Како задржати бегоније гомоља до пролећа?

На основу препорука искусних туриста, може се рећи да се начин складиштења гомоља бегоније до пролећа може преузети за себе, јер то директно зависи од услова у којима живите. Најбољи начин ће се сматрати начином на који се гомољи бегоније стављају у касно јесенско складиште, а до самог прољећа, док се не посади у земљу, они се не брину за њих, знајући да ће биљка савршено преживјети!

Сада ћемо размотрити најефикасније начине складиштења бегонија, али ћете морати да одаберете праву опцију за себе. Такође научимо како припремити кртоле за складиштење, иначе ће једноставно нестати.

Како задржати бегоније код куће

Период одмора у туберинској бегонији почиње средином новембра и траје до средине фебруара. Међутим, треба га унапријед припремити. Ако биљка цвјета, стручњаци препоручују да се редовно уклањају цвјетови који већ цвате. Ако бегонија у септембру стави нове пупољке, мора да је сломи без жаљења. Зашто? У цвету се ускоро јавља период одмора, а касније цветање ослабљује гомољ.

Припрема булозних бегонија за складиштење

Доласком септембра, бегоније уклањају све пупољке, што ће осигурати акумулацију нутријената у гомољима. Након акумулације нутријената долази период одмора. Није потребно журити са копањем гомоља: биљка може лако искусити краткотрајно замрзавање у јесенском периоду. Треба имати на уму да је ова опција погодна за одрасле биљке савелики мехурићи. Ископ се врши са акутном лопатом, вртном вилицом или вилицом са грудвином (тресење тла није потребно), уз избјегавање оштећења кртола и корена.Гомољи се сортирају по величини након узимања са земље. Ако се придржавате препорука искусних узгајивача цвећа, онда материјал за слијетање мањи од 2 цм треба одвојити од великих, јер су мале гомоље склоније сушењу. Затим се бочице гомоља заједно са земљаним грудима стављају у кутије и пребацују у вентилисану и суву просторију са температуром од + 14 ... + 16 ° Ц у трајању од 2 недеље, са водом треба скратити. Када се процес потпуно осуши, обавите орезивање оштрим резачем, остављајући 2-3 цм изнад земље. После 2 недеље, гомољи се чисте од земље, сипа се у сандуке са тресетом или сувим песком за даље складиштење.

Како правилно копати бегонију у гомољу

Када се приближава време (август-септембар), бегоније се пажљиво пробављају, покушавајући да не оштете корен корена, а затим се стављају у одговарајућу посуду. Пазите да имате дренажне рупе на дну посуде и дренажни слој (експандирана глина, шљунак) једнак 1/3 капацитета посуде. Тада се тло нагло спушта, може бити као врт, али нужно са додавањем тресета или листног тла, хумуса и пијеска, и спремно из пакета. Онда је ту и мачка коријена, ниво земље би требао бити на нивоу на којем су једном биле засађене бегоније. Ако је бегонија у вегетацији, то јест расте и наставља да цвета, онда се налази у најсветлијој ицоол плаце Залити када је подлога суха од врха.

Ако је у Бегонији надземни део изгубљен или сломљен, што се дешава током ископа, онда су бегоније стављене у хладно са температуром од око 16 степени. Заливена током овог периода бегоније када ће се супстрат осушити до половине капацитета посуде, заливање не треба да буде обилно.

До краја новембра, ако се жаруља бегонија у лонцу настави да расте, почиње постепено да је помера у период одмора. Да бисте то урадили, почните да смањујете наводњавање, између наводњавања уредите дужи период, или наводите рјеђе и не обилно. Постепено, избојци у бегонијама ће изгубити тургор, и избледиће. Понекад се дешава да смањење наводњавања не утиче на бегоније, а након што је наводњавано, поново покушава да расте, ау овом случају бекство се прекида, АИ се ставља на одмор бегоније на право место.

Начини за складиштење пелоида у гомољу до пролећа

Да би се очувала Бегонијева љепота до сљедеће сезоне, потребно је да јој се уреди период одмора. У већини случајева, с доласком љета и почетка топлих, свјетлосних дана, цвјећари покушавају посадити своје биљке на отвореном. Чак се и бегонија која живи у затвореним просторима на улици осећа много боље. Они су активнији у добијању зелене масе, формирајући нове избојке и пупољке.

