Које цеви се најбоље узимају за топле подове? 4 варијанте, прорачун оптималног протока цеви

Почевши од идеје о стварању ефикасног система грејања у стамбеној згради, важно је одредити циљеве и циљеве који ће одредити опрему за грејање и колико је погодан један или други потрошни материјал за ову ситуацију.

Недавно је уочена тенденција преласка са традиционалног радијаторског грејања на опрему топлог пода. Овај начин грејања, како показује статистика и практична примена, много је ефикаснији од свих постојећих опција грејања. Загревање водоснабдевања у бетону или дрвеној конструкцији врши се циркулацијом расхладног средства. Снабдевање топлом водом може се вршити на уштрб рада аутономног котла или уз коришћење централизованог напајања расхладним средством. Основа дизајна су водоводне цеви које се користе за главни рад пода топле воде. Од којих цеви су направљене мреже грејног система, зависи не само од ефикасности кућног система за грејање, већ и од удобности и сигурности власника кућа. Који су материјали потребни за уградњу гријаних подова? Из којег материјала могу да се цјевоводи система гријања и како правилно израчунати потребан број цијеви за пројект.

Покушаћемо да пронађемо одговоре на ова питања, што ће вам помоћи да се успјешно носите са задацима.

Колико је у основи правилан избор цеви за топли под

Систем за загревање воде када канали кроз које циркулишеНосач топлоте, наслаган у поду и кружи око њих топлом водом, на први поглед је једноставан и разумљив. Још једна ствар коју треба урадити је да се цевовод постави на припремљену површину, да се правилно постави петље за снабдевање водом да би се обезбедио јак прикључак цеви и, у складу са тим, да се завршени путеви повежу са опремом за дистрибуцију. Постоји много питања за одговоре које требате и сходно томе доносите паметне инжењерске одлуке.

Различити задаци могу бити додељени топлом поду код куће. Неки преферирају да користе сличну опцију за гријање на ограниченим подручјима стамбених простора. Други стављају пред топле подове велике задатке - загревање целокупног животног простора објекта. Цијев за топли под у овом случају игра одлучујућу улогу. Квалитет цеви, његова чврстоћа и поузданост су основни услови за ефикасан рад система грејања, посебно када је у питању велика дужина водених кругова.

Тренутно, тржиште потрошног материјала за системе грејања је прилично разнолико. У трговачкој мрежи можете видјети потрошне материјале специјално дизајниране за уградњу у под, који се разликују у начину производње и складишта. На први поглед, само трошкови материјала могу бити пресудни у смислу избора, али у стварности, питање избора пловног пута треба бити пажљивије третирано. Постоји више критеријума за избор потрошног материјала за загријавање контура гријаних подова. "

Међу најважнијиматреба узети у обзир следеће аспекте:

  • пресек водног канала не би требало да прелази 16 мм, с обзиром на дебљину естриха;
  • сви потрошни материјали морају бити означени на одговарајући начин, пројектовани за употребу у нискотемпературним системима грејања;
  • способност цеви да издржи значајне промене у радном притиску расхладног средства у систему;
  • технолошка отпорност материјала на високе температуре;
  • стабилност цевовода на механичке утицаје и реакцију материјала на загревање;
  • лакоћа коришћења, укључујући текуће и хитне поправке.

Важно! При куповини цеви обратите пажњу на назив компаније, фирму - произвођача. Добро познати бренд ће вам гарантовати квалитет потрошног материјала, поузданост читавог система грејања.

У већини случајева данас је пожељно радити са метал-пластичним и полимерним цевима, које су засноване на умреженом полиетилену. Такви материјали су већ тестирани у пракси и служе као главни елементи цјевовода система гријања неколико година иу различитим условима.

Ако желите и уз финансијске могућности можете се кладити на бакрене цијеви, али у овом случају топли под за вас ће постати златан, у дословном смислу те ријечи. Топли под, у коме је цев главни радни елемент, може имати различите дужине. Подно грејање у читавом дому, користећи скупе материјале, је незахвално. Погодни су бакарни цевоводиинсталација воденог круга у купатилу или у кухињи. Користити бакарне водове у друге сврхе је губитак новца.

Сваки тип главног водног круга који се користи у системима грејања за подове грејања има своје технолошке карактеристике. Сходно томе, цевоводи у овој ситуацији имају различите техничке параметре и различите услове уградње.

За референцу: у практичној равни најчешће се користе пластични производи. До 90% свих подних инсталација је израђено од полимерних материјала. Разлог за такву популарност и преваленцију је да је овај потрошни материјал приступачан и практичан са практичног становишта.

Које су опције за избор оптималног потрошног материјала за топли под? да видимо више

Опција 1 - користити бакрене цеви

У овом случају, није вредно дуго времена да се задржимо на овој опцији. Горе је записано да је бакар за топли под - скупо задовољство. Овдје се узимају у обзир не само трошкови потрошног материјала, већ и сложеност инсталације цијелог сустава гријања. Полагање цеви од бакра се врши уз помоћ специјалне опреме и уз поштовање одређене технологије, тако да самостално да се направи таква варијанта грејања неће бити могуће. Упркос високој цени бакарних цеви и трошкова везаних за уградњу, такви производи имају високе технолошке карактеристике. Бакар је врхунски проводљив и високо отпоран на корозију.

Опција 2 - метално-пластичне цеви

За разлику од бакарних цеви, употреба метал-пластичних кругова за грејање биће добра и погодна опција за топли под. Овај материјал је данас уобичајен и прилично је популаран.

За информације: цевоводи од метала и пластике имају високу ефикасност и издржљивост. Са унутрашњим слојем алуминијумске фолије, метал-пластичне цеви имају релативно високу топлотну проводљивост. Због унутарњих и вањских слојева полимера, производи имају потребну чврстоћу и добру отпорност на корозију.

