Како расту папар у стакленику: 4 услова

Многи више воле да узгајају паприке у стакленику, јер је лако објаснити да је могуће да се папар узгаја током целе године, али су потребни неки услови. Како би се осигурало да је жетва што већа и већа, неопходно је створити оптималне услове, као и слиједити препоруке стручњака.

Шта би требало да буде стакленик за паприке

Стакленик за паприке је сасвим могуће урадити својим рукама, али морате узети у обзир низ тренутака који су посебно важни за ову културу. Ако клима околине допушта, пожељно је проводити константну вентилацију. Чак и најпродуктивнији парадајз захтевају висок квалитет стакленика, према одређеним правилима.

Стакленик има:

 • Да буде добро осветљење;
 • Редовно залијевање и обилно;
 • Искључивање преливања;
 • Чувати на топлом.

Стакленик за култивацију паприке треба да буде простран и добро осветљен

Потребно је поставити темељ на одређену висину како би се осигурала потребна количина топлине и свјетлости. Висина темеља је у просјеку 45 цм (удаљеност од тла). Једнако је важно створити оптималну висину лука за коју ће филм бити инсталиран.

Довољно је имати висину од 50 цм, а пожељно је одабрати полукружну структуру.

Потребно је да одаберете стакленик који је лакши за извођење и најбоље ће подржавати топлоту и светлост. Као премаз пожељно је користити филм или поликарбонат, јер они могу да обезбеде униформудистрибуција свјетлосне културе.

Да ли је могуће направити стакленик за паприке властитим рукама

Далеко је од исправне идеје да стакленик - кревет прекривен филмом, није баш прецизан опис. Важно је напоменути да се конструкција може у потпуности прекрити било којим материјалом, а темељ мора бити такав да се земља у унутрашњости може загријати и одржавати температуру важном за раст културе.

Земљиште унутар стакленика може се загријати органским ђубривима, системима гријања, пећницама.

Загревање воде обично се поставља у оним пластеницима који се требају користити током цијеле године. У овом случају, не само цеви, већ и радијатори, као и котао за грејање. Својим рукама можете направити стакленик за бибер.

Направите мали стакленик за паприке властитим рукама, главна ствар - да га правилно покупите за мјесто и грађевинске материјале

Приликом уградње, морају се поштовати посебни моменти:

 1. Морате да изаберете одговарајуће место на сајту.
 2. Потребно је саставити листу материјала и алата.
 3. Мора бити темељ дизајна.
 4. Неопходно је одабрати квалитативни премаз, који ће одговарати акрилном филму, поликарбонату или стаклу.

Приликом одабира мјеста за стакленике потребно је погледати подручје у којем постоји равна површина без јарака и јама, одлично освјетљење цијели дан, без дрвећа и кућних објеката.

Под којим условима зелени грашак расте

БасицЗадатак сваког стакленика је одржавање оптималних услова. За почетнике, вртлари препоручују употребу специјалне опреме, као што је агротехника, за спуштање и размножавање у стакленику, јер ручно може бити превише тешко.

Да би паприка добро расла и дала укусне плодове, потребно је правилно одржавати удобну микроклиму у стакленику

Следователно е потребно:

 • Подршка за температуру на 26 ° Ц;
 • Влажност ваздуха унутар 75%, будући да флуктуације, посебно оштре, неће бити најбољи параметри приноса;
 • Правилно направљено осветљење, и ако није могуће обезбедити природно светло, онда морате да се побринете за вештачко;
 • Формирање плодног тла, које треба да буде лагано, неутрално и пожељно обогаћено органском твари.
Апсолутно све паприке, без обзира на изглед, врсту и чак плодност, захтевају кисеоник. Другим ријечима, потребно је стално ослободити тло тако да прима кисик и обогаћује коријенски систем. Ако је тло веома густо, поготово ако је глинено, онда не треба очекивати превелику и квалитетну жетву.

Оптимално тло за папар у стакленику

Да би се уклонила одлична берба паприке, потребно је заливање, нега и редовно отпуштање. Код недовољног заливања, лишће почиње да се покрива мрљама жуто-црвене боје. Постоје неке врсте паприке, које захтевају не само константно наводњавање и одржавање влаге, већ и прелив, до неколико пута недељно.У ту сврху је пожељно користити интегрисана ђубрива.

