Камин властитим рукама (180 фотографија): портал за камин, како направити дизајн, упуте корак по корак за полагање домаћих производа за Нову годину

Камин - јединствени елемент ентеријера. Поред практичне функције, она је и декоративна. Соба с камином постаје дом и удобан, али са племенитим изгледом. Лепо је имати породично вече, пријатељски састанак или романтичан састанак. И колико се успјешно уклапа у новогодишњу декорацију куће, чак и говорити се не исплати. Али у модерним зградама, камин је велика ријеткост.

Ако није било постављено приликом дизајнирања куће (и декоративне - при дизајнирању ентеријера) није то тешко поправити - складиштимо материјале и правимо камине властитим рукама.

Шта је ово?

Класични камин са функцијом гријања просторије је отворена ложишта и вентилацијски сустав за уклањање дима из просторије. У суштини, ово је модификација првих енглеских камина. У периоду Тудора, они су у дословном смислу изгледали као пожар у средини собе. Обогаћење је било на каменитом фосилу мале висине, а дим је излазио кроз коријен сламе и празне прорезе прозора.

Развој зграде је такође променио камин, али његов дизајн није био веома компликован. "Собна ватра" је пребачена из центра просторије у зид, опремљена отвореним ложиштем, капом и каналом и цијеви. Мало касније, задњи зид је био нагнут, а бочни зидови су почели да се израђују од рефлектујућих материјала.

Ово је повећало ефикасност грејања просторије у одређеним временима.У овом облику он јефункционисала је дуги низ година, док се жеља за естетиком није претворила у једноставну камену горионику у помпозној декорацији од цигле, керамике и метала.

Заједно са спољним променама, дизајн је такође варирао.

  Ватра са живом ватром састоји се од следећих елемената:

  • Фондација. Испод пода.
  • Сханкс. Ово је подиј или штанд за дрва за огрев. Инсталира потопљени кисеоник. Кисеоник је, као што је познато, неопходан за реакцију сагоревања. Такође, главе обављају заштитну функцију. Они се протежу напред по ободу резервоара горива и спречавају паљење пода од варница или угља.
  • Зелени Дизајниран за пепео и пепео.
  • Ундер. Изнад кревета се налази ложиште и горење горива. Требало би да буде отпорно.
  • Гориво или пећ. Заправо, простор у којем гориво гори. Може бити опремљен роштиљем - решетком која се ставља на дрва. Такав уређај омогућава да кисеоник тече одоздо и побољшава сагоревање.  • Врата од ливеног гвожђа. Присутан у дизајну затворених пећи. Ретко се користи у модерним ентеријерима, али има своје предности.
  • Димооборота систем. Подиже топлоту и комуницира са собом кроз зидове зида.
  • Канализационе цеви. Систем цеви за уклањање гасовитих супстанци, чађи, мириса и дима. Они укључују различите елементе за хватање искри и давање правог правца за загревање флукса.
  • Портал или писак. Овај грађевински елемент затвара вањски диопећи носе естетску функцију. Може имати визир и полицу на врху. Не смије прелазити 3% површине просторије.
  • Декоративни елементи.
  • Додатна опрема: врата, роштиљ на роштиљу, роштиљ, изложени, понекад пећ.


  \ т

  Након конструктивних и вањских промјена, камин није изгубио своје функције. Још увек се користи за загревање просторије, али као извор топлоте из централног грејања и грејача, постоје неке карактеристике.

  Прије свега, декоративна функција камина је неодвојива од његове практичне примјене. У модерном ентеријеру најпримитивнији дизајн ложишта више није могућ. У њој би требало да се налази суво грожђе, нешто што ће му помоћи да га интегрише у дизајн просторије и да га погледа.  Друга карактеристика је распон дистрибуције камина. То су региони са влажном климом, где нема јаких мразева. Пећ на камину је велика, апсорбује велике количине ваздуха током сагоревања горива. Она доприноси ефикасној размјени зрака. Хладан и влажан ваздух се брзо загреје, соба је пресушила.

  У областима са јаким мразом, али са сувим ваздухом, собе са камином ће бити хладне и са веома сухом микроклимом.

