Који је котао на чврсто гориво бољи и зашто?

Упркос чињеници да је грејање на гас данас исплативије, у неким случајевима за грејање индустријских зграда, приватне стамбене зграде користе котао на чврсто гориво или електрични грејни уређај.

Тип грејног тела, јасна идеја о технолошким потребама опреме за грејање, помоћи ће да се донесе одлука која одговара ситуацији. Алтернатива са електричном енергијом је скупа, неприкладна за економске параметре, када је потребно загријавати велике површине. Хајде да се задржимо на котловима на чврсто гориво. Огревно дрво, угаљ, прерада отпадног дрва, све што има сталан приступ, могу ићи у пећ котлова на чврсто гориво. Онда боље кухати котао на чврсто гориво, одлучити за вас. Могућности снабдевања горивом система грејања су чисто индивидуалне. Хајде да се позабавимо ситуацијом када су у питању котлови на чврсто гориво, који тип, који модел опреме даје предност.

Који је котао бољи - критеријуми процене

Који је котао бољи или лошији, већ ће постати јасан већ у процесу рада опреме за гријање. Једина опција која ће додатно избјећи разочарење, елиминирајући додатне трошкове, је исправна процјена постојећих опција за аутономно гријање на крута горива. Који су критеријуми процене: боље или горе, за агрегате на чврста горива?

За технологију грејања су важни следећи критеријуми:

 • снагу предложених модела котлова на чврсто гориво;
 • доступност горива,његова вредност;
 • технолошке параметре котлова за гријање;
 • сигурност опреме за гријање;
 • опрема опремљена системима за аутоматско управљање;
 • могућност преласка на грејање на гас.

Захтеви за жељену снагу, који су еколошки безбедни, одређују технолошке параметре агрегата. То укључује димензије, број комора за сагоревање, принцип како ће се гориво напунити.

Перформансе, перформансе, сигурност су такође кључни аспекти, засновани на ономе што можете са сигурношћу рећи - овај котао је бољи од других модела.

Како израчунати оптималне параметре снаге

Као иу случају гасних котлова, метода израчунавања снаге котлова на чврсто гориво врши се по истом принципу - 1 кВ је потребно за загријавање 10 м2 унутарњег простора. Узима се и висина плафона, на основу просечне вредности од 3 м.

На пример: за грејање стамбене зграде или мале индустријске зграде са површином од 150 м2, потребан је солидан котао од 15 кВ. Зашто? 150/10 = 15.

Понекад се капацитет котла израчунава узимајући у обзир унутрашњи волумен просторије. Овдје је потребно узети у обзир фактор топлинске изолације просторије. Да би се израчунао добро изолован и изолован простор, узима се коефицијент 40. Зграда недовољно изолована задовољава коефицијент 60. За зграду са површином од 150 м2 на висини плафона од 2,5 м.

На пример:

150 к 2,5 к 40 = 15000 В (15 кВ) - снагаопрема, оптимална за грејање зграде са добром топлотном изолацијом.

150 х 2,5 к 60 = 22500 Вт (22,5 кВ) - оптимални капацитет јединице за гријање просторија са слабом топлинском изолацијом.

Важно! За називни капацитет опреме која се користи за снабдевање топлом водом, потребно је додати до 50% пројектне снаге. Индиректно загревање воде у котлу или за загревање измењивача топлоте захтеваће значајан додатни капацитет и већу количину огревног дрвета или угља.

За становање, питање пружања ПРТ-а је посебно релевантно. У таквој ситуацији треба ријешити важно питање, која је за вас најбоља и колико је она потребна за нормалан рад индивидуалног система гријања.

На које гориво треба да се заустави

Данас се котлови на чврсто гориво користе за широк спектар горива:

 • мрки угаљ;
 • кокс;
 • угаљ;
 • тресет;
 • дрво, производи за обраду дрвета.

