Лепљење сувог зида на монтажну пену

Гипс картон - један од најбољих материјала за обраду зидова, плафона и равних подова. Листови сухозида су еколошки прихватљиви, не штете здрављу. Такође се лако савијају, али то их не спречава да имају добру чврстоћу, поузданост и трајност. Најважније предности сухозида су једноставна инсталација, која чак и особа која никада није извршила поправке ради. Инсталација гипсаних конструкција не захтева никакве додатне алате, изузеци - авиони за ГКЛ, они ће помоћи да се направи идеална ивица приликом спајања лимова у угловима. Често се гипсане плоче користе за поравнавање површине зида или за израду спуштеног стропа. Више нас занимају зидови и како их причврстити на сухозид, било да је могуће гипсану плочу за покретање пјене или љепила.

Може ли се гипсана плоча наносити на монтажну пену

Постављање сухозида на зид врши се на неколико начина. Најпоузданија је колекција трупа од дрвета или поцинкованог профила. Оквир даје чврстоћу и, када је правилно изведен, гарантира трајност. Такођер, између водилица, у размаку између плоче сухозида и зида, додаје се додатни слој изолације, најчешће је то минерална вуна. Ту су и скривене комуникације - ожичење, прекидачи и други детаљи који ће споља покварити изглед.

Помоћу повезивања оквира, било какво изобличење површине зида може се надокнадити смањењем површине, али овај метод није прикладан за станове са малом површином, јер постоји драга.сваки центиметар. Затим примијенити другу технологију - причвршћивање сухозида на зид с љепилом, али за то зид треба бити једнак, без оштрих капи и имати дисторзију не више од 3 цм

Најуређенији начин је уградња сухозида на зид монтажом пене. Има бројне предности:

 • Пјена ће додати додатну топлотну изолацију, смањити продор звукова извана, што је важно при раду са зидовима који гледају на сусједни стан
 • Прикључак је практично са било којим материјалом од којег је зид направљен - бетон, цигла, дрво, СИП панели
 • Висока чврстоћа причвршћивања. Када се правилно нанесе на површину, лист се не може ручно рушити

Једини недостатак је да за добру монтажу сухозидне пене на зид треба да је притиснете дуже време у размаку од 15 минута у року од једног сата. Дакле, овај метод захтева много труда, понекад чак ни једну особу, јер чак и за лепљење морате позвати некога да вам помогне.

Када користити љепило, а када - пјену? Монтажна пена захтева много труда, али јој даје већу снагу. Често се ово питање рјешава, на основу степена закривљености зида - ако не прелази 30 мм, онда можете користити љепило, точније љепљиву композицију, посебно дизајнирану за ту сврху. Може се купити у свакој грађевинској радњи. Ако је закривљеност већа од 30 милиметара, а за изградњу оквира није могуће, можете поставити суву градњу на монтажну пјену.

Припремите површину пре монтажесуви зид на пени

Припрема самог зида испод пјене није много другачија од припреме за друге типове спајања. Прво морате очистити зид од остатака прошлог поправка - уклонити тапете, прашину, прљавштину. Тада је површина уземљена. За бољу везу, зид се може лагано навлажити из пиштоља (ово се односи и на монтажу лепка и пене).

Фиксирање сувог зида на пени до зида

Инсталација се врши на два начина:

 • Претходно причврстити вијке плоче на зид, а затим попунити празнину између сухозида и зида пјене кроз претходно израђене рупе
 • Причврстите директно на пену. Сложенији метод, али примена пене на полагање на зид омогућава да се подели бројем

Причвршћивање завртњима

Како поправити дривалл на монтажној пени:

 1. Прво, у сухозиду, избушити 9 до 12 отвора, равномерно распоређених по површини лима;
 2. Плоча се наноси на зид и наглашава у њој кроз пробушене отворе за пластичне капе, у које ће се заврнути вијци. Утикачи су уметнути;
 3. Гипс картона на полеђини од 10 цм од рупа причврстити комаде пене по целој дужини листа;
 4. Вијци гипсане плоче причвршћују се на зид, мијењајући дубину увртања вијака, добивајући потребну позицију. Подлошке се носе на вијцима, иначе ће се "утопити";
 5. Поред завртања, избушите додатне рупе овог пречника, тако да постоји чврсто приањање млазнице балона са пеном;
 6. Због тогадодатне рупе праве пену у размаку између плоче и зида. Површина контактне тачке пене је 15 цм;
 7. Након сушења пене, одврните вијке и уклоните подлошке, а затим завијте вијке како бисте се "утопили" у лим. Ставили смо све спојеве и рупе.

Причвршћивање директно помоћу пене

Не можете се замарати вијцима и типлама и одмах причврстити лист на монтажну пјену. Ово је могуће само ако зид има прилично равну површину, иначе спој неће бити уједначен по чврстоћи. Рад се изводи у фазама:

 1. Пена у облику змије се наноси на лим;
 2. Десет минута касније ће исцурити и почети да се шири, у овом тренутку је потребно нанети суви зид на зид. Ради лакшег сналажења, привремено га причврстите завртњима или типлама.