  Боље је ограничити електричну опцију, Биокамина или камин са затвореним ложиштем. Отварањем и затварањем врата можете подесити микроклиму у просторији.

  На трећем месту - ефикасност грејањасистемима. Зависи од коришћеног горива. Извор грејања у пећи је топлотно зрачење. Ватра даје 25-30% топлоте, разне врсте угља и тресета - од 50 до 60%.


  Предности и недостаци

  Позитивни моменти су довољно значајни да уложе напоре и самостално израђују камине.

  Предности традиционалних камина са отвореном и затвореном пећи:

   • Систем брзо загрева ваздух. Отворена ватра даје топлину директно у просторију, она је неоспорна плус за сеоске куће неправилног боравка и викендице са хладним доњим спратом. Заправо се користи у земљи.
   • Камин је неопходан у просторијама са високом влажношћу. То могу бити први спратови кућа од цигле у сеоским кућама, викендице у регионима са сталним падавинама и маглинама. Због брзог протока непотребне влаге, просторија постаје не само топла, већ и сува.
   • Може обављати кулинарску функцију. Камини су често опремљени власницима роштиља или ражњића, роштиља, а понекад и пећи.
   • Прича соби посебну атмосферу удобности, симболизира кућно огњиште.
   • игра улогу необичног елемента дизајна.
   • Декоративни камин је лако надокнадити.
   • Не зависи од електричне енергије. Прекиди струје не утичу на њега, за разлику од зависних система грејања.
   • Може се користити у било које доба године. На пример, хладно лето или раноУ јесен, када се прерано користи друга врста грејања.
   • Код затворене пећи могуће је подесити брзину сагоревања. Његова ефикасност је већа него на отвореном.
   • Камин са затвореном пећи, гасом и воденим кругом може да се загрева из једне просторије на цео спрат. Може бити и кутни камин за двије собе. Али њихов уређај захтева учешће професионалаца и коштаће значајну количину. Такве системе треба одмах поставити у процесу изградње дома. Нису доступни за апартмане.


   Не може се споменути значајне недостатке:

    • Пројекти модерних и типичних кућа не подразумијевају присуство камина. Да бисте га инсталирали, потребна вам је шема куће, детаљан цртеж, професионално учешће. Дозвола за изградњу отвореног или затвореног камина на чврстим горивима је посебно сложено питање.
    • Постављање радног камина је проблематичан, прашњав и дуготрајан процес. У идеалном случају, потребна је стручна помоћ из пећнице.
    • Камин не може постати главни извор топлоте у згради, будући да конструкција нема потенцијал да акумулира топлину. Камин је топао док ради. Чим гориво изгори, почиње се хладити. Ако се не ради о кућама или викендицама, већ о стану у стамбеној згради, традиционалном камину са живом ватром и апсолутно немогућим за организовање. Овде је његова функција чисто естетска.
    • Мала ефикасност при високој потрошњи горива. То повећава финансијске трошкове одржавања камина.
    • Ограничен распон традиционалног камина с отвореним ложиштем. Камин у центру собе и близу зида загрева само једну собу. Тако се топлота расподјељује неједнако.
    • Захтева услугу (чишћење димњака).
    • Висока цена ознака и аранжмана.

    Далеко је од свих претпоставки да је могуће опремити традиционалну пећ на крута горива, тако да су постојале алтернативне опције. То су гасни и електрични камини. Такође имају своје плусеве и минусе.

    Гасни камин према принципу рада и изгледа ближи традиционалном.

    Међу његовим предностима су могућности као што су висока ефикасност и брзина, могућност подешавања брзине и интензитета сагоревања, сигурност, тихи рад и велика брзина гријања просторије. Осим тога, нема потребе за набавком и складиштењем горива и плина по цијени јефтинијег дрва. Може се гријати на цијели кат.

    Недостаци оваквог камина су очигледни: сложена инсталација гасног система, недостатак шарма и естетике праве ватре, велике укупне димензије и тежина.
    Камини нове генерације се напајају електричном енергијом.

