Котао за пиролизу: карактеристике дугог сагоревања

Пиролитички котао је погодан за грејање великих и малих кућа, а температура ваздуха директно утиче на удобност просторије. А то опет зависи од тога колико ће уређај за грејање радити. Ако сте компетентни да изаберете ову јединицу, моћи ћете да уживате у топлини без размишљања о томе шта је време напољу. Али данас је асортиман котлова толико импресиван да се неискусна особа може једноставно изгубити. У овој серији постоје и пиролитички котлови који су једноставни, ефикасни и модерни. Обратите пажњу на њих.

Котлови за дуготрајна чврста горива: уређај и принцип рада

Котао за пиролизу може се приписати оним уређајима који свој рад обављају на рачун типа чврстог горива. Уређај загрева носач топлоте, који га затим дистрибуира у затвореном простору.

Али такав скуп има бројне разлике које га разликују у односу на традиционалне котлове. Прва ствар на коју треба обратити пажњу је њен дизајн и принцип деловања.

Међу предностима котлова на чврста горива, вреди напоменути ефикасност и дуг радни век

Рад пиролизног котла је да се обради дрво, процес који се назива пиролиза. Додаје мешавину гасова из органских чврстих материја под утицајем високе температуре и недостатка кисеоника. Као резултат овог процеса, гориво се разлаже на суви остатак, као и гас или кокс.

Такав процес се може спровести само ако је доступанвисока температура је најмање 1000 степени. Поред тога, долази до реакције и ослобађа велику количину топлоте, гориво се суши, а ваздух улази у зону сагоревања, загрева се. Гас, који се ослобађа из горива, реагује са кисеоником и почиње да гори уз ослобађање топлоте.

Специфичност овог процеса је да гас интерагује са угљеником, а самим тим и карциногени су минимизирани.

Пиролизни котлови дугог сагоревања: гориво

У суштини, котлови пиролизног типа могу обављати своје послове на чврстом гориву било које врсте. Тачније, то је дрво за огрев, тресет, угаљ или дрво. Огревно дрво у овом случају је најекономичнија опција.

Величина огревног дрвета одређује се у складу са параметрима пећи. У основи за уређај за пиролизу користи се дрво за огрјев, чија је величина око 40 цм, а пречник је 200 мм. У случају брикета, њихова величина би требала бити приближно 30 к 3 цм

Треба такође узети у обзир да је такав систем веома захтјеван за влажност. Ако је повишен, доћи ће до велике количине паре која утиче на топлоту и формира чађу. Да би уређај оптимално радио, влажност горива не би требала бити виша од ознаке од 45%, што је идеалан показатељ од 20%.

Као гориво за котао за пиролизу могуће је користити било које дрво за огрјев

Стручњаци су истраживањем утврдили да када се користи гориво са садржајем влаге од 20%, топлота достиже око 4 кВ на сат. Истовремено, гориво, влажност које је било изнад ознаке 50%, додијелило је топлоту више путамање.

Због тога се посебна пажња мора посветити садржају влаге у материјалу.

Поред дрва и брикета за ложиште, можете користити било који дрвни отпад и пиљевину. Њихова запремина не би требало да пређе једну трећину потребне количине горива.

Каква је разлика између котлова за пиролизу од других постројења

Они који су купили ову опрему, напомињу да су примили велики број погодности.

Из основног може се разликовати:

  • Повећана ефикасност уређаја, будући да гориво сагорева практично у потпуности;
  • Могуће је регулисати температуру у гријаном простору, што омогућава употребу горива са високом уштедом;
  • Смањени нивои штетних материја у гасовима, јер су додељени неколико пута мање од конвенционалне опреме;
  • Гориво треба пунити неколико пута дневно ако је котао у економичном режиму, једном ће бити довољно;
  • Полуаутоматска контрола типа вам омогућава да смањите или повећате довод ваздуха из даљинског управљача за 30 до 100%;
  • Изгарање производа је минимално, а чишћење опреме је елементарно.

Котлови за пиролизу разликују се од других по принципу дизајна и рада

Наравно, уређај има и неке недостатке, које такође треба споменути. Први недостатак је да сви модели аутоматизованог типа раде искључиво од електричне енергије. Други је да котао кошта неколико пута више од стандардних уређаја за сагоревање.

Али уштеде,која се производи током рада котла, на крају ће исплатити све трошкове. Па, последњи недостатак је да је већина котлова пиролизе направљена од једног контура, тако да се може користити само за систем грејања. Ако желите да добијете још један бојлер, онда ћете морати потрошити додатну количину воде.

Оцењивање пиролизних котлова са дугим сагоревањем

Водећи светски произвођачи котлова пиролизе су немачке компаније. Дизајнирани су за нижу емисију отровних материја у атмосферу и показују највећу могућу ефикасност. Неки од модела могу да раде дан без додатка горива.

Тајна таквог рада лежи у чињеници да је дизајн побољшан, а његова пећ је опремљена савременом технологијом. Рад и његова дјелотворност у потпуности се контролира аутоматизацијом, помаже у постизању јединственог топлинског индекса и истовремено смањује финансијске трошкове.

Из руске производње може се издвојити компанија из Кострома ТеплоГарант, која производи моделе Боургеоис-К.

Одлучите се за куповину котла за пиролизу, прочитајте рецензије одабраног модела

Они су веома практични и могу радити са било којим типом чврстог горива.

Разликовна карактеристика ових уређаја је да ефикасно раде са горивима која имају већу влажност. Овај индикатор даје овом произвођачу велику предност у односу на конкуренцију.

Чешки котлови за дуготрајно гориво на чврста горива

Чешки котлови су међу најпопуларнијим. На пример,фирма Дакон производи котлове, који су идентични аналогима из Њемачке или Русије, као резултат тога и њихова ефикасност се не разликује. Међу успјешним моделима, може се разликовати дизајн који се контролира даљинским управљачем, јер они носе не само температурну контролу, већ и сву основну регулацију. Такав модел има најдужи радни вијек између опреме у учионици. Осим тога, ова јединица може радити само трећину снаге када још није топла, али још није хладна.

Захваљујући добром квалитету пиролитичких котлова чешке производње, они често реагују позитивно

Модели са занимљивим и практичним параметрима могу се наћи у чешким произвођачима компаније Оорр.

Главна карактеристика ових котлова је њихова потпуна независност од енергије. Осим тога, њихова конструктивна особина омогућава вам да не радите само на дрвном гориву, већ и на угљу.

Да би се контролисао ток рада амортизера, они могу бити отворени и затворени. Ефикасност котла оваквог произвођача је око 89%, што се у принципу може сматрати добрим индикатором. Котлови овог бренда сматрају се најбољим узорком, не само зато што је независан, већ је и атом гаса мање изолован. Такође, међу моделима овог произвођача можете пронаћи типове котлова мале снаге и врхунских перформанси.

Шта је котао за пиролизу (видео)

Котлови на пиролизи постају све популарнији сваке године. Они се могу назвати најпрактичнијом опцијом, која ради на чврстим горивима. Упркос томеполитика цена таквих котлова је прилично висока, ефикасност показује одличне резултате, а трошкови горива су доступни свима. Захваљујући великом броју модела, можете подићи котао који одговара вашој структури.