Мангал из плинске боце властитим рукама: цртежи, фото и видео упуте корак по корак

Мало замислите одмор у природи без добро печеног кебаба или грилованог поврћа. Кључ успешног кувања је погодан уређај, на пример, мангилл направљен од гасног цилиндра сопственим рукама. Уз правилан рад може трајати дуже од годину дана.

Дизајн је лако направити према вашим потребама, користећи квалитетне материјале и алате. За различите ситуације, уклопна верзија ББК-а из плинске боце, чија је слика приказана на овој страници, или стационарна конструкција, гдје је роштиљ-дим из плинске боце сигурно причвршћен у дворишту сеоске куће, ће стати.

сорте

Уобичајено је да се роштиљ роштиљ којим се јела кувају на врућем угљену из дрвених стубова. Прихвата се класификација према следећим групама:

  • преносива конструкција, због малих димензија и максимално склопивих, се лако транспортује до мјеста експлоатације;
  • преносиви уређаји, који немају јасну структурну везу са одређеном локацијом, могу да се крећу у близини, имају способност да растављају неколико саставних елемената;
  • непокретне инсталације изграђене у темељима или другим темељима и неспособне за кретање.

Стационарне конструкције се израђују помоћу опеке, док друге користе лимене или металне резервоаре. Власници старих непотребних цилиндара имали су више среће, с роштиљемЦилиндар за гас, направљен сопственим рукама као видео, већ има облик, што је ближе могуће захтеваним димензијама.

Трошак произведеног цилиндра је око $ 10-15, што је знатно јефтиније од куповине готовог индустријског производа за роштиљ или шиш кебаб. У исто вријеме, зидови у плинском цилиндру су много дебљи, што ће омогућити дуготрајан рад.

неопходни материјали

Да би се припремио роштиљ, биће потребан плински цилиндар капацитета око 50 литара. Бигер је тешко премјестити, а они с мањим волуменом немају тако прикладне оперативне особине, али и изгледају много естетскије и привлачније.

Зидови контејнера имају дебљину од око 3 мм, што омогућава једноставну обраду машином за брушење (бугарски).

Потребно је да се снабдете овим комплетом:

  • бушилица и сет бургија;
  • Бугарски са неколико дискова за рад на металу;
  • ручни нож за метал;
  • преносни апарат за заваривање и електроде пречника 2-3 мм;
  • угао 40к40 мм или близу тог профила у дужини од око 6-7 м;
  • врата од 2-3 комада;
  • сноп промјера 10 мм ако је намијењен за роштиљ.

Припремни рад

Пожељно је узети цилиндар без попречног пресјека рђе тако да процес корозије не уништи производ. Пре подизања дизалице потребно је истиснути притисак, отворити кран и окренути контејнер. Провера пуног излаза гаса врши се помоћу сапунског раствора који се може применити на почеткурупа Ако нема знакова мехурића, гас се потпуно угаси.

Дизалица је ручни алат за спречавање прегревања и искрења. Поред тога, можете обезбедити процес заливањем резања водом.

У отвору који се отвара након резања дизалице, сипати воду да се опере заостали гасни кондензат. Ако је лоше опрати контејнер, онда ће роштиљ-пушач из плинске боце дуго имати неугодан мирис унутра.

Остатке воде треба одлагати што је могуће даље од стамбене зоне, јер су отровне и дуго одвајају карактеристичан мирис. Тек након потпуног елиминисања хмеља, можете почети да правите роштиљ из плинске боце својим рукама - цртежима, фотографијама, видео записима у чланку испод.

Уз помоћ креде, направљена је ознака на отвореном да се исече сегмент који служи као поклопац. Полазећи од дна и врхова за 3-5 цм, проведите са обје стране ознаке окомито на ос у кругу капацитета. Ова два прстена креда повезана су са две аксијалне линије, које су на максималној удаљености једна од друге. Унутра је створен правоугаоник који бугарски мора уредно резати.

Потребно је оставити у интегритету пар унутрашњих прстена на којима ће се заснивати будуће покриће.

производња ногу

Након мерења висине, уклањамо ноге. Могу се кувати у једном кадру, што је основа будућности за дизајн или одвојених елемената који се могу одвојити. У првом случају, угао зграде ће бити 40к40 мм, а за другиОпција ће захтијевати четири једнака комада цијеви 40-45 мм. Друга могућност је заваривање оквира властитим рукама до дна решетке за роштиљ из плинске боце, а на вијке оквира причврстите уклоњиве ноге.

Поклопац зглобова

Конструкција је опремљена поклопцем, причвршћеним помоћу шарки врата. За њих избушити рупе кроз које се стављају челичне заковице.

Алуминијумске заковице не могу издржати оптерећење под високом температуром.

Дршка је причвршћена вијцима, а њен радни дио мора имати дрвени изолатор како би се спријечиле опеклине тијеком употребе. Пожељно је одабрати материјал са карактеристикама које су отпорне на топлину.

Бочна рупа се може закрпити фластером или на њу уградити издувну цев да се повећа промаја кроз такав димњак.

Поклопац може бити јако одбачен и надјачан дизајном. Да би се ово спречило, потребно је заварити лимитер у облику малог угла или цеви.

Збирка свих елемената

Честе високе температуре могу деформисати конструкцију контејнера испод цилиндра. Ово се може избећи ако ојачате роштиљ по ободу, заварите метални угао. Таквом структурном елементу се лако монтира лагана полица за ражњу, решетке, контејнере са месом или другим потребама домаћинства.

За спајање других делова, користе се стеге за учвршћивање конструкције у жељеном положају. Након монтаже могуће је избушити отворе на днуОбезбедити бољу вентилацију и уклонити влагу, пепео и мале остатке.

Трајност ће помоћи да се обезбеди бојење мангала бојом отпорном на топлоту. Овај премаз спречава корозивне процесе извана.

Пре употребе потребно је загрејати посуду неколико пута у року од 1-2 сата како би се уклонили штетни мириси.

Декорација

Роштиљ можете користити као дим, за то само са стране, супротне цеви, монтирајте капацитет за пиљевину. Међутим, у овом случају потребно је осигурати максималну непропусност конструкције.

Разлика између роштиља са роштиљем и роштиља за кебабе је да прва верзија дизајна захтијева сет мреже за месо, ау другом случају, на рубовима цилиндра, направите прорезе испод ражња.

Да би се направила роштиљ, поставља се роштиљ који ће резултирати применом препарата од меса. Монтира се дуж осовине цилиндра.

Стационарни мангали су дизајнирани у облику стилизованих забавних дизајна, на пример, стара локомотива. Цијев у овом случају дјелује не само као крајолик, већ и испуњава функционалну дужност хаубе.