ЛЕД трака за раст биљака

ЛЕД трака за биљке је дизајнирана да надокнади недостатак сунчеве светлости у биљкама које се узгајају на прозорским клупчицама, полицама и собама са прозорима на северу. Под његовим утицајем убрзава се раст било које биљке: сапрополис, копар, па чак и зрели парадајз. Овај чланак ће вам рећи о својствима фитолента и како избјећи грешке у избору.

Која је особина ЛЕД трака за биљке?

Научно је доказано да за ефективан раст листова одговара плава ЛЕД са љубичастом нијансом која ради на таласној дужини са врхом на површини од 445 нм. А за развој плодова потребна је црвена светла баршунаста нијанса са максималним интензитетом од око 660 нм. Нема ништа лоше у чињеници да је спектрална карактеристика фитодида донекле мутна (± 20 нм), али пик зрачења треба да падне тачно на наведеној таласној дужини. Зато уобичајене црвене и плаве траке које емитују 630 нм и 470 нм нису погодне за осветљење, респективно.Фитолент ЛЕД треба користити као извор додатног светла за биљке које се узгајају на прозорској дасци, лођи и стакленицима. То је углавном мјесто гдје је сунчева свјетлост с пуним спектром зрачења, али у малим количинама. Задатак осветљења - повећати светлосни дан на 18 сати, чиме се убрзава раст, цветање и сазревање плодова. Када су у питању биљке које се налазе далеко од прозора просторије, тада ће бити само плаве и црвене ЛЕД диоденије довољно У том случају треба користити мултиспектралне лампе, чија је светлост најсличнија сунчевим зракама.

сорте

ЛЕД трака за биљке састоји се од наизмјенично смд елемената плавог и црвеног спектра зрачења. Типично, црвени и плави кристали су у омјеру од 3: 1 до 7: 1. Таква мјешавина омогућава најбољи начин компензације недостатка сунчеве свјетлости у вечерњим сатима.Међу ЛЕД тракама за биљке постоје оне које емитују белу светлост. Њихов радни спектар је допуњен зеленом и жутом светлошћу, која проширује њихове могућности. У зависности од снаге радијације, могу се користити као извор примарног или додатног осветљења за узгој поврћа, без изложености високом степену сунчеве светлости.

Фитолентери имају исте карактеристике као и обичне лед-траке. Хајде да наведемо неке параметре које треба узети у обзир приликом пројектовања лампе:

  1. Степен заштите. ИП20 трака се добро хлади природном конвекцијом, али је потпуно незаштићена од воденог спреја, што може проузроковати оштећења. Водоотпоран ИП65 производ се не боји воде, али захтијева инсталацију на алуминијски профил за одвођење топлине.
  2. Угао полу-осветљења одређен је сочивом светлеће диоде и утиче на подручје ширења светлосног тока. Лед чипови са уским снопом светлости (15-60 °) не осигуравају његову равномерну дисперзију, а повећање удаљености између лампе и лишћа понекад смањује ефикасност система.
  3. Број ЛЕД чиповау метру: што је више, то је равномерније осветљење парцеле. Минимална вредност је 60 ком. /М.

Топ 3 грешке при избору оловног ремена за биљке

Да би се добило сочно зелено лишће, изражено цвијеће и стабилан развој биљке у цјелини, потребно је осигурати уравнотежену расвјету. Само ЛЕД трака за високо квалитетне биљке може дати биљци виталну енергију која активира процес фотосинтезе.

У основи, корисници прихватају исту врсту грешке у фази одабира фитолента, што им у будућности не дозвољава да постигну високе резултате. Прва ствар коју треба потражити су јефтини производи из Кине. Лако је одредити у одсуству бренда на пакету и по сумњиво ниској цени. Оптичке карактеристике фалсификата у почетку не задовољавају декларисане, а ефективни животни век је тешко предвидети. Цена висококвалитетне ЛЕД траке за биљке је око 2-3 пута већа од уобичајене.

Друга уобичајена грешка је нетачан израчун свјетлосног тока потребног за раст или одсуство било каквих претходних прорачуна. Овде је важно разумети да је свака врста биљке индивидуална и захтевна под одређеним условима. Зато, пре куповине, треба да научите што је више могуће о благим предностима култивисаних усева.

Затвара прва три - куповину касета за фито-емитовање на интернетским ресурсима трећих страна и у продавницама које немају никакве везе са узгојем биљака. На пример, на Алиекпресс многим производимана обичној црвеној и плавој води у различитим варијацијама са речима "фито". У видеу испод, тест је једна од ових касета.

Немогуће је одредити лажну и доказати неефикасност ЛЕД лампице код куће. Као резултат тога, разочарење и изгубљено вријеме. Једино задовољство може бити негативна повратна информација о трговини и врпци марке, остављена на страницама љубитеља повртара и цвјећара.

Цонсумер Ревиевс

Пре него што купите ЛЕД фитолент, многи људи се обраћају за помоћ на Интернету, пажљиво разматрајући одговоре оних који имају слично искуство у производњи усева. У овој фази, важно је не разочарати се новом методологијом и донијети исправан закључак, заснован на мишљењу људи који су успјели. Можда ће ово морати да учествује у тематским форумима и кореспонденцији. Дубинско проучавање проблема ЛЕД позадинског осветљења на бази ЛЕД траке ће избјећи горе наведене грешке, кроз које тада постоје негативне повратне информације.

Сваки плантажер мора да схвати да чак и мали одступање од општеприхваћених услова за узгој биљака може лоше утицати на њихов развој. Неправилно организоване светлеће диоде нису изузетак. Стога, једноставан ефекат на цветове плаве и црвене светлости није довољан. У најмању руку, неопходно је контролисати удаљеност од лампе до лишћа, посматрати режим дана и ноћи, бити сигуран у квалитет примењеног фитолента. Само озбиљан приступ случају гарантује позитивне критике убудућности.

карактеристике повезивања

Захтеви за спајање ЛЕД траке за биљке не разликују се од захтјева њихових уобичајених копија. Свјетло за освјетљавање постројења, по правилу, састоји се од неколико дијелова који су укључени у паралелу. Можете секвенцијално комбиновати два сегмента, један по један. Као резултат тога, паралелна веза ће и даље испасти, јер је читава ЛЕД трака подељена у групе од 3 емисионе диоде и паралелно спојени отпорник. Генерално, дизајн лампе из сегмента фитолента зависи од неколико фактора:

  • подручје које треба покрити;
  • угао зрачења сваког кристала;
  • растојање између сегмената;
  • врсте биљака.

Код куће, укупна дужина лед-траке која се користи у осветљењу ретко прелази 5 метара. Због тога је за његово повезивање погодно напајање отвореног типа са резервом капацитета од око 20%. Да бисте променили осветљење, можете подесити подесиви извор напајања или допунити коло димер-ом.

Практична примена позадинског осветљења на бази ЛЕД фитолента је више фокусирана на узгој цвећа и садница поврћа. За професионалну негу ретких собних биљака и поврћа током целе године, препоручује се додатно осветљење на снажним фитоламама.