Како уклонити стари покривач из фуга: како брзо уклонити врећу него што се може уклонити, детаље уклањања

Лајсне плочице, изведене у модернијим и високотехнолошким верзијама, имају скоро рекордну дуговјечност. То се не може рећи за шавове од плочица: оне су загађене, замрачене временом, покривене гљивицама. Долази вријеме када је потребно одабрати да ли ће се промијенити цијели поклопац или само шав, из којег је често тешко скинути старо покривач. Сасвим је могуће да се исправно обликујете, ако унапред знате шта да купите и шта се може сачувати.

механичко уклањање

Ако се донесе одлука, потребно је одредити главни дио процеса - механички. Стезне отопине ​​су омекшане кемијским саставима, али у сваком случају, стара жбука остаје довољно чврста. Да бисте га уклонили, потребан вам је посебан алат и напоран рад.

За уклањање старог раствора може се користити:

 • нож за сликање;
 • раздвојени шавови;
 • фиоку са специјалном млазницом;
 • други електрични алати;
 • импровизована средства.


Потребно је унапријед знати функције сваког инструмента.

нож за сликање

Ово је један од најбољих ручних алата, са којим можете очистити сахрану. Танка оштрица, која скаче у ћошак плочице, може се савити и то често спречава одсецање глазуре. Јефтинија замена ножева омогућава вам да стално користите оштру радну ивицу, без губљења времена за оштрење.

Први покрет се изводи у центру шава.Понавља се 2-3 пута док се сечиво не извуче на потребну дубину. Затим, нагињући алат, почните да уклањате раствор у смеру ка ивицама суседних плочица. Ако је потребно дубоко чишћење, сечиво се наизменично притисне на ивице плочица, поново померањем до удубљења.


У "тешким увјетима" (подне облоге, љепило за плочице под лопатицом), први покрет се може обавити ненаметљиво (туп) кут оштрице. Приликом куповине, побрините се да је вијак за причвршћивање ножа прилично поуздан.

Спацер

Нешто другачији принцип деловања у посебним ножевима за вез. Њихове лопатице су релативно дебље (1 - 1,5 мм) и обложене су дужином радног дијела абразивним средством. Тако, сплитер почиње да чисти шав одједном дуж читаве ширине. Пошто се оштрице могу уклонити, могу се лако купити. Најпопуларнија ствар је очистити зглобове Архимеда.

Дредови са специјалном опремом

Мултифункционалност је позивна картица овог алата. За чишћење шавова, програмери нуде бушилицу од тврде легуре (Дремел 569) и водич (Дремел 568). Пречник сејалице је 1,6 мм. Водич вам омогућава да држите бушилицу строго између две плочице, постоји и могућност подешавања дубине.

остали електрични алати

Електрични алат, који није намијењен, према упутству, за чишћење спојева, треба приписати импровизираним средствима. Резултат његове употребе је непредвидив и може зависити од многих фактора, као што су вештина и стрпљење запосленог.

Понекад се користи бушилица (или одвијач) са"Иорзхиком" (корзет диск). Слична варијанта је бугарска са сличном млазницом (корсцхетке диск за УХМ).


Међутим, ако челична жица остави видљиве трагове на плочици, ову опцију треба избрисати. У сваком случају, за постизање значајних предности над механичким методама може само врло искусан радник.

За подне спојеве бушилица са троструком бушилицом за 3мм је погодна као лутка. А за зидове је неопходно на тржишту потражити неку интегрисану карбидну верзију мањег пречника (исти Дремел 569). На бушилици показују мале или средње брзине. На бушилицу можете применити рестриктивну млазницу тако да не продре дубље него што је потребно.

Бушилицу треба држати окомито на површину и водити дуж шава.

Бугарка са диском је погодна за просторије у којима неколико плочастих блокова не квари општи изглед (на пример, подрум или кутија за прање аутомобила). Пожељно је имати модел који вам омогућава да смањите брзину.

Диск треба што је могуће тањи, а не нов, али је већ добро радио ("лацед").

Ручни алати

Сломљено ножно платно, нож за лопату, длето, лопатица, стара врпца с абразивним средством, може избити танак дијамант.


Након рада главног алата, трагови отопине, који остају на рубовима плочице, уклањају крута страна кухињског спужве. Крутост овог материјала је управо таква да узима отопину и не гребу је у потпуности. Друга опција је употреба малихназхдацхка (нилевка).


Ако плочица нема глазуру (церамогранит, итд.), Онда се огреботине не могу бојати.

Сазнајте како лако и лако уклонити старо покривач из сљедећег видеозаписа.

Средства за омекшавање

Понекад се каже да хемијска средства за чишћење уклањају старо покривач. Ово није баш тако. За идеалан резултат није довољно једноставно примијенити лијек, а затим провести крпу на шаву. Међутим, хемикалије су заиста у стању да решење учине прихватљивијим и олакшају његово уклањање.


Складиште

Можете користити различита средства за чишћење у зависности од компоненти из којих је направљена стара жбука.

За цементна испуна

Ово је најчешћи тип бледења. Реагенс за њих је киселина. За два дела воде потребно је додати један део сирћета (9%). Шавови након импрегнације треба оставити један сат. Приближно концентрована лимунска киселина или чак лимунов сок.

Већа помоћ ће бити дата индустријском развоју. Називају се различито: "Вало Цлеан", "Гоод Мастер Ремовал Тоол", "Атлас Сзоп Цонцентратед Ремовал Тоол", "Неомид 560 Цемент Цлеанер Цлеанер". Инструкције би требало да обухвате фугу (фугу).


