ЛЕД диоде за осветљење витрина: правила и прописи за инсталацију

Како створити изложбену расвјету?

ЛЕД диоде у расветним витрама, као иу другим областима људског живота, добијају на популарности. То је висококвалитетан и прилично економичан извор светлости који неће дозволити купцу да прође поред вашег производа. Тренутно постоје многе ЛЕД осветљења која су доступна за продавнице, али нису све у праву.

Уосталом, свјетло витрина мора привући купца, а за то све треба промислити до најмањег детаља. Овде ћемо говорити о овоме у нашем чланку.

Технологије и расветна тела која се користе за осветљење излозби

Почнимо наш разговор са типовима ЛЕД диода које се користе за освјетљавање трговачких дворана и витрина, као и њихове инсталацијске технологије. Доиста, ЛЕД је само извор светлости који је уграђен у уређај за осветљење.

Да бисмо створили квалитетно осветљење, морамо изабрати праве ЛЕД диоде - јер долазе у различитим типовима, као и купити расвету и водити рачуна о правилном квалитету управљачког система.

ЛЕД осветљење

Тренутно је осветљење излозби ЛЕД-ом највецим делом због две технологије - ЛЕД сијалица и ЛЕД трака.

Размотримо сваки од ових уређаја одвојено:


Обична ЛЕД сијалица

ЛЕД лампе могу бити израђене у три технологије. Први је када је одређени број диода инсталиран и повезан на равну плочу. Што су вишетаква лампа, већа је њена снага, и већа је излазна светлост. Таква лампа даје више усмереног светла.


ЛЕД кукурузна лампа

Друга опција је тзв. "Кукуруз". Када су ЛЕД диоде монтиране на цилиндричну површину. Таква лампа даје више дифузног светла.


Светиљка са жарном нити

И последња опција је лампа са жарном нити. Његова карактеристика је да су ЛЕД диоде спојене директно на дио који носи струју. Због тога изгледа као конвенционална сијалица са жарном нити. Таква лампа такође даје дифузно светло.


ЛЕД сијалица, у облику налик луминисцентној

Поред ЛЕД сијалица у рекламној индустрији, активно се користе и различита ЛЕД светла. То могу бити лампе у облику луминисцентних равних светиљки, и уопште уређаји различитих облика.

Уосталом, ЛЕД диоде могу бити инсталиране и повезане властитим рукама дословно на било коју површину. Како то урадити, причат ​​ћемо мало касније.


ЛЕД траке

ЛЕД траке - то је одређени број појединачних ЛЕД диода, фиксираних на флексибилној плочи. Обично се испоручују пет метара. Међутим, дужина није битна, јер се траке могу сећи.

Поред тога, важно је запамтити да траке могу бити само једне боје или варијабилне боје, што је регулисано посебним регулатором.


ЛЕДлампа може бити било ког облика

На основу горе наведеног, морате разумети да облик приложених лампи може бити прилично разнолик. Чак и ако нисте пронашли облик који вам је потребан, онда уз помоћ лемљења могуће је направити лампу готово сваког дизајна. Главно је онда квалитативно оцрнити.

Како и где применити ЛЕД осветљење које ћете научити из овог видеа.

Светлеће витрине

Осветљење приказа ЛЕД диода има много различитих стилова и опција дизајна. Овде треба приступити на основу индивидуалних преференција и карактеристика робе представљене у излозима. Али постоје одређена правила.

На фотографији - поплавно осветљење излог

 • Осветљење витрина може бити два типа - желе и усмјерено.Осветљење од поплава зове се равномерно кроз излог. Усмеравање се назива осветљење, које ствара лицу светла на појединим производима.
 • Цоолер расвета се углавном користи за витрине са малом робом.За практичност посетилаца обично се ради о горњим, али могућим опцијама за бочно или доње осветљење производа.


Горње пренапонско осветљење излог

 • Ако се користи комбиновано светло производа - то јест, светло пада одозго и са стране, са стране и са дна, или све три варијанте одједном, онда се користе усмерена светлосна опрема мале снаге.

Обратите пажњупажња! Када се користе бочне лампе, неопходно је да се лампа налази између посетиоца и производа и да је усмерена ка производу. У супротном, лампа ће опонашати купца.


расветне витрине

\ т
 • Употреба доњег осветљења такође има одређена ограничења.Свјетло мора бити распршено и пригушено. То се постиже постављањем замрзнутих стакала или сличног. Ово је посебно важно за прозоре на ниским нивоима када купац гледа одозго на доле.


