Екран сувог зида испод купатила

Када почну да се поправљају у купатилу, многи власници се суочавају са проблемом постављања екрана испод купатила. Извођење исправно све фазе рада, направити квалитативни екран испод купаонице са сухозидом властитим рукама неће бити превише потешкоћа.

Главне предности сувог зида пред другим материјалима

При избору материјала за облагање, треба напоменути да је у таквим просторијама повећан ниво влаге. Суви зид отпоран на влагу савршено одговара овом случају. Овим материјалом можете лако и брзо поравнати површину зидова, направити кутију или екран испод купатила. Гипсана плоча поуздано скрива од очију водоводне комуникације.

Избор материјала је оправдан због његових специфичних својстава:

 • Приликом обављања разних манипулација материјалом довољно је имати оштар нож за резање и једноставан одвијач за причвршћивање плоча сухозидних вијака
 • Има флексибилност. Уз његову помоћ можете направити фантастичне фигуриране декоративне елементе, довољно да га навлажите и савијате
 • Површина сухозида након пажљивог третмана је лако спацкле, обојити и нанети керамичке плочице
 • Трошкови сухозида су релативно ниски у поређењу са другим декоративним материјалима

дизајн екрана

Купатила се налазе у различитим величинама. Према томе, стандардни екрани не постоје. Главни задатак екрана је да буде функционалан и да има добар изглед. Изградња сухозидних екрана може бити различита, од строгог правоугаоног до потпунонеуобичајено са фигуралним елементима:

 • Једна од најједноставнијих опција је чврсто ушивени простор испод купатила. Монтирајте правоугаони оквир испод каде и шивајте листове сувог зида
 • Уређај широких платформи дебљине 10 цм око купатила омогућава постављање различитих додатака: мирисни сапун, шампон, пјена за купање, крем или пешкир. Недостатак - постоји додатни простор који недостаје у малим купатилима већине станова
 • У простору испод купатила могу се направити посебне полице за складиштење ствари, а на предњој страни плашта уграђене су клизне плоче или врата
 • .
 • Ако вам је потребно да оперете руке у постељини за купатило, онда за практичност, уредите нишу за ноге малих димензија у доњем делу купатила
 • Лијепо је погледати нишу у средини предње стране купатила, направљену у два нивоа и допуњену ЛЕД позадинским освјетљењем. У овом случају, позадинско осветљење је изведено у водоотпорној изведби
 • Ниша са косом унутрашњом површином изгледа одлично

У свим случајевима, екрани су постављени тако да постоји могућност приступа комуникацијама испод купатила у случају потребе за санитарним радовима.

Захтеви за главни екран

 • Екран ће омогућити слободан и брз приступ водоводним и канализационим водоводима испод купатила. У случају цурења воде, екран не би требао спријечити његово уклањање што је прије могуће. У супротном, штета ће бити значајна не само завласника стана, али и за сусједе
 • Дизајн би требао бити прикладан за приступ купању
 • У простору испод купатила треба да се обезбеди ниша за чување неопходних ствари. Ако направите екран "глув", онда можете изгубити простор потребан у малим собама.

Фазе изградње

Овај одељак описује главне кораке како направити екран испод купатила сопственим рукама. Ако следите савете експерата, онда екран неће бити гори од других.

мерења

Припремни рад на изради екрана почиње са ознаком. Да би се посао обавио брзо и квалитетно, потребно је тачно означити тачке фиксирања металног оквира, уклонити величине за уградњу плоча сухозида.

Кључне активности:

 1. Мерни профил воде на поду купатила;
 2. Мерење вертикалних делова оквира на бочним зидовима;
 3. Уз помоћ нивоа провјерите исправност мјерења тих подручја;
 4. Направите шематски дијаграм будућег дизајна.

Неисправна мјерења ће резултирати структурним изобличењима и додатним проблемима, тако да обиљежавање треба бити пажљиво и прилагођено овим радовима с великом одговорношћу.

монтажни оквир

На крају мерења целокупна структура почиње са њеном инсталацијом. Уградите метални профил помоћу претходно припремљених алата.

Рад се изводи у сљедећем редослиједу:

 1. Метални профил се причвршћује на под дуж цијеле дужине екрана;
 2. Инсталирајте вертикалне водилице на зид према схеми;
 3. Спојеви подног профила и вертикалних вођица повезују посебне детаље;
 4. Поправите хоризонтални горњи профил екрана;
 5. Извршити повезивање унутрашњих носилаца будућег дизајна.

грађевинска облога

Величина цртежа и готов оквир изрезани су листови сухозида потребних величина. Након тога, причврстите припремљене панеле на оквир. Све операције се изводе уз помоћ одвијача и црних вијака, који су посебно дизајнирани за употребу у агресивним срединама. Вањски отпорни зид отпоран је на влагу.

Завршна обрада

Екран је спреман, али његов изглед није баш привлачан. Да би била лепша, плоче од гипсаних плоча обложене су водонепропусним материјалом.

Керамичке плочице - идеалан грађевински материјал за облагање површина у просторијама са високим садржајем влаге. Разноврсност колорних рјешења керамичких плочица даје могућност израде жељеног састава. Лепак за плочице се користи за облагање, који може да издржи тешке плочице. Прије лијепљења плочица плоча обрађујемо темељним премазом, дајући минимално сушење 1 сат.

Ако дизајн екрана укључује ревизијске поклопце, онда они могу користити исту плочицу. Резањем поклопца жељене величине, плочица се лијепи на комаддривалл Имајући четири отвора за шрафове дуж периметра, овај поклопац за отвор се причвршћује на попречне шипке металног оквира.

Шавови између плочице екрана и зидова се најбоље заптивају са заптивним средством, а једноставна фуга неће дуго трајати.