Након извлачења складиште треба да прође од неколико сати до неколико дана. Неке врсте плочица и камена могу бити безнадежно покварене након контакта са концентрисаним средствима за чишћење. Прочитајте упутстваод произвођача и чистача плочица. Лијек се тестира на невидљивом мјесту. Ако је потребно, руб плочице је заштићен траком за бојење.

За епоксидне формације

Епоксидне формулације су потпуно водоотпорне и отпорне на хемикалије. Због тога само специјални чистачи могу помоћи да их уклоните: Литострип из Литокол; Мапеи Керапоки Цлеанер, Фила ЦР10, Сопро ЕСЕ 548.


Понекад је неопходно поново применити алат.

За силиконске заптивке

Заптивачи се брзо прљају и често "цветају", након чега се не опорављају нити побољшавају. Стари заптивач је сасвим могуће механички уклонити (ножем, старом кредитном картицом, великом соли итд.) Или врућим млазом паре (ако код куће има чистач паре).


Да бисте користили кућно хемијско домаћинство, морате знати састав заптивача. Садржај киселине је омекшан сирћетом (у концентрацији не мањој од 70%), алкохолно-техничким или медицинским алкохолом, било који растварач је погодан за неутралан.


Лакше је пронаћи универзалну продају индустријских производа, као што су Пента-840, Меллеруд Силицон Ентфернер, Лугато Силицон Ентфернер, како се не би заварали састав.


Нека средства за чишћење силиконских заптивача прекидају пластику.

Лична заштитна опрема

Електрични алат треба да ради у заштитним наочарима и респиратору. Поступцима са "хемијом" немогуће је започети без гумених рукавица. Прозор мора бити отворен.


Да ли је потребно заменити староДеке

Један квадратни метар плочице може бити десет или више метара шава. Ако рачунате на цијелу површину облоге, постоји мишљење: "Могу ли без прераде?"

Сазнање колико је потребна замјена старог морта након неколико мјера санације.

Можете испробати следеће методе:

 • опрати шав;
  \ т
 • уклонити горњи слој брусним папиром;
 • сликати специјалном шминком.


Концентрат за поплочане спојеве ХГ је постављен од стране холандских произвођача као специјалиста за чишћење спојева на цементној основи. За 10 минута, супстанца уклања слојеве чађи и масти.

Може се наносити на обојени шав, али не на било који камен.

Влакна са загађеним белим рубинима могу се освежити средствима која садрже хлор. Ово укључује Постељину, Доместос, Циф Ултра Вхите. Ако постоји једноставан бељени креч, треба га разриједити водом, нанијети, а затим опрати 10 минута.

За обојене површине хлор је контраиндикован: настаће дисколорација и неравномерност. Ако постоји место за експерименте, можете пробати народне лекове: сода за печење, водоник пероксид (помешан са водом у размери од 1 до 2), сирћетна киселина. Коначно, можете користити детерџенте опште намене, који су представљени у широком спектру производа: Ултра Стриппер, Пемилеук, Сантри, Силит, БОЗО и други.


Ако загађење не продре дубоко, можете користити малу шмиргл. Шмиргл треба да буде савијен или окренут на ивицугуст картон или други материјал. Наравно, претходни естетски ниво се не може постићи, али могуће је ажурирати шавове у слабо осветљеним подручјима, изнад подне плоче, у ходнику.

Сликање старог шава је једноставан и ефикасан начин.

Може се извести користећи сљедеће врсте производа:

  \ т
 • маркер са водоотпорним мастилом Еддинг 8200, 2 боје: бела и сива, дебљина линије 2-4 мм;

 • Пуфас Фрисцхе Фуге (бела);
  \ т
 • БРАДЕКС оловка за избељивање "Пахуљица";


  \ т
 • Фуга Фресца (бела).

Све три методе могу се комбиновати. На пример, оперите се машћу и бојом, или након што је шмиргл прошетате шавом помоћу маркера боје.

Често можете видјети како је око једне плочице подне облоге шав пао и постао напола празан. То значи да плочица сада лежи. У овом случају, проблем са шавовима се не решава док се плочица поново не залепи.

Ако је на зиду пукла жбука, то би могло значити да је све обложене плочице одложене и држане изузетно лоше, тако да би било лакше поново поставити плочицу.

Карактеристике новог шава

Из сваког искуства можете извући корисне закључке. Пре него што купите малтер, требало би да размислите о томе како продужити живот новог шава.

Када је зид био изложен гљивицама, поновна употреба регуларног састава је неразумна. Пречишћени шав у пуној дубини треба третирати антифунгалним средством, а вреди га одабратимаса за гелирање са истим својствима или, барем, да се направи одговарајућа импрегнација (Цересит ЦТ 10).

Шавови у близини умиваоника или преко каде за кратко време остају чисти. Међутим, оне могу бити заштићене са Атлас Делфином или купљене са захтеваним квалитетом, на пример, ЦЕРЕСИТ ЦЕ 40 са водоодбојним ефектом и технологијом "одбојне прљавштине".


Вредно је размотрити ову опцију са епоксидном смјесом која се наноси на шав без додатних импрегнација.

Понекад је боље замијенити старо трчање, ако се посљедице експлоатације не могу елиминирати. Горе описани алати ће вам помоћи да побегнете од плафона.

Дакле, можете сами очистити стару сахрану. Да бисте то урадили, немојте нужно имати скупу алатку. Ако рад прелази 10-15 квадрата, треба размислити о куповини специјалних алата који омекшавају раствор. То ће вам уштедети време и труд.