Како се лепити чипкане тапете (40 слика): шта је то директно пристајање, ако постоје разлике у спојевима шта да раде, како правилно причврстити тапете у угловима

Свака особа је барем једном у животу обављала поправке у свом стану. Нису сви радови могу бити обављени сами од себе, али лијепљење зидова са тапетама учинило је то свима могућим. Да бисте правилно извршили дизајн, морате узети у обзир неке нијансе тако да површина зидова постане равномерна и привлачна.
врсте

Да бисте правилно налепили тапете, прво морате да одлучите о избору врсте. А за то је неопходно да се бавимо њиховом класификацијом. Јединица тапета на различитим типовима зависи од многих фактора, односно од њихове отпорности на воду, врсте површине, густине и узорка.

Постоји неколико главних врста тапета.

 • Најраспрострањеније и најјефтиније су папирне тапете, које се дијеле на глатке структуралне погледе. Папирне тапете су погодне за лијепљење готово сваког дневног боравка. Они су еколошки прихватљиви, али не дуготрајни.
 • Винилне тапете односе се на водоотпорне врсте, које се састоје од два слоја. Доњи папир (тканина) је прекривен слојем ПВЦ-а, а на њему се наноси цртеж или рељеф. Да би се заштитили од гљивица, третирају се посебним препаратима. ПВЦ слој штити тапете од утјецаја влаге, свјетла и механичких оштећења.

 • Текстилне тапете се састоје од два слоја: главног папира и горњег, који се састоји од влакана тканине. Као влакна се користе нити од памука, лана, вискозе и других ткива, које узрокују љепљење на главнуцанвас Понекад треба да узмете тканину као основу.
 • Мање уобичајени типови су тапете од стаклених влакана. Темељ таквих папира је стакло које се загријава, што резултира навојем који је подложан ткању. Тапете од стаклопластике су једнослојне, које се састоје од само нити и двослојне, при чему се, осим нити, налази и папир.


сорте зглобова

Већина врста тапета има одређени цртеж. Шаблон који се примењује на тапет понавља се кроз одређени интервал, који се зове рапорт. Постоји неколико врста прикључних трака које су у директној вези са положајем слике.

директна спојница

Веома често се многи купци питају која је директна веза и у којим случајевима се користи. Да бисте одговорили на ова питања, прво морате да утврдите за које цртеже се овај метод примењује. Директни зглобови се користе за оне врсте код којих узорак у свакој ролни почиње са једним фрагментом и равномерно је распоређен по површини ваљака.

Директно пристајање на ролама које су означене са две стрелице са стрелицама & гт; | |


померан

Овај метод је погодан за тапете, где слика има равне линије или геометријски узорак. На позадинама, произвођачи указују на преднапон и са двије стрелице, али једна стрелица је мало помакнута према доље. Метода која се елиминише користи се за тапете, где цртеж на свакој ролни почиње са различитим фрагментима. Да би купили шаблонисправне контуре, морате да померите платно на половину рапорта. По савету специјалиста, боље је да се произведе лепљење са две ролне одједном. Захваљујући овој методи можете постићи ниже трошкове.


бесплатно

Овај метод лепљења се користи за варијанте где је шаблон хаотичан без јасно дефинисаног обрасца. То је најекономичније и најлакше. Ролне се конзумирају практично у потпуности, а са лијепљењем се може носити свака особа.


Овај начин пристајања је погодан за разне цртеже. Да би се комбиновао цртеж, потребно је да се свако од следећих платана држи у супротном смеру у односу на претходни. Овај режим је такође означен са две стрелице ^ в.

микед

Мешовити метод је комбинација два или три метода лепљења. Главни је изабран на један начин, ау тешко доступним местима за лепљење користи се најпогоднија метода за дату област.

Материјали и алати

Приликом лијепљења било које површине, морате се залијепити одређеним сетом алата и помоћних материјала.

