Како се придржавати линолеума? Што ставити поклопац на под, полагање и лијепљење на шперплочу и иверици, како лијепити љепљивом траком

Линолеум се често користи као подна облога у стамбеним просторијама. Квалитативна инсталација се може обавити независно. Да бисте то урадили, морате знати како да правилно лепите линолеум и који лепак можете покупити за то.


предности методе

Постоје три начина за постављање линолеума:

 • Лепљење на специјална лепљива складишта;
 • Подне облоге без чврстог причвршћивања, материјал се утискује само лајснама по ободу;
 • Делимично привремено причвршћивање на лепљиву двоструку грађевинску лепљиву траку.

Фиксирање на љепило препоруча произвођач линолеум премаза, ако је просторија већа од 20 квадратних метара. Треба имати на уму да произвођач даје гаранцију само за заглављени материјал.


Линолеум мора бити залијепљен када соба стоји и често се помиче тешки намјештај. То може да спречи деформације и оштећења. Лепљење смањује трошење, подна облога ће трајати 40% дуже.


У вансезонском периоду, линолеум има тенденцију компресије и растезања на температурној разлици и влажности. Ово се може избјећи ако исправно причврстите линолеум љепилом.

Посебно пажљиво нанесите лепак на ивице, на врата и на спојеве тканине. На тим местима је потребна јака веза.

типови омота

Да бисте пронашли начин да поправите подове на поду, морате прибјећи његовој категоризацији.


Према материјалу, разликују се два главнагрупе линолеума: природне и вештачке. Природни линолеум се прави од природних сировина и сматра се еколошки прихватљивим и сигурним. Противпожарна је, антистатична, отпорна на хабање, лако се одржава. Његова мана - у малој пластичности, у вези са тим постоје компликације током транспорта и уградње.

Вештачки линолеум може да се састоји од поливинил хлорида, нитроцелулозе, гуме, алкидних смола. Поливинилхлоридна превлака се најчешће користи у поправци.

Степен отпорности на хабање се разликује по следећим типовима:

 • Домаћинство;
 • специјализована;
 • полу-рекламе;
 • Технички.

Полукомерни и кућни линолеум краде у стамбеним просторијама. Технички линолеум има високу чврстоћу и користи се у просторијама високе пропусности.

Структура линолеума може бити:

 • Хомогена. То је холистички материјал у структури.
 • Хетерогена. Производ има неколико различитих слојева - заштитни слој, подлогу, изолацију, подлогу.

Линолеум прави разлику између различитих база:

 • Без базе - овај суптилни производ захтева висок степен једнакости грубог пода. Има отпорност на влагу и трајност.
 • На бази пене - еластични пенасти полистирен, погодан за полагање у просторијама са високом влажношћу, дебљине око 3 мм.
 • На основи тканине - састоји се од јуте или филциране облоге и горњег ПВЦ слоја. Укупна дебљина је 5 мм, има топлотну изолацијуПропертиес.

Бити ће оптимално ако се, заједно са винилним омотачем, изабере одговарајућа смеса лепка.


Чему се држати?

Питање како ставити линолеум се разматра појединачно у сваком појединачном случају.

Избор методе фиксације зависи од:

 • број платна;
 • сексуална основа;
 • тип линолеума и његове базе;
 • ниво пролаза;
 • собну температуру и влажност.

Привремени начин причвршћивања линолеума - на двострану љепљиву траку. Једна од предности је брза инсталација - да се залијепе траке линолеума до пода, да се уклони заштитни слој и притисне линолеум. Минус - након времена лепљења, слој кашике се суши, квачило престаје да буде поуздано. Конструктивна љепљива трака може причврстити подну облогу до двије године.

Универзална метода причвршћивања линолеума - на течне нокте. Овај лепак је погодан за све материјале и површине, формира прилично јак слој. Лепљење на течне нокте је погодно од тачке до тачке на малим површинама.


На љепило "Момент" можете залијепити руб премаза за линолеум. Погодан је и за лепљење (еластична превлака која садржи гуму).

За адхезију подне облоге на стари линолеум или на плочице, ставите универзални љепило марке ЦОП. У саставу садржи силикате, минералне додатке, који обезбеђују отпорност на смрзавање, ватросталне особине. Лепак има високу чврстоћу стезања са глатким површинама,са малом адхезијом.


Учврстити на посебан лепак - најпоузданији начин причвршћивања.

