Како расту гладиолуси од деце

Искусни цвјећари, одавно се баве узгојем цвијећа, знају да је најбољи садни материјал за репродукцију гладиола клубинг (дјеца). А почетници љубитељи гладиола, који због незнања често једноставно бацају дјецу, постављају питања - зашто? Чињеница је да се жаруље гладиола могу користити за производњу цвећа само у року од 3-4 године. Затим долази до њиховог старења, које завршава потпуном дегенерацијом, а засађене старе луковице могу једноставно да не изникну. Стога, садни материјал гладиола треба стално ажурирати, уклањати старе бочице и замијенити их младим, узгојеним од дјеце. У нашем чланку, хајде да причамо о томе како одгајати гладиоле од деце.

Како правилно чувати и делити гладиоле сијалице

Узмите булдога гладиола средином јесени, када нема јаких мразева, али цвијеће је већ процвјетало и почело да блиједи. Након цватње, стабљика се мора потпуно одрезати, остављајући само пар листова. Пажљиво укопане луковице треба пажљиво испитати како би се открила инфекција цвећа са шуга, труљење или гљивичне инфекције. Пацијенти ће морати избацити луковице, иначе могу заразити здраве гомоље цвијећа. Преостале луковице цвећа се чисте од грудвица земље и перу раствором мангана или третирају антифунгалним лековима.

Гомиле држите у песку, пиљевини или на неки други начин, обезбеђујући сталну температуру и ниво влажности. Главна ствару том процесу - како би се спријечило прерано клијање луковица и њихово сушење, тако да би влага гладиола била довољна, али повећање температуре није препоручљиво. У пролеће, луковице цвећа се узимају из подрума, убацују са балкона и постављају на топлије и светлије место. Пре свега, гладиоле кртоле се чисте од вага и пажљиво прегледају. Здраве луковице одраслих гладиола треба да формирају израслине - клинце. Велика дјеца су одвојена од гомоља и засађена самостално. Ова сезона, која расте од деце, неће процветати, чак и ако се појаве цвасти, морају се разбити у фази пупољка.

Ова тактика ће помоћи у наредној сезони да добије комплетну биљку која ће дати велика и лијепа цвијећа која се не разликује од родитеља грмља. На сијалици пронађите бубреге и подијелите сијалицу тако да најмање један бубрег остане у сваком одвојеном дијелу. Након одвајања, гомољи и дјеца цвјетова третирају се дезинфекцијским средством (можете наносити манган) и темељито осушити. Сада су сијалице спремне за слетање на отвореном.

Избор локације за садњу гладиола од деце

Успјех узгоја овог цвијећа у потпуности овиси о правилном одабиру локалитета. Постројење треба:

  • довољно влаге;
  • добро осветљење (место не треба засјенити зградама или дрвећем);
  • до одговарајуће дренаже.

Парцеле које нису погодне за слетање су:

  • се налазе у доњем току;
  • са високим нивоом подземних вода;
  • лишенредовна размена ваздуха;
  • преплављена (употреба је могућа након сушења);
  • дуго стоји у води.

Треба имати на уму да би се место слијетања требало мијењати сваке три или четири године.

Припрема земљишта за садњу гладиола од деце

Место за гладиоле припрема се 2 недеље пре њиховог слијетања. Треба да буде сунчано, заштићено од хладних ветрова. Па, ако са сјевера кревета са цвијећем прекрију дрвеће, грмље или ограду.

Замијените земљу гдје планирате да узгајате гладиоле. Ако је простор мали, направите висок кревет, јер жаруље не толеришу стагнацију воде. Воле слободну земљу, па ако је тешка, глина, додајте тресет, песак, хумус у односу 1: 1: 3. Поравнајте подручје са грабљама. Оставите цвеће у овом облику 2 недеље. На крају овог времена можете почети да слетите.

Процес искрцавања гладиола од деце

Пре садње луковица у земљу, потребно је предтретман. 20 дана пре садње, уклоните суви филм са површине. Могу се појавити тамне мрље. Секу се, рез се третира раствором зеленог лишћа. Осушени или прекривени сијалицама боље избачени. Ставите узорке на топло мјесто, добро освијетљено свјетлом. Лако су постављени у једном слоју. Не залијте, иначе ће почети брзи раст. Пре просторије у бунару на сијалицама, обично проклија до 10 цм.јак раствор мангана. На кревету копају капљице на удаљености од 15-25 цм једна од друге, на дну можете попунити пијесак не више од 3 цм. Дубоке засаде пуне касних цвјетања или гљивичних обољења у кишном љету. Трансплантација гладиола није потребна, јер се луковице сади одмах на отвореном тлу. Они који расту гладиолуси код куће у лонцима (што није типично за ову културу, само ако су касне сорте), препоручујемо да се биљка пресади у отворену земљу, без прекида земаљске коме.

Како се бринути за гладиоле

Гладиолуси не захтевају пажљиву и пажљиву бригу, али ове биљке још увек захтевају одређене обавезне манипулације у различитим фазама раста. Када стабљика цвијета достигне висину од 8-10 цм, потребно је залити степенице хумусом. Висина улијевања - не мања од 5 цм Ова мјера штити тло од прекомјерног губитка влаге и штити коријење и зелене од прегријавања.

У стандардним временским условима, гладиоле се препоручују једном у 6-7 дана. Приликом наводњавања потребно је заштитити листове гладиола, стога је боље залити воду у посебно припремљене међуредне бразде дубине од 3-5 цм

.

Гладиолусес треба да се проспе сваких 10-15 дана, без обзира на временске услове. Када се први пупољци појаве на обојеним стрелицама, потребно је везати биљке на мале квачице како би се држало равно и нетакнуто.

Младе степенице цвијећа по правилу не захтијевају велику оплодњуЈедном месечно оплодите биљке са малом количином калијум-фосфорне мешавине. Ако у листовима гладиола долази до успоравања раста, можете додати мало азотних ђубрива у земљу. У ту сврху се израчунава уобичајена уреа на бази три кашике од десет литара хладне воде. За изглед доброг педунцле, гладиола захтева калијум и фосфор. Ако се биљке већ појављују на 3-4 велика листа, оплодите их раствором калијума и суперфосфата. Да бисте га припремили, помешајте 3 кашике калијума, 1 кашику суперфосфата и разблажите прашак у десет литара воде.

Булббилли, узгојени од гладиола, су подмлађени и излечени садни материјал, добро подносе зимско складиштење и за предстојећу сезону показују диван процват!