на удаљеност од 120 метара. Таква граница осигурава исправан рад цјелокупног пројекта.

Схеме дренаже воде

Да би се одредила количина, потребно је прво израчунати где ће тачно проћи цев и у којим деловима просторије неће бити. Следеће сумирање броја завоја у израчуну минималне удаљености између њих у 30 цм, помножено са 2 (хладни и топли циркулација). По овом показатељу морате додати 10-15% браку и отпаду.

ВИДЕО: Врсте топлих подова од А до З. Што је боље?