У првој фази раста користи се азотна ђубрива, и чим грмље почне да доноси плодове, користи се фосфорно ђубриво.

Папар у том случају добро расте, ако не само правилно припремљена земља, већ и компетентно направљене кревете. Опћенито је могуће направити кревете ширине 80 цм, мале путање између њих 30-40 цм, тако да је погодан за обраду и жетву.

Пре сађење садница паприке, баштовани препоручују копање првог тла

Одлично решење за кревет је дрвена ограда, за коју се тражи:

 • ископ земљишта непосредно прије слијетања;
 • Чишћење залијевања прије слијетања;
 • уношење доломитног брашна, компоста или минералних ђубрива, ако је земља сувише кисела;
 • Формирање слоја на дубини од 30 цм полагањем гнојива, сијена, грана и сухе траве, што се ради у јесен.

У зависности од сорте, паприке могу да седе густо или на одређеној удаљености једна од друге. Ниже грмље посађено је на рубовима кревета, а високо у средини, тако да постоји чак и опрашивање, и обављена је удобна подвезица.

Компатибилност култивације паприке у стакленицима са другим усевима

Иако обичан, иако се хибридне сорте паприке могу узгајати испод крова једне просторије. Слетање се обавља шаховским путем, узимајући у обзир величину кости. Важно је напоменути да приликом садње паприке у стакленику, а не у одвојеном стакленику, потребно је водити рачуна о карактеристикама сусједства, као што можене расту са свим културама.

Паприке су самоопрашујуће биљке, али присуство неких инсеката у близини може проузроковати унакрсно опрашивање, које ће произвести плодове:

 • мали;
 • горак;
 • Офф-куалити.

Бибер у стакленику може да се узгаја заједно са парадајзом

Најоптималнија околина је узгој краставаца и паприке. Будући да оба усјева требају влагу, они ће се осјећати угодно једни с другима, али краставце треба посадити у стакленику у средини, јер високе стражњице могу потамнити стакленик.

Користи се не мање добар са паприком, осим пикантног и живописног мириса ове културе, који ће моћи да одбаци штеточине од паприке.

Упркос чињеници да се у већини случајева парадајз и паприка сади у једном стакленику, то се не сматра најбољом опцијом. Парадајз много брже апсорбује ђубрење и влагу, како из земље тако и из ваздуха, у паприкама ће доћи до несташице. Само идеалан савез може се назвати сусједством патлиџана и бибера. Културе се међусобно не ометају, ни опрашивањем ни сазријевањем. Да би се одабрала исправна компатибилност, препоручљиво је позвати се на стручна свједочанства, као и на то како се одвија сазријевање биљака, како не би засадили културу која сазријева раније од оне која касни.

Ако се планира да расте зими, вреди изабрати културе сибирског узгоја, јер је Сибир познат по тешким условима, а ова врста паприке ће расти у било које доба године, али опет, сапоштовање одређених услова. Да би се спречила појава паприке од афе, гриња и сличних штеточина, пожељно је посадити паприку са бибером. Ако се саднице паприке сади што је чешће могуће, то ће помоћи повећању приноса. На пример, када садите 10 грама по 1 м2, можете добити 2 пута више усева. Паприке се осећају добро када се узгајају поред дрвећа као што су крушка и јабука, али дрвеће треба да буде жито, а не коштице. На пример, постављање поред шљиве и трешње имаће веома негативан ефекат на сазревање и може изазвати бројне болести. Најповољнија околина је стављање чешњака поред разног поврћа, јер штеди штеточине својим ведрим мирисом и спречава инфекцију да зарази паприке.

Бибер у стакленику (видео)

Не треба заборавити низ једноставних препорука за садњу паприке, а посебну пажњу треба посветити величини грмља приликом садње. Одабиром сорти, потребно је погледати не само на слике, него и на правила узгоја од произвођача, како би се постигла одлична жетва.

Примери паприке у стакленику (фото)
)