Климатизација у спаваћој соби: најтиши и најтиши модели, како поставити мобилни клима уређај

Приликом одабира мјеста за клима уређај, многи не узимају у обзир ни спаваћу собу. Сматра се да ће у овој соби клима уређај бити сувишан и потпуно бескористан. Међутим, све је супротно: клима уређај за спаваћу собу - ствар је не само корисна, већ и неопходна.

Да ли ми је потребан клима уређај у мојој спаваћој соби?

Сви знају да је трећи дио људског живота у сну. Здраво потпуно спавање је предуслов за враћање тела након дана рада. Ауторитативни научници и лекари верују да је такав сан могућ само ако се испуне три услова:

 • оптимална температура и влажност;
 • нема гласних звукова;
 • квалитативни састав ваздушних маса.


Често је немогуће испунити први услов без употребе система климатизације - посебно у становима са системом централног гријања.

Један од аргумената против кондиционера у спаваћој соби је могућност прегријавања и прехладе. Међутим, стручњаци сматрају да би питање требало поставити тако да не "успоставља или не" и "гдје и како инсталирати".

Поред тога, важно је да се исправно изаберу параметри система како би се испунила и друга два услова.

Савети за избор

Произвођачи сада нуде потрошачима широк спектар клима уређаја. Међутим, нису сви од њих способни за спаваћу собу. Да би се направио прави избор, вреди почети тако што ћемо одлучити шта би систем требало да буде.

Дакле, клима уређај засобе за ноћни одмор:

 • Имати систем за контролу температуре са минималном грешком.
 • служе као филтер за чишћење ваздуха од честица прашине и гриња, мириса.
 • Обезбедити способност контроле силе и правца протока ваздуха.
 • Разликујте оптимални ниво буке тако да не ометају остатак прагова. Овде је важно напоменути да у различитим режимима рада систем производи различиту количину буке, тако да произвођач мора назначити све могуће опције.


Поред тога, одабир клима уређаја треба узети у обзир величину просторије у којој ће се инсталирати, као и њене квалитативне карактеристике.

Исплати се обратити пажњу на:

 • функције за уштеду енергије (на пример, "Слееп" и режим подешавања функције хлађења);
 • лакоћа приступа филтерима, који ће се периодично чистити;
 • функционалност (не само да се хлади, већ и загрева ваздух).

Најбоље решење које испуњава све ове захтеве је стационарни клима уређај са сплит системом. Унутрашња јединица овог система је инсталирана у просторији, а споља - на спољној страни куће.

Што се тиче најпогоднијих модела за спаваће собе, они укључују:

 • Митсубисхи "Елецтриц МСЗ-ГЕ25ВА" - најтиши уређај с инвертер погоном. Опремљен је антиоксидационим филтером и сложеним системом жалузина, што вам омогућава да усмеравате проток ваздуха оптималном брзином. Функционални пакет укључује Ецоно Цоол модове заекономично хлађење и "И-Саве" - за следеће грејање.

 • Даикин 'ФТКСС25Д'. Са нивоом буке од 20 дБ, практично је тих, али је прилично моћан и функционалан. Овај уређај је опремљен модерним технологијама за уштеду енергије, присуством кретања у собном сензору и системом филтрирања на више нивоа.

 • Панасониц «ЦС-КСЕ9ЈКДВ». Сматра се моделом више буџета - у поређењу са претходним. У овом случају, према својим карактеристикама, такав уређај је скоро инфериорнији у односу на скупље варијанте. Овај уређај је опремљен инвертерским мотором, сензором који детектује степен загађења ваздуха, тростепени систем за чишћење са јонизатором, дренажни систем. Можете подесити тихи начин рада.

 • Елецтролук «ЕАЦМ-9 ЦГ /Н3» - мобилни клима уређај. Претходни модели се разликују по својој компактности и начину инсталације. Такви системи не морају бити инсталирани на зиду - они су опремљени специјалним точковима, који вам омогућавају да померате уређај на поду (у свакој просторији стана или куће). Поседује све потребне функције за одводњавање, пречишћавање ваздуха, за уштеду енергије. У овом случају, бука је много јача него код обичних сплит система - до 46 дБ.

Светски познати Хиундаи, Баллу, Кентатсу, ЛГ, Тосхиба Фујитсу Генерал и други су подједнако погодни за спаваће собе.

Како га инсталирати?

Да бисте добили велики ефекат, важно је не само да сами изаберете клима уређај, већ и да одаберете правиодредити мјесто гдје је најбоље поставити сустав. Много тога ће зависити од типа клима уређаја, који може бити прозор, зид или под.

Сазнај где треба да виси прозорски уређај, врло једноставно - на прозорском прозору или на отвору балкона. Приликом одлучивања гдје ћете објесити уређај, морате узети у обзир главни захтјев: проток зрака из њега не смије пасти на кревет.

Ако распоред просторије не дозвољава да се унутрашњи део сплит система инсталира одвојено од кревета, јединица се монтира непосредно изнад спавацег простора. У овом случају, под клима уређајем се инсталира заштитни екран, који рефлектује проток ваздуха и усмерава их паралелно са креветом. У том случају, унутрашња јединица мора бити лоцирана најмање 10 цм од стропа, а на удаљености од 2 м испред ње не смију бити никакве препреке (нпр. Намјештај). Ови услови ће обезбедити правилан рад температурног сензора система и спречити могуће кварове у раду.

Што се тиче спољног блока сплит система, оптимално решење ће бити локација иза прозора. Да бисте то урадили, користите посебне заграде. При планирању постављања оба блока узима се у обзир њихово међусобно повезивање - у облику трасе која се састоји од два различита пречника бакарних цеви, ожичења и дренаже.

Поставља се мање питања о томе гдје инсталирати мобилни климатски систем. Ту је и неколико обавезних правила. Није препоручљиво инсталирати систем ближе,пола метра од околних објеката. Потребно је да се повежете директно на утичницу, а не на адаптере и продужне каблове.

Да би све било урађено квалитативно и да је клима уређај донио максималну корист, многи више воле да оду стручњацима за инсталације, али је са овим задатком сасвим могуће да се носе са својим снагама. Главна ствар - прочитајте све упуте и придржавајте се основних правила сигурности.


У сљедећем видеу можете сазнати гдје и како правилно објесити клима уређај.