    Имају све предности модерне технологије:

     • инсталација не захтева ангажовање специјалиста, спроведених сопственим рукама;
     • једноставно и разумљиво механичко и даљинско управљање;
     • подесиви ниво интензитета топлоте;     • могу бити пендуларне, угаоне, не-тривијалне и конфигурационе;
     • нема потребе за постављањем димњака, израде темеља и размишљања о заштити од пожара;
     • ради тихо, без дима и чађе;
     • има малу тежину;
     • изгледа као пламен.


     Постоји релативно мало: недостатак удобности за традиционални камин и пуцање огревног дрвета, висока потрошња енергије, могућност да се греје само једна просторија, зависност од струје.

     врсте

     Сви модерни камини су подељени у неколико типова према четири критеријума. Критеријуми условни: врста горива, врста конструкције, врста инсталације, намена.

     Постоји и друга класификација - према месту порекла. У њему је прихваћено додијелити енглески, француски, естонски, фински, њемачки, руски камин. Њихова унутрашња структура има мале разлике, тако да је ова класификација важна само за изглед камина. Занимљиво је да је руски камин релативно мали и зове се камин.


     По врсти горива камини су:

      • Чврста горива (топлота се добија у процесу сагоревања огревног дрвета, тресета или угља). Међу њима су традиционални камини са отвореним ложиштем, пећи-камини и уређаји са затвореним ложиштем. Прва сорта има најмање ефективности - до 25%, остатак - до 80%.
      • Камин са грејањем на ваздух. Ово је врста постројења на чврсто гориво које ради на затвореној пећи. У његовомДизајн обезбеђује систем струјања ваздуха конвекције ради побољшања ефикасности и ефикасности.
      • Течно гориво. Ови типови се називају екокамини или биохемикалије. Понекад постоји име "алкохол". То је због чињенице да се користе течни запаљиви материјали природног порекла, као што су биоетанол или етил алкохол. У процесу сагоревања, дим и чађа се не испуштају у ваздух. Могу се користити иу кући иу стану. Успут, уређај је најједноставнији. Без прљавштине, прашине, дима, мириса, само чисте топлине. Биоетанол карактерише највећа ефикасност - од 80%. Пламен је подржан реакцијом са кисеоником, нема потребе да се то допуњује и вентилише.
      • Плин (на основу принципа рада наликује гасним плочама). Они су економски што је више могуће у служби.
      • Са воденим кругом (слично централном гријању). Врло сложен у распореду, али покрива максималну површину за гријање.
      • Електрични (слични гријачи). За разлику од гријача, лишених покретљивости, али естетског изгледа. Радијус грејања је мали, трошкови енергије су велики.
      Класификација према начину уградње зависи од локације уређаја за грејање у просторијама. Постоји неколико варијанти: острво (у средини просторије), уграђено (утопљено унутар зида), зидно монтирано, угао.
      Камин, по правилу, постаје централниелемент дизајнерске композиције. Око њега је изграђен читав ентеријер. Елемент је, наравно, добар, али неефикасан. Острва су често електрична и екокамини.

      Конструктивно, ово је само подлога отпорна на топлоту на којој је пожар одвојен.

      Обим базе може бити ограђен са стаклом или шипкама. Друга опција захтијева посебне мјере сигурности. Изнад базе је дим и димњак.

      База са заштитном оградом је једнострана (када је пожар видљив само на једној страни, други зидови су "глухи"), двострани (преглед са више страна, често насупрот), троугао, разматран из било које тачке.

      Уграђени камини или "утапливат" у дебелом зиду, или уграђени у колону. Цео конструктивни део је потпуно скривен. То штеди простор и говори естетском изгледу камина. Уобичајени тип уграђеног камина је касета са затвореним ложиштем. Ложиште се затвара стакленим вратима тако да уређај не губи своју естетску функцију.      Уграђени камин је прелијеп, када је положен одмах код планирања куће. У супротном, ризикује да постане најинтензивнији у производњи, јер ће у зиду морати да скрати потребну нишу у величини.

      Унутрашњи камини потпуно стрше у просторији. Ово ограничава обим њихове употребе у средњим и великим димензијама. Постоје и плуси на позадини других у овом типу. То је прилика да га инсталирате у било ком тренутку,чак и након завршетка изградње, и варијација дизајна. Методе украшавања и декорације немају ограничења.