Под одређеним типом линолеума погодне су различите формулације љепила. Постоје три групе слогова лепљења:

Вода-дисперзија

Дисперзиони адхезиви су добро доказани за лепљење кућног линолеума, јер се лако користе, без оштрог мириса, брзо се суше. Садржи воду, латекс, карбоксиметил целулозу, акрил, креду, полимере и разне адитиве. Дисперзиони лепкови су идеални за подлогу од дрвета и бетона. Важно је осигурати да се љепило не замрзне јер ће изгубити својства.Основни типови водено-дисперзних смеша:

 • Акрилат се користи за лепљење без основног линолеума, на основи тканине и ПВЦ-а. По саставу је вискозна, јер садржи латекс, ЦМЦ, креду. Популарни акрилатни лепкови - ПВА, полиноми;
 • Бастилле је погодан за линолеум са топлом вуненом филцом;
 • Гумилакс се бира приликом фиксирања природног линолеума, јер има минимални садржај влаге. Састоји се од природних компоненти - латекса и гуме.

мастиц

За трајно пријањање вештачких типова линолеума са бетонском подлогом користе се кити.

Они се деле на:

 • Линолеум залепљен дисперзионим мастиком са влажном топлом базом;
 • Битуменски китови који се користе за причвршћивање линолеума на основи тканине;
 • Гумени мастикс - универзална композиција која се лепи на неоснованлинолеум из било којег разлога.Мастикс чврсто фиксира базу и скрива мање дефекте због дебљине слоја. Такође делује као хидроизолациони слој. Мастикс се користи за димензионисање са великом површином.

Реактивне полимерне композиције

Реакцијски адхезив улази у хемијску реакцију са превлаком, која обезбеђује јачину једињења. Реакциона једињења су токсична, опасност од пожара, имају оштар мирис. Користи се за повезивање техничких типова линолеума, јер је слој љепила издржљив, отпоран на влагу, способан за ношење тешких терета.

У животним условима, реактивни адхезиви се користе за хладно заваривање шавова линолеума.

Љепила реактивног типа се дијеле на:

 • Лепак типа А се производи за пристајање нових линолеум тканина;
 • Тип Ц лепљење старих деформисаних спојева дебљине до 5 мм;
 • Тип Т користе професионалци за линолеум од полиестера.

Суви лепљиви шав тип А за 15 мин, тип Ц - 30 минута.методе монтаже

Линолеум - мекан и флексибилан материјал. На његовим налепницама приказани су одређени захтјеви према основи пода.

Треба да буде:

  \ т
 • Снажан. Не морају бити присутни делови бетона или необликовани дрвени мостови.
 • Суво. Влажна основа неће вам омогућити да квалитетно залијепите премаз.
 • Једнако. Све варијације и живци су одштампани на приложеном подном материјалу.
 • Чиста. АкоПод линолеумом ће бити прашине и смећа, онда на овом месту под неће бити једнак. Такође је пожељно одмашћивање површине.

ПВЦ производ се може користити из било ког разлога, под условом да је у складу са основним карактеристикама. Приликом везивања подне облоге температура ваздуха треба да буде виша од 18 степени, а влажност испод 70%.

Када се поправка врши зими, ваљак за линолеум треба да се прилагоди собној температури неколико дана.

Потребно је унапријед раширити ролну, како би се исправио поклопац, празнине су нестале и савијале се преко ивица. Трајање излагања у топлој соби је 2-5 дана.

Након исправљања тканине, производ се поставља на површину пода. На ивици зида одрежите вишак оштрим ножем или маказама, остављајући празнину од 1 цм. Ако стог укључује више од једне тканине, онда је потребно комбинирати слику, а на споју направити минимални размак.

за бетон

Бетонска база се провјерава за неједнакости, јаме и рупе, мјерено нивоом површинских одступања. У присуству малих појединачних храпавости, они се протрљају цементном мешавином или китом, остављају да се осуше. У случају значајних грешака, под мора бити цементиран, сушење може трајати дуго у зависности од слоја, температуре околине и нивоа влажности у просторији.


Када нема времена за чекање сушења бетонског темеља, под је поравнат са течном смешом. Под линолеумом се користи полиуретанска мешавина. Дебљина пунила за пуњење јепод је мањи од 1 цм, брзо се суши и за два сата је већ очврснуо. Дан касније на поду се може малтерисати ПВЦ премазом.

Након сушења бетон гарантује, ако је потребно, чишћење прашине и остатака. Пример побољшава приањање. Проширите платно, дајте тканину.

Идеално својство спајања са бетоном има мастикс. За наношење кита ивице сечива савијају се лопатицом равномерни слој на бетон. Тада је тканина чврсто притиснута на бетон, глатка, избацујући зрак из средине до руба просторије. Поновите наношење мастикса за другу страну платна. На крају заптивања спојева.

На дрвеном поду

Дрвена подлога проверена је за јачину и једнакост. Поправите нестабилне, шкрипе мостове и проверите ниво флуктуација у авиону. На даскама не смије бити боје, јер може доћи до кемијске реакције са компонентама љепила. Након тога ће се појавити мрље на готовом платну. Уклањање старе боје може се обавити машином за брушење или алатом који кородира премазе за боје и лакове.