Узмите у обзир да ће снага уређаја за гријање, без обзира на то да ли је испаљена од дрва за огријев, угљена или пелета, бити иста, преварена. Свако гориво има своје калоричне вриједности, тако да снага строја и волумен коморе за изгарање могу бити различити у сваком случају.

За референцу: мање калорично гориво може довести до пада снаге јединице чврстог горива за 20-30% пројектних података. Неоснован извор горива (висока влажност) доводи до још значајнијег губитка енергијеопрема за грејање.

У техничкој документацији за грејни уређај произвођачи обично наводе препоручену врсту горива и алтернативе. Главна врста горива повећава трајање котловске опреме без кварова. Најбољи гориви материјал може имати слаб учинак ако се користи у опреми овог типа као додатно гориво.

За оптималну процену квалитета грејне опреме, потребно је не само узети у обзир захтеве за снагом грејног апарата и технолошке параметре горива, већ и пажљиво испитати врсте постојећих уређаја за грејање на чврста горива.

Које врсте котлова на чврсто гориво су тренутно на тржишту

Одлука о томе који је котао на чврсто гориво бољи зависи од низа фактора који су одлучујући у сваком појединачном случају. У зависности од изабраног горива, снага опреме и тип грејања јединице на чврсто гориво зависе од изабраног горива.

Дада на домасиот трг е вклучени котли на крутото гориво за загревање на следните типи:

 • традиционални (челични или ливено гвожђе) грејни уређаји;
 • пиролитички (гасни) котлови;
 • грејање на чврста горива;
 • јединице за загревање пелета.

Сви уређаји имају одређене предности и недостатке, тако да је потребно узети у обзир низ нијанси за процјену најприкладније врсте опреме.

Са традиционалним моделима возила на чврсто горивоспецијални комплекс се не појављује. Уређаји овог типа личе на пећ. И начин снабдијевања горивом, дизајн саме пећи и уређај за димњаке, сви ови елементи су слични уређајима конвенционалне пећи. За такав уређај обично се користе угаљ или дрва за огрјев. Уређаји се традиционално производе у две верзије - челик и ливено гвожђе.

Ако желите имати код куће једноставан и поуздан уређај за гријање - традиционални модел је за вас. Овде нећете наћи ни компликовану аутоматизацију ни електронске уређаје, који обично утичу на трошкове грејне опреме и често проузрокују отказивање излаза опреме за грејање. Уређаји за грејање традиционалног типа опремљени су механичким регулатором температуре грејања. Цео систем је дизајниран за дуготрајан и непрекидан рад.

Који бојлер је бољи ако имате ограничену количину горива, али је пожељно имати снажну опрему високе учинковитости. Одговор је једноставан, купите машину типа пиролизе. Коришћењем сличног грејног уређаја, са истом количином запаљивог материјала као и код традиционалних јединица, могуће је добити значајно повећање топлотне енергије.

У пиролизним котловима цијели процес је подијељен у три фазе: сушење горива, синтеза запаљивих материјала у плиновито стање, сагоријевање плиновитих супстанци. Гориво је синтетизовано 85%, чиме се добија запаљива мешавина ваздуха и гаса. Резултат сагоревања је огромна количина топлотне енергије. Рад вентилатора омогућава стални доток свежег ваздуха, чиме се регулишеправац пламена Посебно, уређаји пиролизе су опремљени системом напајања секундарног, загрејаног ваздуха, који повећава интензитет сагоревања.

Добар уређај за загријавање који ће се кухати с дрва за огрјев или угљена је дуготрајан котао. Главна разлика ове технологије грејања од осталих дизајна, ови модели нису склони сервисирању. Висока ефикасност ове опреме постиже се на рачун фундаментално другачијег начина сагоревања запаљивог материјала. Комора за сагоревање је без отвореног пламена, ефекат стаклене баште се постиже распадањем слоја горива.

