Мајка за топлу воду

Правилна расподела топлотне енергије зависи од ефикасности грејања дома. У системима гријања, који су добили назив подови топле воде, оптимална расподјела топлинске енергије осигурава топлу воду која се користи за уградњу савитљивих цијеви с топлом водом.

На следећој слици приказано је полагање савитљивих цеви за топлу поду аутономног система грејања помоћу термоизолационог отирача.

Гријани подови са топлом водом

Историја употребе топлих подова потиче из својих древних времена. Потоци загрејаног ваздуха, који се уздижу из грејних подова, грејали су куће у старом Египту, Грчкој и Риму, Кини и Кореји хиљадама година пре наше ере. Древни системи гријања, загријани испод мраморних подова, били су разгранати тунели узорка тунела, положени директно испод куће. Топлота топлоте у то време била је топао ваздух, који се загревао сагоревањем огрјевног дрвета или угља у пожару близу куће или у подруму.

Концепт старих архитеката у вези са грејањем домова топлим подовима развио се у наше време.Гријани подови се стварају не само у појединим зградама, већ иу вишестамбеним кућама са централним гријањем. Становници "високих зграда" обезбеђују аутономне системе грејања који омогућавају полагање флексибилних цеви са расхладним средством за воду.

Представљен је модеран систем подног грејања са расхладном водом• облагање пода, који се преноси топлотом из расхладне течности воде, кружи преко флексибилних цеви круга грејања.

Аутономно грејање пода обухвата следеће радне елементе:

 • Подни премаз материјала са високом термичком инерцијом (дрво, паркет, ламинат, тепих, керамика, мермер и камен). Ови материјали полако акумулирају топлотну енергију из круга грејања и постепено га одузимају. На сл. Испод је приказано како различити материјали за облагање под топлим подом носе топлоту и стављају је у просторију. Дебљина стрелице симболизује проток топлоте материјала. Најбољи показатељи - у керамичким и каменим плочицама, најгоре дрвене даске за преношење топлоте, прекривене тепихом.

 • Контура флексибилних пластичних цеви малог пречника (16-20 мм), на којима циркулише расхладно средство за топлу воду, загрева се.
 • Термоизолационе подлоге за смањење топлотних губитака од зидова грејног цевовода према дну бетонског темеља.
 • Топлотни проводници за пренос топлотне енергије круга грејања до подне облоге просторије.
 • Хидроизолација круга грејања.
 • Контролисани систем дистрибуције топлоте.

На сл. Испод је приказана једна од опција за подешавање грејања подним грејањем. Цеви за снабдевање водом су затворене у слојеве топлотне изолације и фиксиране цементно-песковитом везом. Исти естрих преноси топлоту на двослојну подну облогу. Демпфер риббонлепљена хидроизолација по ободу зида просторије.

функције топлотне изолације

Цилиндрична површина флексибилних цеви круга грејања равномерно зрачи топлину у свим правцима. У овом случају, део топлотног зрачења је усмерен према доле до базе, која је затворена врелим цевима.Топлинска енергија, бесциљно иде на загревање бетонске базе, по цијени која се може успоредити с енергијом корисном за загријавање просторије.Изградња топлотне изолације у кругу грејног круга је важан корак у стварању ефикасног система грејања са воденим подовима.

Топлотно-изолациона подлога која се користи за полагање флексибилне петље са носачем топлоте обавља три главне функције:

 • топлотна изолација вруће површине цеви грејног круга од хладне површине бетонске базе, спречавајући проток топлотног тока у свом правцу (функција уштеде топлоте);
 • преусмеравање топлотних токова који долазе из круга грејања у базу, у супротном смеру - навише, према подној облози (функција рефлексије топлоте);
 • чврсто фиксирање флексибилних цеви према одабраној схеми слагања ("змија", "пуж", комбинована кола) ради оптимизације рада система грејања.

Термоизолационе облоге

Полагање топлотне изолације водоводног система је технолошки најнапредније када се користе мат бојлери. Најједноставнија верзија такве изолације је равна подлога за топли подса грејањем воде, у потпуности оправдати своје име (од њега Мат - мат од мат, конопље или другог грубог материјала).

Цеви се постављају на врх тепиха и фиксирају на њихову површину, како би се спречило ломљење цевовода са расхладним средством. На сл. Испод је приказан процес рада слагања и фиксирања полимерних цеви преко глатког мат.

Процес инсталације је знатно поједностављен ако се теписи користе за топли под са рељефним пројекцијама, што олакшава брзо и исправно постављање цеви у складу са одабраном шемом слагања.

Топлотна изолација простирке треба да испуњава следеће услове:

 • повећана топлотна изолација, која обезбеђује минималне топлотне губитке и економичност рада;
 • високе карактеристике трајности које омогућавају деформацију да издржи механичко оптерећење од тежине бетонске везе, тежину система цевовода са расхладним средством и другим оптерећењима;
 • отпорност на влагу у случају кондензације или протока флексибилног цјевовода;
 • хемијска и биолошка стабилност, која не дозвољава пропадање или распадање током рада;
 • звучна изолација;
 • мала тежина у састављеном стању;
 • безбедност од пожара.

За материјале топлотноизолационог материјала за круг грејне воде важе следећи захтеви:

 • ниска топлотна проводљивост;
 • висока рефлективност топлотног зрачења (инфрацрвено);
 • стабилност на статику и динамикуутицаји током рада;
 • густина материјала није мања од 25 кг /кубика. м;
 • стабилност параметара код температурних флуктуација;
 • чистоћа животне средине;
 • биолошка отпорност на ефекте гљива и штетних бактерија;
 • отпорност на хемијску агресивност еродираног бетона рефлектује слој фолије након заливања фиксира естрихе за подну облогу;
 • једноставност употребе за монтажне мере.

