Који мултиметар је боље изабрати?

У већини случајева, извођење радова везаних за електричну енергију, без квалитативног мјерења карактеристика као што су струја, отпор, напон, постаје практично немогуће. Ради лакшег обављања таквих операција користи се универзални мерни уређај, мултиметар (иначе се често назива тестер). Издао је велики број различитих по својим карактеристикама, функционалним и мерним границама модела. Стога, да би се утврдило који је мултиметар боље изабрати, он се може заснивати само на карактеристикама његовог будућег коришћења и жељама купца.

Модерни мултиметар и његове могућности


мултиметар за кућног мајстора

\ т

Прије двије деценије, такви мјерни инструменти су се звали авометар и могли су мјерити само струју, напон или отпор у кругу. Данас, уз помоћ модерног аналогног, моћи ћете прецизно одредити параметре електронских компоненти, фреквенцију мреже, температуру, индуктивност, капацитет. Добар мултиметар куће ће вам омогућити да лако детектујете прекид жице, утврдите присуство напона на акумулатору аутомобила или у зидној утичници. За специјалисте (на пример, техничар за поправку кућних апарата) биће доступне друге функције за брзо и прецизно откривање кварова у електричном делу или електронској јединици.

Класе опреме: кућни и професионални мултиметри

Када су у питању инструменти за мерење, главни параметри одређивања цена нису само бренд, већ и класа тачности,функционалност, опсег мјерења. У зависности од њихове комбинације, трошкови одабраног модела могу се разликовати неколико пута, тако да је важно прво одредити властите захтјеве за уређај. Овакав приступ ће вам омогућити да оптимизујете трошкове и истовремено изаберете уређај који ће у потпуности задовољити све потребе свог власника.

Мултиметри за домаћинство

Када се бира који мултиметар купити за кућну употребу важно је узети у обзир да би требало да ради широко како би се осигурала разноврсност уређаја. Стандардне карактеристике - мерење струје, напона, отпора, ширења ланца. Ширење могућности и додатних "вртлога" (доступност меморије, повезивање са рачунаром, ротациони дисплеј) у овом случају постају ствар личних преференција и финансијских могућности, али не и обавезан захтев. Често, за кућну употребу, најбоље рјешење је прорачунски мултиметар. То не значи да ће најприкладнији кинески уређај бити најприкладнији: прецизност и поузданост у овом случају - не жеље, већ стање сигурног рада са струјом.

професионални мултиметри

професионални мултиметар

За стручњаке избор мултиметра заснива се на чињеници да је погодно извршити мерења у свим условима, да би се одредили сви могући параметри у зависности од карактеристика задатка. У овом случају, индикације треба да буду што је могуће информативније (на пример, важно је одредити не само вредност параметра, већ и динамику његове промене, у зависности од пратећег параметра.података).

Што се тиче додатних опција које произвођачи често нуде како би једноставно повећали популарност представљеног модела, то је ствар укуса. Многи од њих могу бити корисни само у раду специјалиста у области електротехнике и електронике. Као што пракса показује, користећи мултиметар за дом, максимум који може бити потребан је додатно осветљење екрана, професионалци, штавише, требају више могућности:

 • генерисање тест сигнала,
 • излазне графичке информације,
 • аутоматски избор граница,
 • чување примљених доказа,
 • тестирање полупроводничких уређаја,
 • одређивање параметара средњег квадрата, који су посебно релевантни у
 • рад са мрежама које раде са нелинеарним оптерећењима.

Дигитални и аналогни мултиметри


аналогни мултиметар

Често је главни задатак изабрати исправан мултиметар међу електронским (дигиталним) и аналогним (показивачким) моделима представљеним на тржишту. Упркос чињеници да се прва верзија чини удобнијом и модернијом, друга не одустаје од својих позиција. Да бисмо направили избор на основу објективних индикатора, предлажемо анализу њихових главних карактеристика.

Кључне карактеристике аналогни мултиметар дигитални мултиметар
Лакоћа дефиниције свједочења. Потребно је знати цијену одјељења, направити калкулације како би се добили мјерљиви показатељи. Тачност прикупљених података може се свести наУ зависности од скале угла гледања. Подаци о стању спремности ће бити приказани, неће бити потребних додатних израчунавања.
функционалност Уређаји имају релативно малу функционалност. Различити типови мултиметара су доступни са различитим скупом функција од минималног до максималног.
Поштовање поларитета. Ако се поларитет не одржи повезивањем тестера, стрелица ће се померити иза скале. Мерење ће се обавити у сваком случају, знак "-" пре броја означава непостојање поларитета.
Способност да се одреди динамика промене сведочења У зависности од тренутних електричних параметара мреже, положај стрелице се мења, омогућавајући кориснику да лако одреди динамику. Немогуће је одредити динамику промјене свједочења.
Рад уређаја у условима сметњи. Тест мултиметра показује да добијени резултати не утичу на присуство препрека током мерења. Резултати мерења су изобличени.
Потрошња енергије. Оброци не морају увек (само да би се одредио отпор ланца). Потребно за сва мјерења, тако да батерије треба чешће мијењати.
Зависност тачности добијених доказа о нивоу напуњености батерије. Недостатак напуњености батерије може се доказати дивергенцијом положаја стрелице са "нулом" и потребом да се ручно подеси у жељену позицију. Ако је батерија празнанапола испражњени, индикације уређаја могу бити нетачне.
Отпорност на штрајкове. Ниски (уређаји за окретање не дозвољавају механичка оптерећења или ударце, због тога не успијевају). Висока (великим делом због присуства амортизера, који је обезбеђен уређајем већине уређаја).