У очекивању хладноће, лонац са биљком са улице мора бити пребачен у собу. Сада је време да се кува за смирење, што значи да заливање треба смањити. У принципу, мање је вероватно да ће заливање грма почети исподвријеме боравка на свјежем зраку, а када се цвијет "помакне" у кућу - тло уопће не мора бити влажно. На крају крајева, гомољи би требали да се осуше испред складишта. Ако је могуће, биљка се може оставити у лонцу за зиму. Раније, сви избојци се морају сећи. Ставите посуду у суву просторију са стабилном плус температуром ваздуха, на пример у подруму. У одсуству подрума, гомољи би требало чувати у фрижидеру на доњој полици. Пре полагања пелоона, извадите га из вазе и ослободите га са подлоге. Затим предузмите следеће кораке:

  • одсећи од бекства из гомоља;
  • коришћењем маказа за сечење корена;
  • оставити гомоље да се добро секу са сушном сезоном.

Ставите тресет у паковање и ставите бегоније тамо. Уместо тресета, користите добро и маховину.

Главне методе складиштења бегонија

У зависности од услова и могућности сваког појединог цвећара, постоји неколико основних начина да се садни материјал овог цвећа држи код куће.

У подруму. У овој методи, сушене гомоље се ставља у картонску кутију или дрвену кутију и заспи у песку. Такође је могуће користити пиљевину или тресет као пунило. Ова метода је првенствено погодна за оне који требају уштедјети до прољећа велику количину садног материјала. Током зимског периода треба редовно прегледати садни материјал и уклонити трулеж и болесне гомоље.

У стану. Нису сви флористи на располагањуТу је и подрум, тако да за спашавање гомоља до прољећа можете користити хладна мјеста у стану, на примјер, мјесто близу балконских врата. У овој методи постоје 2 варијанте складиштења кртола:

Тхиннесс у кутијама. У том случају, материјал за слетање се ставља у картонску кутију и пуни се песком, тресетом или пиљевином. Такође, у последње време цвећари су у те сврхе почели да користе вермикулит, који савршено чува бегоније до пролећа.

У лонцима. Биљке које се узгајају код куће могу се складиштити у лонцима. Да би се то постигло, потребно је одрезати мртви надземни дио, а сами капацитети пренијети на хладно мјесто. Током зиме, посуде са бегонијама треба периодично залијевати како би се спречило потпуно сушење земљане коме.

У фрижидеру. Да бисте уштедјели до прољећа малу количину садног материјала код куће, можете користити хладњак. У ту сврху осушени садни материјал се ставља у полиетиленске вреће са рупама и пуни се пиљевином. Уместо пиљевине, можете да користите папир, пре него што га ставите у паковање, потребно га је замотати.

Тако припремљене кесе са бегонијама налазе се у кутији за поврће фрижидера, где се током зиме одржава оптимална температура.

Како чувати сијалице одраслих гомоља

Овдје ћемо говорити о биљкама чија старост прелази 2 године, а величина гомоља је најмање 3-4 цм у пречнику. Услови за држање бегонија зими су нешто другачији. У септембру и октобру многи људибегоније почињу да бледе и суво лишће. Ово је природан процес. Тако се биљка припрема за зимски сан. Шта да радим Ако се лонац налази на остакљеном балкону и балкону, налази се у кући ако постоји опасност од ноћног мраза. Оптимална температура у току дана је + 10 ... + 15 степени, ноћу - не мање од +5 степени. Ако је бегонија узгајана у затвореним просторијама, она се преноси на хладно место где се температура не диже изнад +15 степени. На тај начин, припрема мехурића бегоније за зиму почиње од тренутка када биљке почну да бледе и жуте листове. То се дешава у септембру и октобру. Такви листови нису одрезани, али сачекајте да се потпуно осуше. Затим се једноставно извијају без напора.

Важно !!! Зелено лишће бегоније не може се растргати, па се цвијет присили на мир. Листови, који се суше, преносе све хранљиве састојке гомоља. Култивирање свих листова је још зелено, цветни вртлар ускраћује жаруљу прилику да повећа масу.