Аццент лигхтинг сховцасес

\ т
 • Да би се расветлила велика роба, може се извршити осветљење ЛЕД диода излог-прозора, или како се назива - наглашено.Ова врста расвете користиће се за осветљавање манекенки, великих кућних апарата или намештаја.
 • Али када се усмери на осветљење, веома је важно да се одржи правилан однос између општег осветљења излога и осветљења које је додељено објекту.Ако је дошло до веома оштре промене, то лоше утиче на вид и изазива осећај нелагоде. Према томе, разлика у упутству за осветљење препоручује одржавање не више од 1 до 3. Али ова вредност је релативно релативна.


За наглашено осветљење, број одабраних објеката треба да буде мали

 • Приликом одабира правца расвете треба имати на уму да количина одабране робе не треба да буде велика.То зависи од површине излога, али обичноПожељно је да се такви производи изложе не више од три.
 • Покушаји да се створи циљано освјетљење за велики број производа не завршава се добро.На крају крајева, као да то нисмо хтјели, а усмјерена свјетла стварају свјетлосне звукове. Као резултат тога, можете добити рефлекторе слабог квалитета као видео.
 • Генерално, могуће је комбиновати желе и наглашено осветљење.Али у овом случају, боље је фокусирати купчеву пажњу само на једну или две робе. Поново зависи од површине излога.


За осветљење витрина активно се користи игра у боји

 • \ т Ако желите да издвојите велики број различитих роба, боље је да то учините на рачун нижих или горњих осветљења у различитим бојама . Ово неће само осветлити производ на општој позадини, већ ће и ваш купац учинити привлачнијим. Али овде је потребно задржати рационалност. Велики број боја изазива одбијање купца.

Стандарди за расветне витрине

Осветљење за излоге продавница - ЛЕД или слично, и има озбиљна ограничења која се често заборављају. Чињеница је да је у СНиП 23-05-95 цијели одељак посвећен осветљењу изложбених витрина. И то строго регулише максимално осветљење витрине и других параметара. Хајде да се осврнемо на ове норме.

 • Једно од главних ограничења је осветљеност самог излога.Уосталом, не би требало да постане светло место у холистичком осветљеном ансамблу улице. У том смислу, уведена су ограничења за осветљењесховцасес


Осветљење витрина

 • Ова ограничења варирају у зависности од категорије улице.У ствари, према истим СНип 23-05-95, осветљење улица зависи од њихове пунине људи. Главне улице великих градова су боље осветљене, тако да осветљење излога овде може да достигне 300лк. За мале градове или НЕ централне улице, ова бројка се смањује и за уличну расвету и за витрине.
 • Штавише, не само да се нормализује просечно осветљење излога, већ и укупно осветљење у вертикалној равни. Ово намеће одређена ограничења у употреби живописнијег наглашеног осветљења.
 • Али овде постоји опомена.За лаку робу, ниво осветљености излога може се смањити за један бод. За тамну робу, осветљење се може повећати за једну тачку.


Препоручени стандарди за пренос боје и температуру светла

  \ т
 • Осветљење ЛЕД-а излог може имати други подводни камен.Чињеница је да СНиП регулише брзину преноса боје за различите врсте робе. Ако је за расвету кућних апарата или намирница довољно Р? 70, онда за остале врсте роба мора бити не мање од 80. А таква брзина преноса боја не може да обезбеди слабије ЛЕД диоде.

Обратите пажњу! Квалитативне ЛЕД сијалице имају однос преноса боје од више од 90. Имајте на уму да су ЛЕД диоде слабог квалитета уобичајене. Да, њихова цена је за ред величине нижа, али брзина преносабоја (Р а) може бити и нижа од 70. Обично се та бројка приказује на паковању лампе. Ако се лампе користе појединачно, онда питајте за боју произвођача.

 • Други индикатор који регулише регулаторне документе је температура свјетлости.Уопштено говорећи, практично било који ниво је у стању да обезбеди све ЛЕД диоде, али при избору лампе треба узети у обзир захтјеве СНиП.

Светло из излозби мора бити органски комбиновано са улицном расветом

Посљедњи параметар који смо већ споменули, али у свјетлу удобности свјетла, одражавају рефлексије. Према нормама, светлост од лампе, или рефлектована од зрцалних површина, не сме пасти у очи људи или возача који су на удаљености од 1 метра.

закључак

Осветљење витрина и ЛЕД диода савршено се комбинира. Али, као иу сваком другом случају, потребан је пондерисани приступ и детаљан избор самих диода, склопова и, наравно, тачака њихове локације.

Дакле, није вредно штедње по овом питању, а боље је користити услуге специјалиста. Иако са правом жељом и осећајем укуса, могуће је да се ово питање схвати независно.