Лукови врата: унутрашњи блокови врата различитих облика, фотографије у унутрашњости

Сви који се баве поправкама у кући настоје да учине свој дом удобнијим, модернијим и релевантнијим за његов укус. У исто вријеме, сваки власник жели имати осјећај лакоће и простора, јер доприноси дјелотворнијој и угоднијој забави. Ако желите створити у стану или кући ефекат великог слободног простора иу овом случају строгу подјелу соба вриједи обратити пажњу на лукове врата.

Облици лучних врата

Због огромне разноликости облика лучних конструкција, сватко тко жели лако покупити врата, савршено се уклапа у цјелокупни дизајн просторије. Главна разлика у дизајну унутрашњег лука врата је облик лука. Према овом критеријуму разликују се следећи типови лукова:

  • Цлассиц. Најпопуларнији модел. Сет има полукружни облик. У овом случају, радијус лука је увек једнак половини ширине врата;
  • Романтично. Дизајн лука обухвата правоугаоне лукове, заобљене у угловима. Лукови овог типа савршени су за врло широке отворе;
  • Трапез. Скуп јасно понавља параметре геометријског облика трапеза;
  • Портал. Извана, то је најстрожији дизајн и не одговара сваком ентеријеру;
  • Модерно Дизајн је комбинација класике и портала. Дужина радијуса круга лука увек прелази пола ширине врата;
  • Елипса. Стил је врло сличан модерном, али има много веће заокруживање у кутним деловима производа;
  • Полу-лук.Истиче се његова асиметрија, гдје једна од странака у већини случајева има облик портала, а друга је апсолутно било која друга.

Међутим, при избору врата потребно је узети у обзир параметре саме просторије. Дакле, за више органско постављање класичних лучних врата, постоји потреба за зидовима са високим строповима.

Врсте врата испод лука

Врата, која су уграђена у просторијама испод унутрашњег лука, због своје округлог облика могу се ефективно прилагодити позитивном стању. Поред тога, платно са луком визуелно проширује расположиви простор.

Најпопуларнија верзија врата инсталираних испод лука је полукружна конструкција. У унутрашњим отворима врата готичког типа, у којима сет има нефлексибилан спој лукова, уграђена су обична правоугаона платна. За исправно и јасно затварање конструкције без додатних зазора, на лук је постављен додатни оквир врата.

Маварска врата се често користе. Имају заобљен облик који подсећа на поткову. Таква платна савршено се комбинирају са собама, уређеним у етничкој традицији.

На основу броја платна, лучне конструкције су једноструке, или имају пар капака за тенде.

С обзиром на врсту саме рупе, производи могу бити:

  • Потпуно понављање облика рупе. Производња таквих тканина је веома радна и скупа. Међутим, изузетан изглед целокупног дизајна у потпуности оправдава његову цену;
  • Уз присуство непомичног крила.Захваљујући таквом додатном елементу, лако се инсталирају стандардна врата у лучним отворима;
  • Клизна. Употреба у унутрашњем уређењу лукова клизних тканина из различитих материјала даје просторији оригиналност.

производни материјали

Због сложености израде платна и кутија за лучна врата, распон материјала који је дозвољен за употребу је мали. Природно дрво је традиционална опција за израду лукова. Цена готовог производа зависи од врсте дрвета. Најјефтиније платно је од бора. Највреднија употреба у производњи дрвних врста је гума, буква и храст.

Недавно, као алтернатива употреби скупог природног дрвета, користе се МДФ и иверице или њихове комбинације.

Прилицно популаран материјал је каљено стакло. Лукаста врата се могу састојати само од ње, или имају монтажни оквир. У те сврхе можете користити посебне, апсолутно различите материјале: од метала и пластике до МДФ-а.

Велика предност стаклених лучних врата је широка могућност украшавања платна. Може бити као обична или боја тонирање, и цртање на површини различитих цртежа. Унутрашња врата са витрајем изгледају прилично светло. Још једна предност стаклених тканина је висок степен преноса светлости.

За производњу лучних конструкција користе се и пластичне масе. Предности материјала су и лакоћа његетакође разноврсне боје. Међутим, пластична унутрашња врата лука у већини случајева изгледају удобно само на фотографији иу нестамбеним, пословним просторима. За употребу у становима и кућама, такви производи се ријетко користе.

производни методи

Процес производње унутрашњих врата у облику лука је прилично напоран. Припрема основног материјала може се извести на неколико начина. Најчешће коришћено природно дрво је његово омекшавање. За овај низ је кључање. Након тога, мекани материјал ће моћи лако да обезбеди потребне димензије и глатке завоје, стављајући их у специјалне металне калупе. Овај метод лечења коришћен је пре много векова и један је од најпопуларнијих.

Такође је уобичајено да се користи обичан рез траке жељеног облика након стандардних поступака сушења резане грађе. Међутим, цијена таквог производа је прилично висока. Разлог томе је употреба холистичких шумских површина и вриједних пасмина. Осим тога, чак иу присуству модерне високопрецизне столарске опреме, поступак производње је прилично захтјеван.

Једна од најједноставнијих метода је да се направи платно од неколико елемената резањем греда. Захваљујући овој методи, могуће је направити лук врата било које врсте дрвета.

предности производа

Главни мотив за успостављање унутрашњих ентеријера јесу непорециве предности таквихпроизвода. Лако је са њима повезати визуелну експанзију расположивог простора у висини и ширини. Лучне тканине омогућују да се унутрашњост просторије допуни оригиналом.

недостаци

Као и сваки други производ, унутрашњи лукови имају своје недостатке. Поред високе цијене, недостаци таквих производа су значајна тежина дизајна. Као резултат тога, у процесу инсталације важно је узети у обзир дебљину и густину сусједних зидова, као и количину и квалитет елемената за причвршћивање.

Да, за врата у облику лука потребно је уградити посебне армиране петље. Међутим, упркос својим карактеристикама, неопходно је израчунати оптимално место за причвршћивање петљи на основу облика крила врата.

За уградњу структуре врата потребни су одређени број припремних мјера. Припрема отварања је доста дуготрајна. Потребно је избити рупу у жељеном облику у зиду. Важно је узети у обзир да је за погодност кориштења дизајна људи с висином изнад просјека потребно направити отвор максималне могуће висине. А да би производ изгледао складно у овом случају, морат ће повећати његову ширину. Тако, у малим собама, врата могу заузети скоро цео зид.

У присуству старих или мале деце у кући, проблеми са употребом одређених типова таквих врата могу бити проблематични због њихове значајне тежине и карактеристика дизајна.

Ако је потребно, замените унутрашња врата,направљени у облику лука, на обичној астрономској структури или клизном платну, биће потребно да се радикално промени облик рупе.