Како замијенити батерију мултиметрима властитим рукама

Једног дана, укључите прекидач режима мултиметра, лампица инструмента трепће и одмах се искључује. Вероватно је ваш уређај потпуно функционалан, само је батерија испражњена и време је да је промените. У овом чланку гледамо мултиметар који се напаја из 9В "цровн" батерије која се налази у кућишту уређаја. Овај корак-по-корак водич је погодан за већину модерних јефтиних мултиметара, али само у случају, пре него што купите батерију, погледајте задњи поклопац уређаја. Можда се ваш мултиметар напаја батеријама прстију и има одељак за батерију са поклопцем на завеси. У овом случају, замена батерије је тривијална и није вам потребна та инструкција.

одабир батерије

Данас постоје два типа 9В батерија на тржишту

  • Батерије са батеријама од соли су јефтиније означене као 6Ф22, али имају нижи вијек трајања. Већина произвођача мултиметара их инсталира у нове уређаје.
  • Батерије са алкалним батеријама (супер алкалне) садрже ознаку 6ЛР61, служе много дуже и коштају више. Бренд нема посебан значај, еминентнији ће једноставно тражити више новца.

Замена батерије

Важно! Пре почетка рада обавезно искључите апарат.

Да бисте заменили батерију, тело уређаја мора бити растављено. Да бисте то урадили, уклоните заштитни поклопац са мултиметра, ако је, и, у нашем случају, одврните два мала вијка која причвршћују половице.Корпус једни с другима и пажљиво уклоните задњу маску. Унутра видимо инструмент таблу и батерију у одвојеном одјељку.

Извадите стару батерију, ископчајте батерију, спојите нову батерију, која је пажљиво постављена у лежиште предвиђено за то. Немојте се плашити да збуните поларитет, облик терминала и батерија то неће дозволити.

Пажљиво затворите поклопац, заврните вијке и носите поклопац.

Да бисте проверили, укључили инструмент и, ако је правилно изведено, видимо да индикатор ради - мултиметар је спреман за рад. И на крају, ако ваш уређај нема аутоматско искључивање, не заборавите га искључити, иначе ће се батерија испразнити врло брзо.