Трошкови овог потрошног материјала сматрају се прихватљивим, тако да многи потрошачи клађење на метал-пластику. Избор материјала од метала, бакра или полимерних материјала је направљен од цеви која се користи за Ваш топли под, што је боље, горе од вас. Све варијанте имају право на имплементацију и ништа кардинално, осим цена, не разликује се. Веома важна тачка на коју треба скренути пажњу су следећи аспекти:

  • метално-пластичне цеви су у стању да издрже хидродинамичка, термодинамичка и механичка оптерећења;
  • потрошни материјал је погодан за уградњу иу процес даљњег одржавања;
  • производи имају значајан радни век.

До данас, компаније - произвођачи углавном производе петослојне метално-пластичне цеви, у којима су три слоја главни, а два лепљива, тј.


Унутрашњи слој јеглавни, одговарајући на технолошке параметре цијеви: радни тлак и температура расхладног средства. Посебност овог слоја је да је направљен од умреженог полиетилена екструзијом. Дебљина алуминијумске фолије може бити у распону од 0.2-2.5 мм, у зависности од главног пречника цеви.

Захваљујући вишеслојним метал-пластичним цевима, они издржавају механичка и динамичка оптерећења, што је важно за успјешну уградњу топлог подног цјевовода. Контуре воде се постављају у петљу, у облику змије или спирале, тако да током уградње водене петље има много завоја и завоја.

Трећа опција - полимерне цеви од умреженог полиетилена

Бакарна или метална плоча, која је боља за топлу подну опрему, не може се недвосмислено одговорити. Одговор на ово питање је популарност треће опције, употреба полимерних цеви. Производи су направљени од умреженог полиетилена. Аморфна и хемијска неутралност полимера обезбеђује водене омче, од којих је направљена одлична отпорност на високе температуре. Процијењени температурни параметри код којих се могу користити полимерни цјевоводи, омогућавају рад са расхладним средством на температури од 950С. Сви потрошни полимери имају посебну ознаку ПН.

Напомена: За топли под користи се посебна ознака ПН 10. У цевоводу са овом ознаком, радни притисак течности не би требало да прелази 10 атмосфера. За производе марке ПН10 препоручује се максимални носач топлоте550Ц

Чврстоћа материјала се постиже технологијом производње. Умрежене полиетиленске цеви за топли под треба да имају густину шивања од 65-80%, ау зависности од површинске обраде, густина умрежавања зависи. Чврстоћу и непропусност спојева свих петљи у један систем грејања обезбеђују специјални прикључци. Помоћу апарата за заваривање можете успјешно направити круг гријања воде жељене дужине. Дужина водоводне цеви за топли под је један од њихових главних технолошких аспеката пројекта "топли подови". За разлику од бакарних и метал-пластичних цеви, полимерни потрошни материјали омогућавају вам да саградите грејне петље максималне дозвољене дужине (до 120м).

Једини недостатак ове варијанте потрошног материјала за системе грејања је подно грејање, постоји прилично велик радијус савијања цеви (8 пречника и више). Другим речима, са пречником канала од 20 мм, растојање између две линије петље неће бити мање од 320 мм, што значајно утиче на степен загревања бетонске везе и подне облоге.

Четврта опција, алтернативно - ПЕКС цеви

Најјефтинији начин за решавање проблема са инсталацијом водоводне цеви је коришћење ПЕКС цеви. Цена овог потрошног материјала је ниска. Такав материјал савршено даје топлотну енергију у подној облози и дизајниран је за дуготрајан рад. Једини аргумент који су изнели стручњаци са топлим подовима воде, радећи са овим материјалом, је потребакруто фиксирање цевовода у време паковања. Ако игноришете ову примедбу, ваша цев може лако савити и онда разбити све локације и схему цевовода.

Да би се избегли такви проблеми, неопходно је да се круг грејања из ових материјала постави на посебну подлогу у којој се налазе ћелије за главни вод.

Како израчунати оптималну брзину протока цеви за топли под

Ако је ситуација са материјалима из којих се изводе цеви за подно грејање јасна, онда се јављају многа питања у вези са количином потрошног материјала потребног за систем грејања "подни грејни вод". Што одабрати цијев за инсталирање топлог пода, иу којој количини, помоћи ће с посебним израчунима.

Потрошња материјала се одређује у фази пројектовања самог система грејања. Да би се дошло до калкулација, неопходно је да максимална дозвољена дужина водовода не прелази 120 м. Једна петља водоснабдевања треба да буде од једног, интегралног дела цеви.

Важно! Систем топлотног пода не дозвољава полагање и уградњу цевовода са вишеструким прикључцима. Једини изузетак су фрагменти уметнути у контуру тела током хитног цурења током процеса поправке.

На трзисту постоје цеви, резови у заливу. По правилу, једна увала је довољна да покрије под у гријању површине 20 м2. Ако је за вас позната укупна површина гријаних просторија, тада можете израчунати приближни водомераутопутеви Приликом рачунања размотрите нагиб цевовода, тј. Удаљеност између сусједних завоја петље. Максимална дозвољена величина корака 35 цм, не више, мање, молим вас, ако желите створити вишу температуру у просторији.

закључак

Ако желите да све урадите компетентно и на највишем нивоу, затражите инсталацију система за грејање специјалиста. Можете самостално радити на полагању топлих подова на малим површинама. Исправан прорачун водоводних цеви ће вам обезбедити значајне уштеде.

Не треба занемарити вриједност пројектних радова за опрему система гријања. Припремљени пројекат ће осигурати нормалну инсталацију, без ексцеса и кварова. Резултат компетентног рада биће комплетан систем грејања у вашем дому, дизајниран за дуготрајан рад.