      Кутни камини нису постали распрострањени у модерном ентеријеру. Сада се могу наћи осим у кућама старог фонда и музејима станова. У међувремену, то је један од најпрактичнијих типова, будући да вам локација омогућава да одмах загрејете два суседна објекта. А начин смјештаја значајно штеди корисни простор у затвореном простору. Дизајнско размишљање такође није ограничено на локацију.
      Суспендиран поглед ограничава избор камина према врсти горива.

      Због великих димензија и тежине конструкција на чврсто гориво и гас, не могу се користити у одвојеном од основног положаја. Круг воде такођер није прикладан. Постоје само двије врсте - алкохолна и електрична.

      Они су лагани, а недостатак димњака омогућава да их апсолутно поставите на било које место. Често заузима централну или перинеалну позицију, због своје компактности и дизајнерских особина за ту позицију. У облику таквог камина може бити и правоугаони и овални, округли и квадратни, а који ће захтијевати идејне идеје.

      По именовању разликују се два типа уређаја: функционална и декоративна.

      Обе функције могу бити присутне у исто вријеме.
      Функционални су камини за додатно загревање просторије, уређаји са кулинарском функцијом. Они сурелевантна за сеоску кућу, сеоску кућицу, мансардне етаже стамбене зграде. Електрични и алкохолни - за апартмане са хладним катом.

      До декоративним је прихваћено да броји:

        \ т
       • Флегцамин, који има само уста са неактивним ложиштем. Дизајниран је искључиво за подршку дизајна у одређеном стилу. Често је то зидна или угаона конструкција са најреалнијим уређајем. Није покретна, користи се у становима и топлим кућама, али не у хладној земљи.
       • Фалсх камин. Од лизкамина се разликује по томе што је конструкција привремена. Она је покретна и направљена је повремено. На пример, за украшавање дневне собе за Нову годину, за тематску породичну фотографију. У суштини, то су једноставно декорације дрвета, иверице, шперплоче, пластике и других материјала. Могу се приписати чак и материјали посебне природе дечјим луткама или луткарској представи код куће или у позоришту.       Класификација камина по дизајну је разнолика и захтијева детаљно разматрање.

       Стил и дизајн

       Архитектонска и умјетничка вриједност камина у унутрашњости често је важнија од његове функционалне намјене. Такав елемент декорације може претворити лаконски или непрепознатљиви стил унутрашњости на први поглед у тачан концепт концепта, додати му полет. Истовремено, разноликост стилова је одлична - од непроменљивих класика до тецхна.

       класика

       Класицизам је синоним за зрцаљење, различитпропорције и линије. Он се позива на прве варијанте камина, у време када су се већ чврсто населили у кућама различитих делова становништва и постали широко распрострањени. Материјали унутрашњег уређења бирају се према карактеристикама функционисања камина, али за вањску обраду портала приказују се добри и природни производи. Што су скупљи и квалитетнији, боље се уклапају у класични оквир.

       Прави класици нису створени од кривотворења и јефтиних материјала. Барем би требали изгледати скупо извана. Уствари урадите уста од пуног дрвета, мермера, камена. Одликује га масивност. Горњи дио портала је толико широк да служи као готов пук. На њему се налазе лампе, сатови, фигурице, украси.

       Мермерни и дрвени портали могу имати геометријске облике, али могу бити украшени резбаријама.       Важно је не претјеривати. Велики број декоративних елемената на ушћу ватре више није дио концепта класичног смјера. То је прерогатив помпозних стилова у духу барока, рококоа и романтизма. Често се називају групом класичних стилова, али је исправније да се распореде у групу историјских трендова. Класик у овом случају дјелује као самостална грана.

       Њени типични представници су енглески и викторијански стил. "Највиша тачка" у развоју класика - царство.

       Барок и рококо се одвијају у неким модерним интеријерима, али су већ изгубили своју некадашњу светост и сјај.Унутрашњост палаче је претешка за услове у типичним апартманима и малим кућицама. Бело-златна гамута и сложени декоративни елементи изгледају превише бизарно и неприкладно у свакодневном животу. Њихова релевантност је резервисана само за велике области.