Ако сви параметри задовољавају жељене карактеристике, они праве распоред и задржавање линолеума, његове уградње.


За лијепљење линолеума на дрво прикладним водоотпорним адхезивима. Глетерица је плетена, љепило је распоређено по цијелој површини лопатицом. Линолеум се полаже и пажљиво ваља тако да испод поклопца нема ваздуха. Слични радови се изводе на остатку површине пода.

Када су подне плоче неравне, под треба да се поравна са струготинама од дрвета. У ту сврху користе се иверице, оријентисане плоче за бријање. Најоптималнији материјал за изравнавање пода је шперплоча. То је тањи, отпорнији на влагу, не распада се током инсталације.

Плоче причвршћене вијцима на дрвени под. Куглица са самопокретачем се мора утопити у материјал тако да не стрши изнад површине. Сви спојеви између листова попуните китом на дрвету, након сушења оскуриват.

Ако је неједнакост дрвених плоча безначајна, онда можете направити јефтине плоче од влакана. Али у собама са високом влажношћу није препоручљиво полагати линолеум на плочи од влакана. Он је склон да формира таласе и дефекте због ниске отпорности на влагу. Могућност слагања на органите - аналог влаге, отпоран на влагу.

Љепљење подне облоге на иверицу и на ОСБ љепило КС, бустилатом, ПВА и другим специјализираним љепилима на бази воде. Лепљење шперплоче одговара технологији слагања дрвета.

Када је облога дрвених плоча завршена, можете наставити са полагањем и лијепљењем подне облоге. Инсталација је у истом редослиједу и технологији, као код дрвеног пода.


Он тхе олд цовер

Нова подна облога може се залијепити на стари линолеум. Овај метод је погодан јер не морате додатно припремати базу. Стари линолеум је додатна топлинска и звучна изолација.

Када је темељ раван и јак, ондаПовршина је једноставно очишћена од смећа и прљавштине. У случају мањих оштећења, треба их елиминисати - лепљиви мехурићи ваздуха, спојеви, ивице, пукотине запечаћене са заптивачем. Да би се побољшало пријањање, стара база се може љуштити и премазати прајмером.

Технологија лијепљења стандард - дисперзиони љепило са добрим приањањем или контактним љепилом наноси се на под са зупчастим слојем лопатице од 2 мм, тканином прешаном, ваљаном. Онда се све понавља за другу страну собе.

Када је стара подна подлога била у лошем стању, напукнута, њено причвршћивање је изведено ексерима, а онда се мора раставити. Ако вам је потребан линолеум да се залијепи за метал, треба да користите течне нокте или контактни лепак.


Како се забити?

Изглед превлаке може оштетити лоше лијепљене ивице и зглобове зглобова. За шавове помоћу булдога. Чак и ако булдог падне на предњу страну, неће покварити премаз, јер је композиција транспарентна и не примјетна.

За лијепљење ивице линолеума, морате га савити, нанијети чизму на под. Притисните ивицу тако да одоздо нема мехурића ваздуха. На поду је пожељно оставити терет сувим. Затим морате да причврстите основну плочу или траку прага.


За фиксирање спојева користе се реактивни типови адхезивних једињења - они се разликују од главне адхезивне композиције. Хладно заваривање заптивног шава. Једна цев држи до 20 метара.

Технологија је једноставна - причвршћена је на спојфарбањем траке, резањем кроз шав, уз помоћ млазнице, лепак се екструдира дуж читавог споја. Након замрзавања, трака се уклања остатком течности.

Професионални савјети

Произвођачи ПВЦ премаза препоручују наношење слоја лепка на целу површину просторије. У пракси, у малим собама, довољно је ставити линолеум близу прага или фиксирати траку. У стамбеним просторијама са малим пролазом и површином мањом од 10 квадратних метара, сервисерима се саветује да фиксирају поклопац са базом како би користили конструкцију двостране траке.

Ако се полагање пода врши самостално, онда није потребно одмах прекрити љепило велике површине. Мајстори за поправке препоручују да се постепено залијепе, у малим количинама, пажљиво притискајући тканину на под.

Професионалци не препоручују полагање линолеума директно на цементну кошуљицу, као бетон - хладан материјал, и са таквим подом неће бити удобно у соби. За топлоту морате ставити на врх тепиха. Идеално је да се у бетон уграђује додатни систем топлог пода. Друга могућност топлотне изолације естриха је да се преко шперплоче или ОСБ плоча стави водоотпорни слој.

Када је важна расвета лака и приступ комуникацијама испод пода, за време поправке није неопходно ставити ПВЦ материјал. Постоје специјалне течности за фиксирање које имају добру лепљивост. Ако је потребно, подне облоге се могу брзо уклонити.

Детаљна упутства о томе како да сами поставите линолеум, погледајте увидео: