Ламинат са фасетом (46 фотографија): шта је то, уски ламинат и друге врсте у ентеријеру, бела и светла једносмерна, плус и минус

Ламинат је јединствена подна облога која је погодна за различите типове ентеријера. Производи производе од вештачких компоненти са малим додатком дрвета. Да би ламела била природна, произвођачи допуњују његову површину различитим визуелним атрибутима. Данас је посебно популаран ламинат са фасетом.

Шта је ово?

Ламинат је популаран завршни производ који се одликује оптималним односом цена /квалитет. Стога данас произвођачи стално побољшавају овај производ, чинећи га визуелно и технички што квалитетнијим и трајнијим. Једна од сорти ових производа је ламела, допуњена фасетом. Технички, то је исти класични ламинат, чији крајеви су благо изрезани. Угао реза и његов облик одређују само специфичне технологије произвођача.


Свака таква трака, као у класичној верзији, допуњена је системом закључавања. Стога се поступак полагања не разликује од уградње других врста плоча. При спајању ламела се формирају на крајевима малих шупљина.

Сличан дизајн копиран је са пода природне даске, која се под утицајем температуре шири. Због тога, да би се визуелно сакриле пукотине, мајстори су допунили матрицу комадићима.

Ламинат за посуде се такође користи само у сврху имитације природних материјала.


За и против

Ламинат са фасетама појавио се на домаћем тржишту релативно недавно, тако да многи купци још не знају да ли је слична површина добра или лоша. Али какопоказује праксу, производи овог типа нису лошији од класичних летвица без косине. Постоји неколико важних предности ламината са фасетом:

 • Визуално, ушица формира малу шупљину, која врло добро скрива прорезе између ламела. Ово је важно зато што је ламинат такође изложен температурама, ширењу или скупљању.

 • Јединствени дизајн. Површина је врло слична подној облози од природне даске, што вам омогућује да га користите за рјешавање различитих дизајнерских идеја.

 • Снага плоче. Присуство посуде чини производе мање отпорним на оптерећења. Површина се може користити иу дневним собама иу канцеларијама високе пропусности. Ово, заузврат, такође обезбеђује дуговечност пола.

 • Да би се постигла чврстоћа, посуде се даље третирају посебним хемијским растворима. Такође не дозвољавају да апсорбују влагу, што чини да су ламеле отпорне на влагу.

Али треба схватити да ове карактеристике зависе од произвођача и технологија које он користи.

 • Технички параметри ламината дозвољавају да се постави на темељ са благим неправилностима. У већини случајева разлика у висини не смије бити већа од 3 мм.

Међутим, ламинат са фасетом није универзални премаз, јер има неколико негативних страна:

 1. Цена за такве производе је нешто већа него за класичне ламеле. То је због технологије производње, која захтева додатна средства за формирање шиљка.
 2. У средини долине, често се скупљају прашина и остаци. Стога, приликом састављања, пажљиво пратите сваки зглоб. Ако је ламинат високог квалитета, онда можете однети смеће са конвенционалног усисивача.
 3. Полагање дасака у купатилу треба да буде праћено додатним третманом зглобова, јер између њих може бити исцурела вода и изнутра да се уништи ламела подлоге.врсте

Фасадни ламинат је подскуп класичних ламела, јер има исте техничке и дизајнерске карактеристике. Али слични производи могу се класификовати по неколико основних карактеристика. Један од најважнијих параметара је тип закошења:

 1. В-жлеб. Добија се методом резања крајева под малим углом. Овај параметар често зависи само од произвођача. Дубина реза је 2-4 мм. Данас постоје ламинатни модели са неравним В-обликованим облогама. Овај приступ користе дизајнери приликом вештачког старења површине.
 2. Урезивање у облику слова У. Рубови овог реза имају облик глатке шупљине. То се постиже употребом специјалних алата.
 3. Мицрофацане. Ову врсту карактерише мала дубина не већа од 1 мм. Крило допушта само симулацију зглобова, али у исто вријеме не постаје тако добро у прљавштини.


Постоји посебан ламинат за плафон са великом фасадом, који није лако пронаћи. Ријетко се користи, јер је инсталација ових материјала прилично компликована процедура. Једнослојни ламинат се може допунити резовима неколикошто омогућава разликовање сљедећих врста производа:

 1. Ламеле са двостраним кришкама. Често је посјекотина присутна дуж дужих страна. Ово мало ограничава начине полагања ламината, јер је неопходно осигурати пад светлости на кришке.
 2. Плоча са фасетом четверострана. Производи са четвороструким резовима су практичнији. Ова врста ламината је много глаткија неправилност површине. Присуство посекотина са свих страна омогућава постављање плоче у било ком правцу.


Површина производа често је обојена под текстурама различитих врста дрвета. Данас се појавио брашированиј ламинат, који се разликује површина рачуна. То вам омогућава да симулирате дрво и на додир. У зависности од заштитног слоја, косина се може поделити на следеће типове:

 1. Обојен рез. Површина закошења је прекривена специјалним бојама, које не допуштају да продру у влагу. Њихова боја је одабрана према стилу главне површине. Производи овог типа имају мали отпор, тако да је њихов трошак релативно низак. Познати произвођачи не рукују резницама на сличан начин.
 2. Ламинирана посуда. Након формирања кришке, она је прекривена слојем ламината, који је по саставу сличан горњем слоју ламела. Склоп овог типа је много јачи. Такође одбија течност која продужава животни век производа.


