ЛЕД бар за сауну и купање: исправите осветљење

Сауне и купање људи дуго воле. Данас то није само функционално, већ и ритуално мјесто. Упркос чињеници да модерни људи имају могућност да се перу у свом дому, процедуре купања су веома тражене. Заиста, у условима купања или сауне, особа се потпуно опушта, и физички и психички. Управо у циљу што ефикаснијег опуштања, потребно је размишљати о стварању удобне расвјете у сауни користећи ЛЕД траку, већ у фази пројектовања.

Да ли треба да користим ЛЕД траку у сауни или кади?

Уређај за осветљење сауна и купатила је изузетно важан. Изградња ових објеката уопште не укључује прозоре или минимални број њих. С тим у вези, електрични апарати за расвјету ће бити главни извор свјетлости. ЛЕД трака за купке и сауне је најбоље рјешење. Комбинација економских показатеља и техничких карактеристика доноси ЛЕД на прво мјесто у избору расвјетних уређаја. Главни разлог зашто је ЛЕД трака пожељна је његова способност да ради на било којој влажности, до рада под водом. Да бисте то урадили, наравно, морате да изаберете специјалну траку за заптивање, са степеном заштите од пенетрације ИП66-ИП68. Овај параметар осигурава да висока влажност не утиче на перформансе и животни вијек уређаја за освјетљавање.


Трака заштићена од влаге - најбоља опција за употребу у сауни и купкама. Његова заштита од влагеомогућава дуги низ година да ради у условима високе влажности

За и против инсталирања ЛЕД траке у сауни

Међу јединственим предностима кориштења ЛЕД траке у сауни, могуће је издвојити, прије свега, укупну учинковитост за све ЛЕД производе. Електрицитет се троши до 10 пута мање него када се користе сијалице са жарном нити и два пута мање него када се користе флуоресцентне сијалице. Друга јединствена предност коју смо већ описали је рад у условима високе влажности. Такође можете нагласити естетску страну питања. ЛЕД траке захваљујући својој флексибилности и разноликости боја, које се могу уочити у динамици, помоћи ће у реализацији задивљујућих дизајнерских рјешења у унутрашњости сауна сауна и помоћних просторија. А они, заузврат, доприносе атмосфери индивидуалности и удобности.

Што се тиче недостатака, постоји једна важна нијанса, али она се може превазићи. Ради се о раду у условима високе температуре. Температурни опсег нормалног функционисања ЛЕД-а флуктуира унутар -30 + 60 ° Ц. Топлина у сауни и сауни, наравно, много више. Да би се уређај могао користити сигурно и дуго, потребно је одабрати термостабилну ЛЕД траку. Његова главна структурна разлика је у томе што су елементи на врху плоче прекривени двокомпонентним силиконом отпорним на топлину. То вам омогућава да примените ЛЕД траку у свим просторијама купатила.

Да ли је опасно?

Наравно, питање сигурностије јако забринут како се знојити навијачи, који су одлучили да организују сопствено купатило на парцели, и дизајнере комерцијалних институција овог типа. ЛЕД траке за купатило су стога тражене, које су, поред горе описаних предности, сигурне за употребу. Траке за храњење долазе од ниских, најчешће, напона од 12 волти који су сигурни за људе.

Избор тачне локације траке у сауни

Да би се извршила правилна уградња ЛЕД траке, потребно је обратити пажњу на важне дијелове. Поштовање правила штити посетиоце од повреда и минимизира ризик од пожара у купатилу. У фази полагања важно је:

  1. правилан избор прелаза каблова, са свим потребним залихама, узимајући у обзир специфичности просторија;
  2. Да би се избегло ожичење, не би требало да постоји спајање жица;
  3. У дрвној просторији просторије се полагање ожичења врши у унутрашњим отвореним линијама, а ако је могуће, освјетљење расвјетних уређаја из сусједних просторија ствара се са мање агресивним окружењем;
  4. Уземљење.

Следећа ствар коју треба узети у обзир приликом избора траке јесу различити климатски услови у бетонским просторијама комплекса купатила. У зависности од температуре, влажности и потребне светлосне емисије у свакој просторији - одабире се оптимална врста ЛЕД траке. На пример, купке користе траке са максималном заштитом од пенетрације и високе температуре,док у просторијама за туширање постоји потреба да се користе херметичке траке, али не нужно отпорне на топлоту. У сувим саунама, напротив, треба повећати отпорност на топлоту, али је степен заштите довољан и ИП65-ИП66.

За инсталацију, поред саме ЛЕД траке у парној соби, требаће вам:

  • напајање (1 на траку од 5 метара), треба да се постави изван просторије са екстремном температуром и влагом;
  • контролер (користећи РГБ траку), обавља функцију пребацивања боја;
  • чеп је причвршћен на крај траке помоћу заптивног материјала отпорног на топлоту;
  • прикључни конектор (такође се налази на заптивној маси отпорној на топлоту).

Директна монтажа траке је једноставна. У просторијама за одмор можете користити самолепљиву траку, ау просторијама високе влажности и температуре користе се специјални додаци.


Све врсте ЛЕД трака за причвршћивање без употребе лепљиве базе: лајсне, конзоле.

нијансе инсталације

Поред ЛЕД траке у саунама и купатилима, као расветних уређаја, користи се оптичко влакно. Али ако ипак одаберете ЛЕД позадинско осветљење отпорно на топлоту, онда покушајте да следите још једну препоруку. С обзиром на температурни фактор, поставите траку у доњи дио просторије, јер ће температура испод стропа бити много већа. Поред температурног фактора, такође је погодан. Врло цоол изглед је осветљење дрвених полица у сауни, или трака свјетла исподкамена клупа у турском купатилу. А ако се ради о вишебојној ЛЕД врпци, овај декор помаже да се прилагодите жељеном опуштајућем систему. Постављање траке испод клупе, или са стране полице, додатно ствара удобно рефлектовано светло које вам омогућава да одморите очи посетиоцу.

Опције ЛЕД позадинског осветљења

Обратите пажњу на избор фотографија различитих сауна и купки које користе ЛЕД траке као позадинско осветљење.


Плава осветљеност полица и леђа ствара пријатну атмосферу у парној соби

Опција ЛЕД осветљавања полица у парним купатилима од беле боје

Могућност осветљавања полица у црвеној боји, изгледа некако агресивно

Опција боје дневног светла је најоптималнија. Истовремено, емитује и мир и топлину

Као што видите, разноликост може бити у свему. Комбинације са другим типовима уређаја за осветљење, широким спектром боја, стилизмом - све то ће додати индивидуални изглед Вашој сауни или купатилу. Обратите пажњу, меко светло је свуда које ствара опуштајуће окружење. У закључку, можемо рећи да је избор ЛЕД траке као сауна расвјете дефинитивно права одлука. Карактеристике овог уређаја, као што су: трајност, поузданост, економичност, непропусност и отпорност на топлоту - су неоспорне предности у ситуацији каду. А РГБ траке ће помоћи да се створи ексклузиван изглед и угодна атмосфера која ће задовољити све гостеуживат ћете у третманима у сауни.