       У урбаним условима, камин се ретко користи за грејање.

       Његов распоред - декорација, обмана да би се постигла жељена атмосфера у окружењу.

       Руски

       Може се сигурно назвати посебним типом умјетности. Камини у руском стилу покушавају бити слични каљевим пећима, а пећ је поплочана кућом. То је велики број рељефних узорака и шарених цртежа. Мотиви за парцеле су природа, цвијеће и воће, митови и легенде, бајке, рукотворине (чипка, сликање дрвета).

       Плочице су мале плочице, прекурсори коситра. Направљени су од порцулана, земљаног и глине. Тартхес се пали више пута и прекривен транспарентном емајлом, златним бојама.

       Сваки камин у руском стилу креиран је само у једном примјерку и симбол је идентитета.       Постаје централни елемент у унутрашњости, све друго се прилагођава њему. Локација у исто вријеме је широко распрострањена у углу и зиду. Да би задржали осећај аутентичности, камин у руском стилу је боље одабрати чврсто гориво или гас са затвореним ложиштем. Одговарајући и електрични екран са квалитетном имитацијом запаљених дрва.

       Овај стил има тридоминантни трендови: стил а ла руеус (уобичајен у Европи, који приказује перцепцију руских странаца о руским интеријерима у богатим кућама), "антиквитет" (тумачење античких интеријера користећи модерне материјале), руски терем (варијације на тему града Руски стил).
       Рустик

       Овај правац је идентификован са једноставним, чврстим, али примитивним руралним интеријерима. Карактерише га употреба грубог угља, недостатак софистицираног украшавања портала. Карактеристична карактеристика је отворена ложишта. Такав камин треба да буде дрвени горионик, са живом ватром, пуцањем дрвета и мириса дрвета.

       За унутрашњост са којом је страначки наглашен натуралистички рустик, постоје њене гране. Прецизнији су и допуштају декоративне елементе од метала, дрвета, затворене пећи, електричних екрана. Ту спадају земља, скандинавски стил, Провенце, планинска кућа. Сви правци који подржавају употребу природних материјала у обради.       модернист

       Ово име обједињује многа подручја која имају једну карактеристичну особину - обнову умјетности. Огромна лепота и софистицираност прелазе у позадину.

       Камин у сецесијском стилу (или Ар-Ноувеау, Југенд, Либерти) може да похрани еклектичне карактеристике и декор, али његова количина је сведена на минимум. Комбинација различитих материјала почиње да се практикује. На пријелазу из КСИКС-КСКС века, модерниста је постао предуслов за све модерне стилове.       Име тима за различите дестинације. Ту је и непристојни индустријски поткровље, осебујан савремени и строги конструктивизам, и металик хи-тецх са најближим рођаком, техно. Карактеристике модерних камина: велики број стаклених, гвоздених, хромираних и огледалских површина, лаконских облика, малих димензија. Превладавају геометријске облике.

       Камини у модерном стилу често су уграђени ради уштеде простора.


       Не постоји украс у облику обликованог портала, он се стапа са зидом. Актуелне биохемије које не захтевају организовање преусмеравања.

       Камини-декорације су уобичајена појава. Такви камини су направљени од лаганих материјала при обради материјала као што су ППУ и ​​плоче од влакана. За 3-Д ефекат користе се материјали са великом дебљином лима. Они служе као новогодишње декорације у дневној соби, спаваћим собама, фото студијима. На трајној основи, такав камин је тешко направити висококвалитетан. Изгледа лажно и превише јефтино.


       Потребни алати и прибор

       Сет алата, материјала и компоненти за израду камина варира у зависности од типа. Процес производње правог камина са радном пећи - најинтензивнији и најкомплекснији. Најлакши начин да направите лажни камин је крајолик.

