Како спојити лустер са три жице

Лустер се односи на оне унутрашње предмете, да се упозна са оним што људи почињу практично од њиховог рођења. Беба која лежи у колицима или колицима је радознала о лепом светлећем уређају на плафону. Свака велика соба у стану или кући нужно је опремљена лустером, који је фиксиран у средини стропа. Не само да постаје унутрашња декорација, већ вам омогућава и равномерно распоређивање осветљења преко простора. За промену осветљености собе најчешће се користе лустери за 5 или више сијалица. О таквим уређајима ће бити речи у овом чланку. Разговарајмо о томе како повезати лустер са 3 жице, какав посао ће бити потребан и да ли то може да уради особа без посебног електричног образовања?

Уређај

На савременом тржишту представљен је широк спектар уређаја за осветљавање са блиставим дизајном, велики број ЛЕД-ова или лампи и даљинских управљачких јединица. Међутим, до сада већина преферира уградњу петостепеног лустера у своје дневне собе.

Ако ће такав лустер бити повезан са једним прекидачем, то ће довести до високих трошкова електричне енергије. Слажем се, не мораш увек имати свих пет рогова упаљених у соби, понекад има два или три сасвим довољно. Зато је најпопуларнија шема повезивање лустера са двоструким прекидачем. Ради се о таквој шеми, разговарат ћемо у наставку, али прије повезивања лустера са домаћим двухклавсхнипрекидач, хајде да схватимо шта чини сличну лампу и како је она распоређена.

Прије свега, ово је главна конструкција 5 рогова. Без обзира на то где ће се светиљке усмеравати (доле или горе), причвршћивање кертриџа и закрилаца са роговима се врши на исти начин - уз помоћ навоја. Сваки рог на крају има облик цијеви с резбаријом, на њој је с матицом причвршћен украсни поклопац. Веома често се причвршћивање врши на рачун главе патроне, која се навија на назубљеним резбаријама. У кертриџу је потребно причврстити проводљивост и причврстити жаруље, то је у њему директан контакт са њима. Плафони служе за расипање светлости, као и за декоративну функцију, често су направљени од метала, стакла или пластике.

Жице на лустеру често улазе у металну конструкцију. Плафони се причвршћују на кућиште лампе помоћу засуна, вијака или пластичног прстена који се заварује на навој патроне. Из сваке касете унутар рога до прикључне кутије лампе долази жица од 2 проводника.

Свјетиљке на лустеру могу се инсталирати најразноврсније - жаруље, флуоресцентне, ЛЕД, уштеде енергије.

Лустер може бити опремљен и јединицом за напајање или погоном за покретање ЛЕД и флуоресцентних лампи.

Постоје лустери опремљени рефлекторима који имају белу или огледало и стварају усмерено светло.

Детаљи о томе како одабрати лустер и лампе за то могу битипогледајте овај видео:

алат

Пре повезивања лустера са три жице, припремите потребан инструмент:

 1. Одвијач индикатора (потребно је одредити фазу и нулу).
 2. Кљешта са изолованим ручкама.
 3. Нож (за уклањање изолације на венама).
 4. Мултиметар.
 5. Изолациона трака.
 6. Одвијачи (равни и попречни).
 7. Цутоффс.
 8. Маркер.

Адаптације помоћу којих ће се спојити жице. То могу бити специјални јастучићи у којима се причвршћена жица стеже испод вијка, опруге или прикључне изолационе стезне направе (ППЕ). Па, не заборавите, наравно, на мердевине.

додељивање жица

Прије повезивања лустера с двоструким прекидачем, да видимо колико нам требају жице и зашто је свака од њих потребна.


Пример упутства за монтажу лустера (кликните за увећање)

Сваки инструмент за осветљење мора имати пасош са приказаном схемом. Пажљиво га проучите, ту је насликана жица у боји. По правилу, фаза се изводи у белој или смеђој боји, плава жица је нула, а можда постоји и трећа жица заштитног тла, обично се изводи у зеленој или жутој боји. Свеукупно, лустер мора изаћи из 4 жице - нула, заштитног уземљења и 2 фазе.

