Кварц-цријеп подне плочице (49 фотографија): за и против подних облога, рецензије

Подне облоге играју велику улогу у дизајну становања, тако да би требало да буду не само лепе, већ и мултифункционалне. До данас, грађевинско тржиште пружа велики избор завршних материјала за под, али посебну пажњу заслужује кварцни цријеп. Овај производ је јединствен за употребу у ентеријеру, јер задовољава све радне карактеристике и одлично изгледа у собама украшеним декоративним каменом, дрветом и металом. Велики распон боја и текстура омогућава вам да користите материјал у свим стиловима, а позитивне особине које плочица има, чине га популарним и широко кориштеним.

Шта је ово

Кварцни винил је један од најмодернијих грађевинских материјала који се користи за полагање подова. Материјал се може сматрати побољшаним обликом ПВЦ облоге. Плочица је произведена јединственим технологијама, методом пресовања ПВЦ, кварцног песка и других компоненти. Као резултат, добија се вишеслојни производ који има еластичну и флексибилну структуру.


Изглед плочице је идентичан хетерогеном линолеуму, јер се састоји од термопластичне базе, а присуство поливинил-хлорида омогућава произвођачима да производе производе различите текстуре имитирајући природне материјале. Посебно су лепи премази, украшени за керамику, дрво, шкриљевац, мермер и гранит. Кварцне плочице могу бити круте и флексибилне.Крути дизајн је изабран за полагање на добро припремљеним површинама са идеалном нивелацијом.

Флексибилна плочица вам омогућава да сакријете мале мане и не захтева равномерну површину.


структура материјала

Кварц-винил плочица је вишеслојна подна облога која се састоји од мноштва компоненти и минерала. Они се формирају у готов производ специјалном термичком обрадом. У зависности од врсте производње, материјал може да добије различита својства и карактеристике, али његова структура увек остаје иста.

Структура кварцног цријепа је сљедећа:

 • База, која је одговорна за густоћу приањања материјала на под. Направљен је од поливинилхлорида.
 • армирајући слој за производњу стаклених влакана.

 • Средњи слој који се састоји од компоненти винила и кварца. Уз то, премаз постаје не само издржљив, већ пружа и добру топлотну изолацију.
 • Горња база, која је обично прекривена декоративним елементима и цртежима.
 • Заштитна фолија која се састоји од алуминијум оксида и полиуретана. Спречава механичка и хемијска оштећења, а површину спречава клизање.


Треба напоменути да се кварцне плочице израђују искључиво од еколошки прихватљивих и сигурних компоненти за људско здравље.

Поред главних елемената, премаз укључује и мазива,стабилизатори, боје и пластификатора. Главне компоненте природног материјала силицијум и кварц, њихово учешће прелази 80%, остатак окупираним додаје винила.


Предности и недостаци

Квартсвиниловаиа плочица је веома популаран у модерном грађевинарству, јер има много позитивних карактеристика, поред естетског. Недавно, већина уметника одлуче за то плочица је зато што су имали следеће предности материјала, на основу личног искуства:

 • Висока снага.
 • Дуг век трајања. Уз правилну негу, може да пређе 15 година.
 • Отпорност на спољашња оштећења. Захваљујући заштитни слој се не плаши трења и хемијске утицаје.


 • Могућност уградње подних система "топлог пода".
 • Добра звучна изолација. Производ има способност да апсорбује буку.
 • Моистуре отпор. Плочице могу да се користе у подручјима са било ког нивоа влаге, као што је водоотпоран и не набубри. Ова врста поклопца је савршен за балкон, кухињу и купатило. Поред тога, површина се не појављује буђ и гљивице.
 • боље приањање. Слип на површини плочице је готово нестварно.


 • Лако демонтажу рад. Уколико постоји потреба да се замени појединачне делове или цео поклопац, лако се уклања.
 • Топлотна изолација. Подови задржавају топлоту добро.
 • Отпорност на температурне флуктуације.
 • Еколошки прихватљивост материјала. Сигурност је потврђена међународним сертификатима квалитета.