Ако анализирамо горњу табелу, може се примијетити да обје опције имају прилично значајне предности. Зато је данас велика популарност комбиновани модели, који у једном уређају комбинују дигитални мултиметар и навигатор.

Овакав уређај ће елиминирати све неугодности кориштења аналогних модела и омогућити биљежење динамике промјена у показатељима. Аналогни инструменти су јединствена професионална опрема. Али ако постоји питање о томе који мултиметар изабрати за дом, онда ће за већину корисника бити практичнији и једноставнији за рад са дигиталним уређајима.

Критеријуми за избор мултиметара: који модел је боље изабрати

мерљиви параметри

У пракси, главни параметри у раду са електричним круговима је мерење струје и напона, поред тога, може бити неопходно одредити отпор круга или његове сонде. Понекад постоји потреба за одређивањем интегритета полупроводничких уређаја и мјерења капацитивности. Све остале функције (као што су фреквентни генератор, мерач индуктивности, итд.) Могу бити потребне само професионалцима који, у избору опреме, унапред знају,шта им је потребно да раде.

класа електричне сигурности

У раду електричних кругова, сигурност је кључна за избор мјерних инструмената. Данас су сви модели које су представили произвођачи подијељени у 4 категорије (САТ И и САТ ИВ). У ствари, разликују се у могућностима коришћења мултиметра.

 1. Уређаји ове класе могу се користити само за рад са малим круговима (то могу бити сигналне, телефонске, рачунарске линије).
 2. Класа електричне сигурности уређаја омогућава вам да слободно радите са ожичењем стана.
 3. Опрема дозвољава мерења у дистрибутивним енергетским таблама које се налазе на поду, поправку ожичења аутомобила.
 4. Професионална опрема са највишим нивоом заштите која се може користити у одржавању и поправци линија које напајају зграде.

Димензије уређаја


ултра компактни мултиметар

\ т

Данас постоји велики избор различитих уређаја његове величине. Компактни џепни модели имају малу тежину, заузимају минимум слободног простора, тако да се најчешће користе као кућни апарат. То позитивно утиче на популарност мултиметара у овој класи и њихове релативно ниске трошкове. Али, с друге стране, пре куповине, треба узети у обзир чињеницу да су они мањи од величине екрана (скале), што може створити неугодности приликом читања читања људи са слабим видом.

границе мерења

Атсвакодневна употреба мјерних уређаја је сасвим довољна граница мјерења

 • за напонске водове за измјеничну струју - до 650 В, константно - до 1000 В;
 • за струју до 10 А, а за променљиву - до 20 А;
 • отпорност у опсегу од јединица Охм до неколико МВ (према тренутној верзији ПУЕ, стање изолације може се одредити само уз помоћ мегохометра, мултиметар може само одредити приближно стање изолације кабла).

Денсити

Густина је индикатор броја пост-зарезних знакова који ће бити приказани на екрану током мерења. Важно је напоменути да за употребу у домаћинству овај параметар није битан, точнији модели су потребни само у раду професионалаца. Пражњење може варирати унутар 2,5? 6.5 (у сведочењу ће бити назначено од стотина до милиона честица, редом). Стога, при избору оптималног мултиметра за кућу, вреди остати на нивоу од 3,5, купујући скупље модификације, упркос његовој пуној прецизности, у овом случају једноставно нема смисла.

Присуство мерних крпеља или сонди

Доступност мјерних крпеља је једна од додатних могућности која је врло погодна и за домаће кориснике и за професионалце. Они вам омогућују да одмах дијагностикујете линију за предмет литице, да утврдите потпуно одсуство напрезања на свим или само на једној од фаза. Да би се дијагностиковао круг, неће бити потребно уклонити изолацију или онемогућити машину, приступ којој је често ограничен. Истовремено саКористећи танке сонде, могуће је вршити мерења са малим електронским елементима на местима са тешким приступом. Зато је при одабиру вредно померати моделе који вам омогућују да користите тип инструмента ако је потребно.

прикази параметри


дигитални мултиметар

Модерни модели могу имати један или више дигиталних екрана. Друга опција је погоднија за специјалисте, који у току рада морају истовремено мјерити неколико параметара ланца. Као резултат, сваки од њих ће бити приказан на посебном дисплеју, меморисаном у меморији, што омогућава да се подаци не снимају на папир. Не мање важна је величина екрана. Пре него што изаберете мултиметар, важно је имати на уму да услови рада неће увек бити погодни за корисника. Стога, вреди размотрити не само вид, већ и удаљеност од које се читају подаци.

закључак

Из горе наведеног, може се закључити да је при избору мултиметра потребно прво фокусирати на посебности његове будуће примјене. За кућну употребу можете изабрати као најједноставнији модел из Кине (у Небеском није увијек производ који не заслужује нашу пажњу), као и мултифункционални уређај водећег произвођача. Све зависи од личних преференција и финансијских могућности.

За професионалце је важна функционалност, прецизност и стабилност. Избор модификацијеу великој мери је одређена применом мултиметра, тако да стручњаци, по правилу, на основу сопственог искуства, могу да процене релевантност за њих једне или друге функције. То им омогућава да изаберу најбољу опцију у смислу комбиновања свих техничких параметара и цене уређаја.