На дијаграму је приказан уређај за опрему која користи дрвене брикете за дуготрајно сагоревање

У закључку, може се рећи неколико ријечи о некој врсти уређаја за гријање, као што је котао. Гранулирано дрво - пелет - користи се као гориво. За категорију потрошача који живе на територијама које су богате шумским ресурсима и дрвним производима стално су на располагању, јединице за гријање зрака су идеална опција за опрему за гријање.

Модели овог типа опремљени су механизмом за аутоматско дозирање запаљивог материјала у комору за сагоревање, што их чини конкурентним производима.

Корисна запремина коморе пртљажника и снага котла

Оно што треба имати на уму код процјене котла на круто гориво за гријање куће, то је оно што у укупном омјеру представља однос корисне запремине коморе пртљажника и снаге. Форкод различитих уређаја за грејање овај однос је различит. Најбољи котлови на чврсто гориво у овом случају имају оптималан однос. Што је већи број, то је боље за вас.

Напомена: Корисна запремина је количина горива која се може поставити у исто време у комори за сагоревање за рад система за грејање. Максимална вредност комуналног волумена се заснива на моделу вертикалног оптерећења возила. Такви уређаји, са предњим оптерећењем, такође имају високе вредности корисне запремине. Међутим, потребно је више времена и напора да се комора за сагоријевање напуни запаљивим материјалом таквог уређаја.

За стандардне моделе опреме на чврсто гориво, табела даје идеју о односу корисног капацитета до снаге

.
Котлови на челик с /13кВ = 2 л /кВ
Челични котлови 61л /32кВ = 1.9
Котлови од ливеног гвожђа 21л /12кВ = 1,75
Котлови од ливеног гвожђа 73л /35кВ = 2

Ситуација са агрегатима за пиролизу је другачија: једно гориво за пуњење је довољно да се добије топлота за 6-10 сати сагоревања. Ефикасност грејног тела је 90%. Главна и препознатљива карактеристика механизама овог типа су двије коморе за изгарање. Комора пртљажника је велика у величини и запремини, у поређењу са традиционалним типом ложишта.

Прва комора се користи за примарно сагоревање. Управо овде због недостатка кисеоника долази до пиролизе - процес генерише запаљиви материјал у гасовитом стању. Друга комора већ горисинтетизовано гасовито гориво. Таква опрема је дизајнирана за употребу у ложењу дрва. Табела приказује податке о апаратима за пиролизу.

86л /25кВ = 3.44
138л /36кВ = 3,8
110л /25кВ = 4.4
294л /60кВ = 4,9

Следећи тип су уређаји за грејање на чврсто гориво. Овде се довод горива врши механички. Време горења директно зависи од запремине коморе пртљажника. Неки модели су опремљени пнеуматским уређајима за напајање горивом. Однос за котлове овог типа приказан је у табели испод.

725л /24кВ = 30 л /кВ
725л /45кВ = 16 л /кВ

Одвојено место на овој листи заузимају дуготрајни уређаји за спаљивање. Време сагоревања у комори за сагоревање од једног пуњења у таквим агрегатима је значајно, достижући 12 сати, 24 или 48 сати. Карактеристика опреме је да сагоревање у комори за сагоревање није од дна до врха, већ обрнуто, одозго надоле. Као резултат, дрво за огрев, дим или угаљ. Параметри односа корисне запремине и снаге за уређаје овог типа дати су у табели

200л /10кВ = 20
350л /20кВ = 17.5
500л /40кВ = 12.5

закључак

Да би се одредио најбољи модел дугорочног котла на чврсто гориво, то значи радикално ријешити питање организације аутономног гријања индустријских зграда и стамбених зграда. Иако је свака ситуација потребнаИндивидуални приступ процени могућности грејне јединице. Најбољи грејни уређаји могу бити одвратни за рад, без горива, што одговара технолошким подацима опреме. Насупрот томе, једноставни модели могу бити ефикасни и поуздани.

Јединица ће радити добро, вријеме ће показати. Само компетентни дизајн и термички прорачуни могу гарантирати задовољавајући рад било које опреме за гријање.