 • Заштита од пожара. Производ не подржава процес сагоревања и чак самостално изазива гашење пожара.
 • Једноставност инсталације.
 • Велики избор боја и текстура. Производ може да опонаша траву, камен и дрво.


Упркос присутности многих позитивних карактеристика, кварцни цријеп има и недостатке.

Међу главним негативним квалитетима су:

 • Присуство супстанци не-природног порекла.
 • Покривеност се не може примијенити на мјестима гдје је планиран тешки намјештај. Чак и ако материјал и издрже значајна механичка оптерећења, на његовој површини могу остати удубљења и трагови од ногу софе или ормара.


 • Пре почетка радова на инсталацији, темељ за плочице мора бити пажљиво припремљен и поравнат. Поред тога, биће потребно елиминисати све недостатке основног премаза.
  \ т
 • Производ може да изгори на сунцу услед нестабилности на ултраљубичасте зраке.


Укратко, треба напоменути да су недостаци кварцног цријепа значајно инфериорни у односу на све његове заслуге.

Дакле, можете сигурно изабрати да обновите подове у соби управо у овом матиукаву.


Како изабрати

Недавно, већинавласници кућа и станова преферирају да одаберу декорацију подне облоге кварцног цријепа. То је због свог првобитног изгледа и тежине позитивних карактеристика. Будући да је грађевинско тржиште представљено многим врстама таквих производа, морате знати шта да тражите када купујете и како се заштитити од лошег квалитета кривотворења.

Пре него што купите кварцни цријеп, морате узети у обзир сљедеће точке:

 • Класа отпорности на хабање. Овај индикатор је главна ствар при одабиру производа. До данас постоје хомогене и вишеслојне врсте плоча које се разликују по својој укупној дебљини и квалитету заштитног слоја. Пошто дебљина материјала зависи од њене отпорности на механичка оптерећења, препоручује се куповина класичне верзије дебљине плоче не мање од 3 мм и заштитног премаза до 0. 7 мм.

Произвођачи производе моделе са десет класа отпорности на хабање, али за кварцвиниловални секс у стамбеним просторима довољно је знати само две основне класе:

 • За обраду просторија са било којим оптерећењем прикладним класом 34, дебљина плоча је 2-3 мм, а заштитни слој не прелази 0,5 мм.
 • Класа 43 се не боји температурних разлика, дебљина ПВЦ-а може досећи 5-6 мм, а заштитна површина 0,7 мм.


Поред тога, важан показатељ отпорности на хабање је брзина хабања на површини.

Приликом рада плочица ће се стално излагати различитим механичким манипулацијама, хемијским средствимаутицаји и чишћење. Зато је најбоље дати предност корицама које су означене словом "Т". По правилу, такву плочицу производе домаћи и страни произвођачи и одликује се високом отпорношћу на киселине.


 • Способност материјала за сагоревање и стварање дима. Пожељно је купити производе са минималним показатељима, који имају ову врсту ознака: на отпорност на ватру - "Г2", на ниво образовања дима - "Д2".
 • Место постављања. Потребно је узети у обзир главне оперативне карактеристике производа и изабрати једну или другу врсту поклопца у складу са њима. Често куће и станови носе систем подног топле воде, који такође може покрити кварцне плочице. Али мора бити отпорна на влагу и температуру. За купатило, балкон и кухињу треба купити производе отпорне на влагу високе чврстоће.

 • Системи за монтажу. Полагање плочица се може обавити на различите начине на унапред припремљеној и усклађеној основи. За просторије са високом температуром влаге и температуре препоручује се куповина производа који се могу фиксирати љепилом. Кварц-цријеп плочица са спојем за закључавање наликује ламинату, јер се фиксира помоћу фигурираних брава и формира запечаћени, трајни шав. Најбоље је купити за третман просторија у којима су уочене мале разлике у нивоу грубог пода, и ако поправак захтева минимално време.


Доступно и за продајупокријте љепљивом бравом, у којој се причвршћивање врши помоћу љепљиве траке. Постоји плочица која једноставно лежи на поду без додатне фиксације. Ова врста материјала је најпогоднија за заштиту главног премаза од оштећења, а не за његову декорацију.