       За израду радног камина на кругу чврстог горива, гаса или воде, листа неопходних почиње не при избору материјала, већ са важнијим и сложенијим стварима - папиррегистрације Теоретски, камин припада елементима опасности од пожара, посебно са отвореним ложиштем. Стога, пре него што седнете у столицу и ослушкујете пријатно пуцкетање дрва за огревање у камину, морат ћете потрошити од 3 мјесеца до 6 мјесеци како бисте смањили прагове различитих инстанци и добили дозволу.

       Овај процес је проблематичан, барем зато што је изградња камина дозвољена на законодавном нивоу у ограниченим типовима становања.       Ово је предреволуционарна зграда у којој постоји посебан вентилациони канал за уклањање дима. Такођер, у приватној згради можете добити грађевинску дозволу са сигурносним мјерама. У исто вријеме, у документима, ни у ком случају не може се навести камин с отвореним ложиштем као таквим. Грађевински прописи су забрањени. Али, организовати га као пренос система за грејање је сасвим реалан. Без спецификације, сматраће се грубим са затвореним ложиштем, а његова изградња није забрањена.

       Редослијед регистрације почиње развојем пројекта, а извршава га орган који има дозволу за такву активност. Сљедећи корак је процјена оперативног стања стамбеног простора. Главна ствар у томе је ефикасност димњака и његова ревизија најкасније шест месеци од стварања пројекта.


       Након евалуације пројекта, потребно је посјетити Министарство за ванредне ситуације, које има дозволу. Ова институција треба да изда визу за пројекат. Уколико није присутан, пројекат се шаље на усавршавање све док не испуни све захтјеве заштите од пожара.

       Поред МОЕ, потребно је добити дозволуод ватрогасне службе. Након тога можете почети радити. По завршетку радова, оне ће бити прихваћене од стране посебне комисије, а извршене измјене ће бити утврђене на плану куће.

       Непосредно за изградњу ће бити потребно:

        • Решење за попуњавање темеља и окова. Са великом тежином цијеле конструкције, темељ треба ојачати челичним шипкама како би се спријечиле пукотине.
        • Два листа гвожђа дебљине 15 мм. Један наслаган директно на темељ, други - на врх хидроизолације са одводом на 100-150цм.
        • Два листа рубероида. Они обављају функцију изолације између челичних поцинкованих лимова.
        • Брицк. Без обзира на третман лица камина, његово огњиште постављено је црвеном керамичком циглом. Такође могу да управљају димњаком у унутрашњој контури. Посебну пажњу треба посветити "подземним" циглама прилагођеним нестандардном облику и величини. Материјал треба да буде без пукотина, дефеката, замрачених подручја. Веома је отпоран на ефекте пожара и трајаће много година.         \ т
        • Цхамоттеплатес. Положени су у пећи. Материјал је ватросталан и посебно је дизајниран за пећи и камине.
        • Мешавина глиненог песка за зидање. Допуштено је користити само чисту грађевинску глину и алувијални ријечни пијесак. Пропорције компоненти смеше су 3 дела песка на 1 део глине. Цемент и алабастер раствори нису погодни. Полагање се неће одржати. Заједно са капацитетом под решењем потребно је да купите грађевински миксер, топљиву лопату, лопатицу иправило
        • Такође је неопходно: глатке равни дасака за оплата, азбестни кабл, булгар за уградњу цигле у димензије, алати за цртање и мерење, нагиб и ниво, лопатица, спајалица, лопата, чекић са гвозденом млазницом и гумом (за изравнавање зидова) .
        • Додатни елементи: решетка, вентилационе цеви и решетке, палета за пепео у пепелу, заштитни екран од варница и угља, покер и декоративни елементи. У једноставној конструкцији, то је камени портал или писак.


        Електрични прекидачи се инсталирају према поједностављеној шеми. Пошто не захтевају димњак и нису ништа више од претње од конвенционалног грејача, није потребна никаква дозвола. Заобилазећи повлачење папира, можете одмах наставити са инсталацијом камина.

        Сам по себи, електрични камин је прилично лаган и не загрева се до високих температура.

        За његову инсталацију ће бити потребан метални оквир, лимови за облагање, завршни материјали за шавове, материјали за декоративну декорацију и сродне ствари у облику вијака и причвршћивача за спајање оквира са зидом. Такође, биће вам потребни алат за сечење, бушилица или одвијач, прибор за мерење и цртање.