Димензије

Урамљени ламинат се практично не разликује од класичних модела. Ширина плоче може да варира у значајном опсегу. Уски моделидо величине од само 8-9 цм, док се оптимални индекс сматра 18,5-19,5 цм, у зависности од произвођача.


Посебну пажњу треба посветити дебљини. Присуство закошења на лицу значајно смањује ову бројку. Стога, да би се постигла оптимална чврстоћа, само плоче дебљине 10-12 мм опремљене су резом. На тржишту се могу наћи аналози, у којима је та бројка само 8 мм.

Али такви производи нису трајни и зато их можете купити само на властити ризик.

цолорс

Дизајн ламината са фасетом није толико широк колико је овај стил погоднији за "природну даску". Стога произвођачи ријетко производе плоче "под керамичким плочицама".

Универзал је производ са тамном фасетом, која је старење ламела. Ламинат са лакираним ламинатом је такође оригиналан. Што се тиче боја, на тржишту се могу наћи многи стилови, међу којима се може разликовати:

 1. Потпуно бели ламинат, украшен јединственим цртежима или текстурама.
 2. Храст бељен. Савршено за модерне интеријере, испуњавајући их чистоћом и свежином.
 3. Асх. Текстура овог дрвета се пореди са племенитим врстама дрвета. Стога ће такав ламинат одговарати сваком класичном стилу.опције за слагање

Технологија монтирања ламината са фасетом је врло једноставна, јер дизајн укључује присуство специјалних браве. Могу постојати само два типа ламела овог типа:

 1. Биравна линија Све ламеле се налазе паралелно са једним од зидова. Стручњаци препоручују монтажу плоче тако да светлост лежи дуж дугих шиљака. То ће вам омогућити да визуелно проширите простор. Такође је важно узети у обзир димензије просторије како би се смањила количина отпада.
 2. Диагонал. Ламели су већ постављени из једног угла у други. Овај приступ вам омогућава да направите леп дизајн. Али то повећава количину отпада, јер је плоча усидрена са зидом под углом од 45 степени. Слагање дијагонално може визуално повећати простор ако је његов облик квадрат.

При полагању ламината могу се користити ламеле различитих ширина. Овим приступом симулирајте површину паркетне плоче. По жељи можете комбиновати не само димензије већ и дизајн површине.

Али овај приступ захтијева неке вјештине дизајна и стога се односи само на професионалце.


Шта да радимо са закошењем?

Ламинатна пена је једноставан рез који једноставно мења облик даске. Након слагања овог производа, важно је заштитити спојеве од утјецаја влаге. У такве сврхе користе се посебне супстанце које одбијају воду. Чип се може обрадити коришћењем следећих материјала:

  \ т
 1. Најједноставнија опција је превелики распон. Супстанца квалитативно обавија површину и штити је. Важно је да овај производ има восак који одбија воду.
 2. Премазивање посуде и фуге са заптивачем. У такве сврхе се користе формулације на бази силикона. Произвођачитакође додати кварцно брашно, боје и антифунгалне компоненте. Приликом избора композиције треба обратити пажњу и на боју која треба да буде оптимално прилагођена структури подне површине.
 3. Восак. Материјал је доступан у облику оловке или аеросола. То вам омогућава да наносите смешу и у фази полагања и након ње.Како се бринути?

Површина ламината је само комад папира и заштитни филм који се лако може оштетити. Да бисте продужили животни век премаза, треба да следите нека једноставна правила о бризи за овај материјал:

 • Помакните намјештај у просторији само ако је потребно. Ако се то догоди, пожељно је да се то уради уредно. Не померајте ормариће, јер ће то резултирати огреботинама, које онда треба вратити.
 • Ламинат се пере само са влажном крпом. Пожељно је очистити површину само специјалним композицијама које не укључују агресивне компоненте.


 • Приликом подизања, обратите пажњу на спојеве дасака. Да бисте уклонили влагу у жлебовима, стручњаци препоручују коришћење усисивача опремљених са сапницама за тепих. Компоненте тканине продиру у унутрашњост реза и апсорбују течност.

Употреба влажне крпе такође зависи од врсте ламината. Ако је површина дизајнирана за купатило, онда се може прати и са много воде.

Правила избора

Избор ламината са фасетом подразумева процену скупа његових карактеристика:

 1. Дизајн.Екстеријерски дизајн даске је одабран у зависности од главног стила собе. Главна ствар је да се површина хармонизује са намештајем и тапетама.
 2. Тип темеља. Ако под има значајне разлике (али не више од 3 мм), онда је боље користити ламинат са 4-страном фацетом. То ће визуелно поравнати површину након полагања плоча.
 3. Произвођач. Овај параметар је један од најважнијих, јер од тога зависи квалитет материјала. Стручњаци препоручују да се фаворизују познати брендови које су већ тестирали многи купци.Како одабрати ламинат, погледајте сљедећи видео.

Идеје за дизајн пода у унутрашњости стана

Урамљени ламинат вам омогућава да створите посебну атмосферу у затвореном простору, наглашавајући и допуњујући дизајнерску идеју о његовом дизајну.

Дакле, оригинални бели ламинат је савршен за овај ентеријер. Допуњује необичан облик столића за кафу, а јарко црвена боја кауча не дозвољава да просторија буде "досадна".

И у овом случају ламинат се не може разликовати од природног паркета. Захваљујући овој подови, кућна библиотека изгледа чврсто.

Тамни ламинат на поду, груди истакнуте у бијелој боји су необичне, оригиналне и врло лијепе.


Постоји још неколико варијанти подне облоге са фасетом, које се не могу описати ријечима, већ се једноставно дивити и дивити се резултирајућем ефекту.