Кромпир на собним биљкама како се борити

Веома је непријатно када се ваше домаће биљке разболе. Свако жели заштитити своју зелену башту или домаће цвијеће од штеточина. Највећи проблем за многе цвјећаре је маса лисних уши. Врло брзо утиче на потпуно здраву биљку и готово га не оставља прилику да се опорави. Борба са лисним ушима је такође изузетно тешка: има јак имунитет на различита средства. Због тога је лечење биљке веома важно за почетак првих знакова пораза лисних уши. У овом чланку детаљно ћемо описати особитости ове штеточине, као и научити о најефикаснијим еколошким и хемијским методама борбе против лисних уши.

Како изгледа лисна уши?

Дробњак - штетан инсект који изазива огромне штете, како у затвореном цвјетном врту, тако иу врту. То су инсекти који се веома брзо и активно размножавају. Насељавају се на младим листовима и изданцима вегетације, сисају сок из ткива, уништавајући цијеле плантаже младих биљака. Једна жена може довести до стотину ларви. Стога, у врло кратком времену, овај инсект утиче на готово све унутрашње цвијеће, ако не подузме правовремену акцију. Прво, лисна уши лежи на цветним биљкама. Најмање погођени овим штеточинама су представници породице Палм, јер им се лисне уши не свиђају. Најчешће се овај штеточина налази на кризантеми, унутарњем лимуну и драцени. Први знаци његовог појављивања на собним биљкама - увијање и жутило лишћа, слаб развој пупољака цвећа и њихова масовна аспирација. Осим тога, лисне уши су носилац разних болести.

Које су опасне цвјетне лисне уши за собне биљке

Усисати сок из кавеза лишћа, а епидерма лисне уши пробуши површину пробоском. При високом интензитету лисних уши на домаћим биљкама, у малим количинама, остаје сируп, "мед роса", који зарази биљке чађавих гљива. Након контаминације спорама, гљивица омета раст биљака и значајно смањује фотосинтезу која оштећује изглед биљке. Тада је чувар друге виралне заблевавание, научници знају више од стотину ових болести.

Где се уши узимају из собних биљака

Апхиде можете посматрати голим оком у собним биљкама, јер обично седе у колонијама. Пораз лисних уши може бити и присуство деформисаних врхова и уврнутих листова. После насељавања листова, биљка губи свој атрактивни изглед: са лепљивим секретима постаје осетљива на чађаву гљивицу. Да бисте смањили шансе појаве ове штеточине на вашим биљкама, морате знати о могућим начинима продирања у вашу кућу.

- Кроз прозоре

Први и најраспрострањенији начин појављивања лисних уши - лети кроз отворени прозор или балконска врата и одмах се таложи на биљкама које се тамо налазе. Да би се спријечила таква пенетрација, прозорски отвори морају бити заштићени мрежама против комараца, а не отворити прозоре за вријеме посебне активности инсекта.

- Са земљом

Личинке антракса такође могу пасти на свежу земљу, посебно ако сте је узимали на отвореном. Да би се то спречило, земљиште треба да се унапред искористидезинфиковати врућу пару или кипућу воду. - Са новим постројењима

Апхиде можете довести у кућу са новим биљкама. Стога, прије него што их купите, морате пажљиво прегледати, посебно доњу страну лишћа (на фотографији) и њежни врх, чак и ако купите биљке у специјализираној трговини.

Велике мере за спречавање уши у собним биљкама

Превенција је најбољи лијек за лисне уши у кући. Много је лакше предузети превентивне мере него се носити са лисним ушима када се већ појавила. Разговарали смо о најлакшем начину превенције. Ово је преглед. Прегледајте биљке морају бити стално. Већ од почетка пролећа морате бити спремни и не губите будност до касне јесени. Посебну пажњу треба посветити болесним и ослабљеним цвјетовима.

Не заборавите на карантин за младе биљке које смо купили. Неопходно је засадити биљке у новом тлу пре дезинфекције.

Популарне методе борбе против лисних уши на собним биљкама
Многи цвјећари почињу да се боре против лисне уши популарном методом, сматрајући је најприхватљивијом. Метод обухвата следеће процедуре:

Прање биљака сапунастом водом. Цвеће, подложно апнеји, треба редовно прати под тушем.

Обрезивање најштетнијих парцела, под условом да су колоније јабуке незнатне.

Примена нафтних производа. Препарати на бази уља су апсолутно безбедни за особу, тако да је најбоље почети борбу од њих. Средства за прскањепроизводе на местима инфекције на такав начин да се на површини листова биљке формира филм.

Ставите биљку у саксији у близини заражене биљке мирисним пеларгонијем. Присуство таквог цвета плаши лисне уши. За неколико дана, инсекти би требало да нестану.

Можете направити инфузију са чешњаком, луком. Потребно је 100 грама на 2 литре воде. Све то ставите у лонац за пирјање, прокухајте и кувајте 30 минута, оставите да стоји са затвореним поклопцем 2 сата. Након тога проциједите раствор кроз двоструки слој газе и поспите их биљком. Поновите овај поступак још два пута у интервалу од 3 дана.

Помозите цимету из агрума. Овај лек за лисне уши на собним биљкама не само да ће помоћи да се ослободи ове штеточине, већ ће и испунити собу пријатном аромом. У 1 литру топле воде додајте 100 г осушених љуски цитруса, инсистирајте смјесу на топлом мјесту 3 дана, а затим је употријебите за прскање цвијећа.

Овај штеточина не воли слатко. 6 делова куване воде, помешати са једним делом дробљеног сапуна, мешати док се не раствори. Прво уклоните четком лисних уши и њених ларви, оперите биљку са припремљеним лијеком.

Говорећи о томе како се носити с лисним ушима на собним биљкама, треба споменути још један народни лијек. Улијте 1 део дувана у десет делова топле воде, промешајте и оставите раствор два дана. Након тога, запалити, прокухати 2,5 сата. Када се раствор охлади, проциједите га, додајте мало протрљаних од економски сапунских чипова. Ат1 део инфузије додајте 1 део воде, затим прскајте.

Хемијске методе за контролу лисних уши у собним биљкама

Ако су народне методе празне, време је да се употребе јачи - хемијски лекови. Метода уклањања штеточина биљака слична је стандардној процедури прскања отровним течностима. Таква средства за чишћење биљака од инсеката имају блажи састав који садржи инсектициде и пестициде, који не наносе значајну штету околишу. Средства се често користе. Борба против лисних уши код куће врши се уз помоћ Ацтелиц, Актар, Инта Вир, Децис. Ови инсектициди дозвољавају, у кратком временском периоду, да униште лисне уши на драцени, затвореном лимуну, кризантеми и другим собним биљкама.

Покретање случајева који се вероватно неће спасити најбоље се уништавају, и што пре, то боље, пошто се афидис веома брзо размножава и мигрира на здраве биљке.