        Лажни камини захтијевају материјале за извлачење, алате за резање дијелова, учвршћивање у облику вијака или текућих чавала, боје, елементе за стабилизацију (тако да се конструкција не руши), декор.        Какоурадите праву ствар својим рукама?

        Технологија производње камина зависи од њеног типа. Камини се лако израђују. Најтеже је изградити прави камин с отвореним ложиштем. Ми уопште не разматрамо опције са грејањем на гас и воденим кругом, јер интервенција стручњака захтева интервенцију. Чак ни едукативни видео није помоћник. Неправилно повезани гасни уређаји или котао могу проузроковати озбиљну штету у кући и чак постати пријетња животу и здрављу путника.

        Важно је спровести неколико припремних поступака прије почетка инсталацијских радова. Типично, то је папирологија, израчунавање величине камина, избор материјала, од којих ће се направити "тело" камина и његова уста, избор форме портала, боје спољашњости и декоративни дизајн.        Димензије

        Израчунавање величине пећи - најважнија фаза пројектовања. Изводи се у односу на димензије просторије за гријање. Условно можете поделити све камине на мини, средње и велике. Мини камини су дизајнирани за собу од 10-12 квадратних метара. Мали камин ће имати ширину ложишта од 400-420 мм, висину од 420 мм, дубину од 300-320 мм. То су димензије типичне за камин. Облици ложишта су уски и издужени или квадратни.

        Друга врста каменчића је дизајнирана за просторије од 13,5-15 квадратних метара. Ширина пећи је 450-500 мм, висина 450-490 мм, дубина 320.

        Висина апарата за ситно камење је 570-600 мм.


        Просечна површина собеЗа 18-25 квадрата потребни су камини са порталном величином од 600-700 мм. Препоручена висина - 560-630, дубина - 320-350. Оптимална висина демонтаже је 630-660 мм. Облик ложишта у таквом камину је квадратног или правоугаоног облика, са дужом страном хоризонтално.

        За веома простране просторе од 30-40 квадрата у зони потребан камин са параметрима ШхВхГ, једнак 800-900 мм х 700-770 х 400-420 мм. Висина амортизера је најмање 700-800 мм.

        Вертикални задњи зид не би требао бити мањи од 360 мм за све врсте камина. Минимални део димњака је 140 мм.

        Прецизније калкулације се врше према формули. Дакле, да би се одредила величина пећи, потребно је подијелити укупну површину просторије за 50. У овом случају, дубина у односу на висину је пропорционална 2: 3. Сва топлота ће ићи уз дим на улици. Мала пећ, напротив, ће довести до чињенице да ће се дио дима и чађе смирити у просторији.

        Важно је израчунати величину димњака. Његова ширина мора бити најмање једна десетина ширине ложишта. За кружну цев, то је пречник.


        материјала

        Пећ и димњак су практично увијек направљени од једног материјала - црвене керамичке цигле. Цигла је шупља и интегрална. За камин је више погодан холистички. Може да издржи високе температуре, не пуца, нема времена. За подлогу је потребна мешавина бетона или цемента. Бетон је јефтинији, цемент је практичнији. Ако је цемент, онда 300 марака.

        ПреРаспоред посуђа састоји се од поцинкованих лимова и слоја хидроизолације и топлинске изолације. Основа ложишта се може додатно заштитити од пуцања шамотним плочама. Погодна је и ватростална ватростална цигла.

        Топлински изолациони материјал - је папир у роли, импрегниран смолом и пјесковитим снопом.


        На пример, онда. Да би он могао да обавља своју функцију, потребно га је ставити на мастик. За камин вам је потребан битуменски или дијамантски мастикс. Унутар димњака користе се металне цеви.

        Опека треба да буде монолитна, трајна и глатка конструкција. За "хватање" опеке, користе се раствори од минералних материја, воде и пунила. Природни минерали су различите врсте глине, креча, цемента и гипса. Глина база се сматра најбољом. Улога пунила је квалитетно фино подељени песак. У условима сталног утицаја самих високих температура