Многи високотехнолошки топлотноизолациони материјали у потпуности задовољавају ове захтјеве, међутим, уградња топлинске изолације од мат индустријске производње омогућава постизање оптималних резултата подног гријања.

Материјали за термоизолационе простирке

Најпопуларнији материјали за подове у подовима воде у приватној стамбеној изградњи су модификације полистирена и пјенастог полистирена. У почетној фази имплементације мат у подне системе са грејањем користе се фолија од полистирена. То су биле стандардне глатке плоче дебљине 3 цм од полистиренске пене густине 30 кг /куб. м.

На површину плоча се наноси решетка која поједностављује поступак означавања и полагања цијеви круга гријања. Радна површина плоче са ознаком обложена је фолијом за рефлексију топлотног зрачења.

За плоче од пјенастог полистирена, уочени су следећи недостаци:

 • потреба за заштитом рефлектује огледала површине фолије плоче од хемијске агресије компоненти бетонског раствора,сипали у формацију естриха;
 • потребу за коришћењем елемената за фиксирање за фиксирање цеви са расхладним средством на пећи;
 • велика вероватноћа клизишта и оштећења водоводног цевовода приликом изливања раствора.

Често, у припреми топлотне изолације испод водених подова бркају се производи од пјенастог полистирена и пјене. По хемијском саставу то су сродни материјали, пјенасти полистирен је врста пјене.

Разлика лежи у технологији производње, која је резултирала различитим физичким и механичким параметрима ових материјала:

 • густина обичне пене не прелази 10 кг /м3, док је густина пене полистирена - од 30 до 40 кг /кубни метар;
 • пена је гранулирана структура, у пјенастом полистирену - структура је хомогена;
 • пенасти полистирен има веће индексе механичке чврстоће;
 • пена има високу апсорпцију паре и влаге, што проузрокује брзо уништавање пјенастих структура у влажном окружењу са температурним варијацијама.

Полистирен са густоћом до 40 кг /кубни метар користи се за израду профилних отирача са калупљеним калемовима, који омогућавају монтажу цевног система без уређаја за фиксирање.Расхладна комора штити зрцални слој фолије од утицаја бетонског раствора.Полистиренске простирке су опремљене бочним бравама, са којима су плоче спојене заједно у формирању континуираног топлотно-изолационог слоја.

Теписи за подове воде

Постоји неколико врстапростирке за подове, размотримо их детаљније.

матична фолија

За матирање матираних плоча укључују се простирке од минералне вуне, базалтних влакана, пјенастог полистирена, пјенастог полиетилена (пјене) и других материјала. Једна страна плоче је прекривена фолијом.

Дебљина топлотноизолационе подлоге зависи од врсте производа:

 • простирке за слагање, израђене од пенофола, имају дебљину од 2-10 мм;
 • мајчинско базалтно влакно производи дебљину од 20 до 100 мм.

Приликом монтаже плоче се поставља страна фолије на врх тако да се њена зрцална површина рефлектује на под излази топлота из расхладног средства.

\ т

За причвршћивање флексибилних водоводних цеви потребна су посебна прилагођавања: споне, стеге, металне мреже.

Производи од пене на бази пене на бази фолије нису погодни за уградњу топлих подова у приземљу зграда са подрумима.У овим случајевима, мајка користи базалтна влакна.

Термоизолационе плоче са филмом

У производњи користи се пјенасти полистирен високе густине (до 35 кг /кубни М). На површину подлоге на једној страни наноси се фолија, која је прекривена полимерним филмом. Координациона решетка се наноси на површину филма фабричким методом, што олакшава инсталацију круга грејања.

Филм на врху фолије је затворен како би се заштитио слој одраза од хемијске агресивности бетонског раствора у контакту саизливање естриха преко топлотне изолације.

Густина материјала омогућава да се она чврсто држи у њој оштрим конзолама за причвршћивање флексибилних цеви.

профил матс

Топлотна изолација профила је мајка полистирена, опремљена фигуралним избочинама (бобс), чак и редовима смјештеним на вањској површини. Дебљина изолационог отирача са куглицама достиже 35 мм. Бобови су опремљени цилиндричном или кубичном конфигурацијом, висина бобија 20-25 мм.Сврха бобија је да обезбеди густо полагање цеви круга грејања пре пуњења спојнице.

\ т

Цена производа, чија је површина испуњена бобијем, већа је од цијене на моделу са глатком површином. Међутим, они су популарни захваљујући практичној инсталацији, висококвалитетној звучној изолацији и лакоћи резања при изради монолитног изолационог штита.

Произвођачи тепиха за топлотну изолацију

Произвођачи изолационих производа на тржишту грађевинског материјала више него довољно.

Истовремено, најпопуларнији су само три водеће марке:

 • РЕХАУ (Немачка) - производи полистиренске простирке са звучним, - и топлотним изолацијама. Испоручује се с мадрацима за причвршћивање цијеви за фиксирање круга гријања.
 • "ОВЕНТРОП" (Немчија) - произведе гладки и профилирани отирачи. Постоје високе звучне изолације и топлотно-заштитне особине производа компаније.
 • Енергофлекс (Россиа) - произведеролл фолија полиетилен и полистирен. Започета је производња полистиренске пене са двоциметричним вретенима.

Видео

Као пример топлотно-изолационих подлога, јасно је како развој производних технологија мења деценијски начин грејања дома. Од једноставних подлога од минералне вуне до профилних плоча, које осигуравају тачност слагања и минималне губитке топлине - то је резултат сталне иновације увођења водећих произвођача опреме за гријање.