Ако на светлосном инструменту нема пасоша, онда ћемо одредити где је фаза и где је нула.

Дакле, на твом плафону је рупа од којеиспруже се три избочине, једна од њих је нула, а друге две фазе од прекидача са два кључа. Ако ваш лустер има заштитно уземљење, онда ће за то бити још једна одвојена четврта жица.

 1. Искључите машину у стан и поставите тастере двоструког прекидача у положај "Искључено".
 2. Да бисте избегли затварање, раширите три језгре које стрше из таванице, одвојене једна од друге.
 3. Од сваког живог око 1 цм уклоните изолацију.
 4. Направите напон тако што ћете укључити машину, а затим прекидач. Додирните индикаторски одвијач сваке текућине, а од њих, када судар с којим индикатор не свијетли, ће бити нула. Означите га ознаком.
 5. Сада искључите прекидаче један по један и проверите одговарајуће присуство фазе.

Одредите намену лампе у лампе помоћу мултиметра:

 1. За почетак, подесите уређај на "Пробинг" мод и скратите додирни систем за 1 секунду. Мора да се огласи звучни сигнал, што значи да сте правилно изабрали границу мерења и да уређај исправно ради.
 2. Кертриџ има 2 контакта, један од њих је фазни, еластичан и центриран, 2. нула, налази се са стране (када је жаруља намотана, односи се на основу).
 3. Очистите и 1 цм све четири језгре које иду од лустера.
 4. Сада треба да нађете нулту вену. Причврстите једну мултиметарску сонду на нулти (бочни) контакт у било којем од патрона. Друга сонда наизменично додирује очишћене жице. Чим чујете звучни сигнал, то значи да је то живоНула, такође је означите ознаком.
 5. На сличан начин одредите подударност између две фазе жице које се пружају од лампе. Овај пут, додирните ред мултиметара да бисте додирнули контакте централне фазе у кертриџима. У Пиотрозхков лустеру, једна фазна вена је повезана са три патроне, а друга иде на преостала два.
 6. Да бисте проверили тло, морате додирнути једну од сонди са њом и други метални ковчег лампе, звучни сигнал ће потврдити исправан избор.

Схема са прекидачем са једним кључем

За почетак, размотрите једноставнију схему - како спојити лустер од три фотеље са 3 жице. Ево три детаљна упутства корак по корак. Прво, проверите комплетан сет ваших утакмица:

 1. Када отворите фабричку амбалажу, одмах пронађите листу комплета који су део лустера и проверите присуство свих састојака на листи.
 2. Пронађите носач за причвршћивање лустера на плафон. Ради се о каишу који се директно причвршћује за дрвену подлогу у стропу, а само до ове траке ће се причврстити лустер.
 3. Проверите доступност и интегритет свих плафони.
 4. Затим би требало да постоји уређај (можете га назвати спојном кутијом лустера), у којем ће бити одвојени жице, на које су причвршћене три шарке, а овај механизам је повезан са поклопцем конзоле. Због тога, уређај ће истезати двоструке жице (фазне и нула жице). Један од његових крајева биће повезан са фазом и нултим венама које долазерупа на плафону, други крај је дизајниран да се повеже са венама у роговима.
 5. Обично се трећа жица за уземљење засебно ставља у комплет светиљки. На металном кућишту (често на поклопцу), посебна икона означава где желите да причврстите заштитно уземљење.
 6. Проверите присуство три рога, они морају бити осигурани кертриџима и свака фаза мора да изађе из фазе и нуле.

Сада размотримо како спојити жице у лустер:

 1. Узмите један рог и везу светле кутије, где ће се извршити регали. Од рога два језгра (плава - нула, смеђа - фаза). Истегните их у једну од три рупе и учврстите рог.
 2. Извести сличне радње са два друга рога.
 3. Као резултат тога, шест жица од рогова - три плаве и три смеђе, и двоструки 2 жичани вод, који ће бити спојени на мрежу, изашли су у кутију за повезивање са лајснама.
 4. На свих 6 жица од сирена и на двострукој жици, очистите изолацију.
 5. Повежите три плаве жице из једне двоструке жице у другу, и само повежите три смеђе жице из двоструке жице другог кућишта. Учините то с увијањем, још увијек можете копати с врха. Носити изолационе поклопце, по правилу, они су укључени.
 6. Пажљиво савијте све жице у лустеру у прикључној кутији и затворите врх поклопцем.
 7. Прикључите заштитну жицу на одређену локацију.