 • Састав производа. Када купујете плочице, важно је обратити пажњу на оно што је направљено. Кварцкинил се разликује од ПВЦ-а по томе што концентрација кварцног песка у свом саставу прелази 80%, што доприноси снази, трајности и трајности производа. Ако је ова бројка мања, онда произвођачи нуде на продају конвенционални ПВЦ премаз који неће моћи издржати механичко оптерећење. Поред тога, производи треба да имају одговарајуће сертификате квалитета са листом свих примарних сировина које се користе у производном процесу.

 • Изглед. Захваљујући модерним технологијама производње, на вањску површину производа могу се примијенити различите симулације и рељефи. Плочица прецизно преноси лепоту природног дрвета и камена. Материјал се по правилу мора купити у таквом дизајну, који би у потпуности одговарао цјелокупном дизајну и обради простора.

Ово се такође односи на покривеност скале боја, која може да варира од тамних до светлих тонова.


Оно што је ново на грађевинском тржишту је ткани кварц-винилни цријеп, који је завршни материјал са оригиналним узорцима у облику ткања, који су по структури слични материјалу.

Где да користим

Због свог јединственог састава и високих физичких параметара, кварц-плочица се не боји варијација температуре и влажности, савршено је погодна за хемијска и механичка дејства.

Стога се може поставити као подна облога у стану иу приватној кући. Такви подови у процесу рада савршено одржавају естетски изглед и не шкрипе. Често су кварцне плочице изабране за дизајн дечјих соба, дневних соба, купатила и кухињских просторија.С обзиром на способност материјала да издржи хладно-до -30 степени и топлоту унутар + 60 степени, може се користити не само за слагање у просторијама за становање. Добра опција је цријеп за терасе, уреде, трговине и отворене балконе. Богата палета боја одлична је за спаваће собе.


Правила неге

Код постављања нове подне облоге у кућу, сваки власник жели да она траје дуго и поуздано. Стога, при одабиру подова од кварцних плочица, потребно је узети у обзир низ правила која ће помоћи продужити животни вијек плочице.

Мајстори саветују да следе следеће препоруке:

 • Потребно је извршити монтажу на добро припремљеној и осушеној основи. Полагање треба обавити у просторијама које имају температуру од најмање 25 степени.
 • Не можете одмах почети да радите са плочицама, распоред намештаја може битиТек након 24 сата од завршетка премаза.
 • Кварц-цријеп "се боји" оштрих предмета, стога треба избјегавати директан контакт пода с ногама или петама намјештаја. На мјестима гдје се планира уградња тешког намјештаја, најбоље је поставити посебне заштитне трибине.


 • Процес чишћења треба обавити влажном крпом и покушати избјећи употребу кемијских средстава за чишћење.
 • У пренатрпаним просторијама, где подови осећају велика механичка оптерећења, пожељно је инсталирати премазе са повећаном отпорношћу на хабање.
 • Да би се плочица заштитила од паљења, у собама је потребно инсталирати најповољнији систем расвјете и на прозоре објесити завјесе од густих материјала. На овај начин се могу избећи директни сунчеви зраци на површини.

Рецензије

Упркос чињеници да се кварцни цријеп сматра новином на грађевинском тржишту, већ се успио доказати као лијепа и издржљива подна облога. Захваљујући многим позитивним карактеристикама, овај материјал је добио добре критике и постао је веома популаран међу савременим дизајнерима.

Производи су одлични за све врсте соба, укључујући и собе са високом влажношћу.


Слична плочица - одлична опција за декорацију подова са системом загревања воде. За разлику од других производа, премаз нијеподложан је деформацијама и остаје топао у било које доба године. Младе мајке које имају активну дјецу у кући воле кварцне винилне подове. Висок ниво заштитног слоја спречава проклизавање и спашава децу од повреда. Осим тога, за чишћење таквог поклопца је једноставно - довољно је извршити мокро чишћење, а под постаје чист.

Добро је цијенио материјал чаробњака за почетнике, јер се производи лако инсталирају. Плоче се могу брзо уградити чак и без дугог искуства у грађевинским радовима.

Више о особитостима кварцног цријепа и како то исправити, погледајте сљедећи видео.