Карактеристике, примена и спецификације СМД 5050 ЛЕД

ЛЕД са стандардном величином СМД 5050 (5,0к5,0 мм) је полупроводнички извор свјетлости дизајниран за пројектирање различитих расвјетних уређаја. СМД 5050 стабилно ради са флуктуацијама температуре и влажности, издржава дуготрајно излагање сунцу и вибрацијама.

Карактеристике

Структурно, СМД 5050 ЛЕД чип се састоји од три кристала, што је његова посебност. Сваки кристал има два одвојена излаза (аноду и катоду), што омогућава независно подешавање њихове осветљености. Ова врста ЛЕД-а је направљена у две варијанте: једнобојна и вишебојна (РГБ).

Хемијска формула кристала је ИнГаН, тј. Изворни материјал је галијум нитрид, који се додаје у индијум нитрид. Врх белог ЛЕД СМД 5050 прекривен је слојем жутог фосфора, а затим заштићен са чистим сочивом типа Ватер Цлеар из силиконског споја. Монохроматски или монохроматски СМД 5050 представљају главне боје: плава, зелена, црвена, жута и бела. Поред тога, беле ЛЕД диоде могу се разликовати по температури боје и индексу боје, као што је приказано у техничкој документацији.

Шарене или РГБ ЛЕД диоде се добијају постављањем три кристала различитих боја: плаве, црвене и зелене. Промјеном струје једног, два или три кристала одједном, можете добити готово било коју боју зрачења из видљивог спектра.

апликација

У почетку, главна употреба СМД ЛЕД 5050 је пронађена у производњи ЛЕД трака. Имајућитри кристала у једном случају, ова трака има повећану осветљеност у односу на траку на СМД 3528. Осим тога, РГБ трака на бази три кристална чипа је много функционалнија, због везе преко троканалног РГБ контролера.Данас, ЛЕД модули, који се заснивају на три елемента типа СМД 5050 са напајањем од 12В, добијају на популарности. Имају алуминијумску базу радијатора са крутом пластичном оштрицом дужине до 100 мм. Такви модули се активно користе у осветљењу цитилигхт-а и лигхтбок-а, јер су отпорни на неповољне утицаје околине.

техничке карактеристике

Да би СМД ЛЕД 5050 радио дуже време, мора да буде праћено техничким карактеристикама наведеним у пасошу производа када је повезан на електрични круг.Препоручена укупна радна струја три кристала треба да буде 50-60 мА. Одсуство струјних преоптерећења продужит ће животни вијек ЛЕД диоде, док смањење свјетлине неће премашити 5%. Величина ЛЕД СМД 5050, узимајући у обзир налазе, је 5.0к5.4 мм. Као што се може видјети на слици, на катодама на тијелу налази се кључ. Главна карактеристика ЛЕД је зависност пада напона од једносмерне струје (ВАЦ). На пример, граф показује ВАЦ СМД ЛЕД 5050 бели сјај. Да би кристали почели да светле, потребно је да повећате директни напон на вредност од 3.1В. При називној струји од 20 мА, пад напона ће бити 3.3. Даљи пораст струје ће довести до тогаблаги пораст напона, а затим и убрзана деградација кристала са свим резултирајућим последицама.

Графикон приказује утицај температуре на осветљеност луминисценције. Идеално, температура околине (Та) треба да буде 25 ° Ц, што одговара лабораторијским условима. У пракси је дозвољено повећање Та на 65 ° Ц са природним губитком светлости за 10-15%. Нагиб кривине са повећањем температуре још једном доказује потребу за коришћењем система дисипације топлоте. Зато се препоручује монтирање ЛЕД траке са СМД чиповима 5050 на посебан алуминијумски профил.

Као што следи из следећег распореда, током првих 3000 сати рада, светлосни ток се смањује за око 5%. Да би се теоретски израчунала вредност релативног светлосног флукса за више од 3000 сати, крива на графу се може наставити са очувањем нагиба.

СМД ЛЕД 5050 је погодан за монтажу на плочу методом топљења у складу са стандардом ЈЕДЕЦ Ј-СТД-020Ц. Случај је направљен на бази полимерне пластике отпорне на топлоту и може да издржи температуре до 250 ° Ц. Тако температура лемилице за ручно лемљење не сме прећи 300 ° Ц, а време лемљења је 3 секунде. Потребно је користити нискотемпературну пасту за лемљење са тачком топљења од 200 ° Ц. Приликом поновног лемљења, ефикасност ЛЕД није загарантована.

Упркос предностима, СМД 5050 једнобојне ЛЕД диоде почеле су заузимати позиције након што су се на тржишту појавили снажнији аналози као што су СМД 5630 и СМД 5730. Нови чипови постепено постају базаелемент готовог прибора: ЛЕД лампе, равнала и траке, дизајнирани за директно повезивање на 220В мрежу. Међутим, РГБ ЛЕД диоде типа СМД 5050 су још увијек у потражњи, јер немају једнаку функционалност у својој цјеновној категорији.