Котао за купање властитим рукама

Будући да се многи власници сами баве изградњом и унапређењем свог локалитета и куће, сасвим је природно да желе знати како направити котао у кади. Наравно, увек је лакше купити спреман котао и не замарати се производњом таквог уређаја. Али то често није могуће, зато људи морају направити бојлер за купање властитим рукама. Ако пред очима постоји цртеж, неопходни алати и материјали, посебне потешкоће у процесу рада не би требало да настану.

Карактеристике дизајна котлова за властите потребе

Пећ у купатилу ради на мало другачији начин од обичног котла за гријање. Да, сам дизајн има своје особине:

  1. Брод са властитим рукама нема водену кошуљу, тако да топли зрак долази из ложишта директно у просторију.
  2. Материјали који се користе су челик, јер сам котао не може бити произведен од ливеног гвожђа.
  3. Не постоје посебни канали за дим, а број завоја димњака кроз пројектне карактеристике је минималан. Због тога, као и високе температуре издувних гасова у тачкама заокрета, метал лако може да изгори.
  4. Врата за довод горива се у правилу налазе у котловници, а ложиште је већ у пари. Стога је карактеристика дизајна посебан излазни канал.

Изглед котлова може бити и цилиндрични и правоугаони. Цилиндрични котао се лако може направити од конвенционалне металне цеви. За правокутну конструкцију потребно је више материјала.вјештине и снаге, али такви котлови су погоднији за рад и уживају заслужену популарност.

Котлови у цилиндричном облику

1 - облога од ватросталних цигли; 2 - челична бачва; 3 - метална цев; 4 - резервоар за воду; 6 - преграда између камина и пећи из канала или арматуре; 7 - ватрогасна комора.

Такви котлови су направљени од цеви или бачви са дебелим зидовима. Пречник такође треба да буде мали (најмање 40-50 цм). Такав дизајн није издржљив, али као опција за викендице и купке, који се ријетко користи, прилично је погодан. Из алата морате припремити Бугара и заваривача.

Секција цеви дужине око 100 цм користи се као комора за сагоревање. Морате пажљиво заварити дно и поклопац. За ове елементе је најбоље узети челик у дебљини не мањој од 0,5 цм. Такав мини-бојлер се често изводи без решетке. Излаз може бити и правокутан и округли, у зависности од доступности потребних материјала. Његова ширина је једнака дебљини зидова просторије.

У поклопцу, уз помоћ Бугара са диском за резање метала, пробити рупу. Уски цев за димњак са гранском цијеви и вентилом је заварен на њега, како би се прилагодио приступ зрака и интензитет сагоријевања према потреби.

Предуслов је присуство камина. То се може урадити спајањем малих ивица на врх пећи, направљене од хоризонтално постављене цеви. Цев се може монтирати вертикално. Тада ће се локација елемената мало промијенити, али принцип дјеловања остаје исти.Ако је цев хоризонтална, потребно је заварити ноге које би извршавале функцију носача. Видео:

правоугаони котлови

За такве конструкције је потребан чврсти метал у листовима. Најбоље је да се користи челик отпоран на топлоту, док дебљина плоча треба да буде 0,4-0,5 цм. Пећ може стајати и вертикално и хоризонтално.

Алгоритам акције изгледа овако:

  1. Обележавање челика и њихово сечење. То се ради уз помоћ Бугара. Такође, у овој фази, потребно је изрезати метал на цевима и ребрима крутости.
  2. Заваривање корпуса. Сви шавови морају бити високог квалитета. Затим морате изрезати два отвора: један - за врата, други - за димњак. Димњак димњака се пажљиво заварује, а затим са излазним каналом.
  3. Учвршћивање ребара крутости. Они ће додати додатну крутост и трајност дизајну и побољшати размену топлоте.
  4. Израда и уградња врата са шаркама и засуном. У самим вратима можете ставити цијев с вентилом, што ће вам омогућити да прилагодите приступну масу зрака и интензитет сагоријевања.
  5. Изградња камина. Можете једноставно заварити стране, али можете заштитити котао са решетком и положити празан простор камењем.

Готови котлови на домаћи начин не могу бити постављени директно на под. За њих је потребно направити подлогу од бетонског раствора или од цигле. Структура такође треба да буде на пристојној удаљености од зидова просторије. Најближе површине треба покритиматеријали отпорни на топлоту.

Ако постоји жеља да се пећница украси на неки начин, најбоље је да се огради циглом. Изгледа прилично атрактивно, а топлота из котла је много дуља. Понекад власници желе да насликају метални котао. Међутим, стручњаци не препоручују да то раде, јер су специјалне боје веома скупе и још увек не оправдавају себе и своју вредност. Ватра гори на температури од око 600 ступњева, а таква врућина да издржи чак и највишу температуру боје је тешко. У кратком временском периоду, она једноставно пропада, изгубивши своју привлачност, и мораће да се ажурира изнова и изнова.