Остаје да повежемо наш лустерТри жице на мрежу:

 1. Пре него што покренете електрични део посла, баците собу, искључите машину за храњење.
 2. Причврстите оквир за причвршћивање на дрвену конструкцију на стропу помоћу конвенционалних вијака за дрво. Ово треба да се уради тако чврсто и поуздано, јер трака мора да издржи пуну тежину лустера.
 3. Дакле, немојте рециклирати, одмах покушајте са лампом, лагано додирните украсне вијке. Гледајте, ако вам све одговара, онда одврните вијке и наставите да повезујете жице.
 4. Препоручљиво је обавити такав рад са партнером, тако да једна особа може држати чеп, а други да се укључи у везу. Ако нема партнера, онда причврстите лампу на инсталирану траку, чврсто везану за чипку или комад јаке жице.
 5. Започните са чињеницом да на живим, који стрше из рупе на плафону, ставите на самозатварајуће терминале. Затим повежите са њима одговарајућа светла лампице.
 6. Сада укључите машину и пребаците да бисте проверили правилан рад. Ако су све три лампе упаљене, искључите прекидач, искључите машину и завршите посао, коначно стегните лампу на шипку.

Сада знате како правилно спојити лустер са три рога, размотримо сложенију опцију - повезивање лустера са двоструким прекидачем.

Склопка прекидача са два круга

Повезивање Пиатигорзхковог лустера са кућним двоструким стезачем врши се на исти начин.

 1. Из кутије је нула вена, која јеположи на лампу, са њом ће повезати свих пет нула живота са сваке лампе.
 2. Фазне жице из кутије су погодне за прекидач са двоструким дејством, из којег напуштају две жице, које ће напајати једну и другу групу сијалица.
 3. У разводној кутији, жице нуле и фазе су повезане на фазу и нулу напајања.
 4. У прикључној кутији лампе уместо 6 жица, као у верзији са три точка, сада ће бити изведено 10 (5 фаза и 5 нула).

Свих пет плавих нула које живе у лампи морају бити повезане на један заједнички турникет. А из фазе живота формирамо два везна жила - један од три смеђе је жив из жаруља, други, односно, из два. То јест, при укључивању једног кључа, три лампе ће се упалити, а када је други кључ укључен, постоје два.

У лустеру спојне кутије налазе се три жице. Неки крајеви су доведени до врха и биће спојени са жилама, довели до рупе у плафону до учвршћења учвршћења. Повежите други крај на следећи начин:

 • Плава зерел вена са повезним жепом од пет нула живих светиљки.
 • Једнофазно језгро, на пример, браон, са повезујућим снопом фазе, живело је три лампе.
 • Језгро друге фазе, на пример, бело, са повезујућим снопом фазних жица две лампе.

Са рупом на плафону, на месту где ће светиљка бити фиксирана, ви имате три избочене вене које вију. Повежите их у складу са фазним и нултим венама лустера. У случају заштитног уземљења лампе, биће четврта жица ивезе

Видите, по аналогији са једноставнијом опцијом, повезивање лустера са двоструким прекидачем је такође лако. За више информација о повезивању лустера, погледајте овај видео:

Желео бих да дам мали савет о јефтиним кинеским лустерима. Одмах након куповине, проверите интегритет свих порука. Често су већ сакупили цео електрични део у лустеру разводне кутије, проверили поузданост контаката. Била би штета ако морате рециклирати тако велики посао.

Сада знате како да спојите лустер са петим или шестим рогом у двоструки прекидач. У основи, ако имате основна знања из електротехнике, то ће вам бити лако. Међутим, биће могуће мало сачувати изазов професионалних електричара.