 • Пре свега, потребно је да припремите саму тапету и одговарајући лепак.
 • Ледер ће бити потребан за брз приступ високим тачкама.
 • За постављање алата и материјала потребан је мали стол.
 • Пластична канта разбија љепило, а купатило мора бити истиснуто из вишкалепак
 • За наношење љепила могуће је користити ваљак с млазницом од пјенасте гуме или четком, а за најбоље приањање спојева потребна вам је љепљива трака и ваљак с гуменом млазницом.
 • Пластичне шиндре помажу у уклањању ваздушних мехурића и вишка лепљиве масе.
 • Брисање четкице за глетовање тапета.
 • Уз помоћ нивоа зграде и нагиба, платно се може равномерно придржавати.
 • За прецизно сечење тапета ће бити потребан рулет, оловка, нож и маказе.

О томе како правилно тапетати, погледајте следећи видео.

технологија

Да бисте правилно залепили било коју врсту тапетарске чипке, морате се придржавати одређених правила.

Прво, потребно је скухати љепљиву композицију, а затим исећи тапете на платну, додајући потребну дужину од 5 цм. Сљедећи корак ће бити бојање тапета љепилом. Потребно је окренути резани лист наопако са спољашњом страном и пажљиво нанети композицију од центра до ивица, избегавајући да лепак удари на предњу страну.

Платно са депонованом композицијом је удвостручено и остаје неко време да се импрегнира. Произвођачи тапета обично наводе време изложености импрегнираној тканини.

Сада можете наставити са сликом водича за наљепнице.

Помоћу косине и оловке, повуците на зид риже и залијепите прву траку, почевши од отварања прозора и крећући се од таванице до пода са водичем до унапријед увучене линије. Залепити лист од центра до ивица.Сљедећа тканина се лијепи поред претходне, поравнава у цртежу и темељито се глача по цијелој површини.

Да бисте направили невидљиве спојеве, морате користити гумирани ваљак. Да бисте сакрили зглобове не само на местима на којима се сударају два платна, него и између зида и плафона, можете користити хоризонталне и вертикалне ивичњаке. Ивичњаци ће помоћи не само да се сакрију зглобови, већ и да се ограничи простор.

Приликом лијепљења било које просторије потребно је придржавати се температурног режима. Минимална температура је +20 степени. Осим тога, неопходно је да се прозори и врата чврсто затворе током процеса, а посебно након његовог завршетка, како би се искључило уклањање мреже са површине.Како везати углове?

Да бисте правилно залепили тапете у угловима, морате се придржавати одређених правила.

 • Мери се растојање од ивице последњег лепљеног платна до угла и изреже се одговарајућа трака са залихом од 5 цм, а површина зида и угла се третира лепком. Припремљена тканина се залијепи од траке тапета до угла са малим улазом у други зид.
 • Формирана перколација готово увијек иде неравномјерно. Затим треба да одредите место где је платно на најмањој удаљености од угла. Из овог места треба да се повучете 1 цм према углу и држите вертикалну линију. Из њега ће се залијепити слиједеће платно у пуној ширини, преклапати. Након што сте залијепили тканину, потребно је истовремено одрезати обоје.
 • Затим уклонитеостаци резаних тапета. Да бисте уклонили део одоздо, морате гурнути ивицу мреже, а горњи део се лако уклања.


Како се лијепе двије врсте тапета?

Понекад, за дизајн зидова стана, власници бирају две врсте тапета. Могу бити различите боје и различите фактуре.

Постоји неколико начина за лијепљење.

 • Када се вертикално комбинује, тапета се лепи као и обично. По жељи, рубови платна могу бити уређени у облику цик-цак или валова.
 • Најчешћи метод је хоризонтална метода, када се једна врста придржава горњег дијела зида, а друга у доњој половини.

Постоје и други начини за комбиновање, али су мање уобичајени.

Додатни детаљи ће бити дати о хоризонталној методи.

За почетак, морате дефинирати линију сучеља позадине, а затим узети хоризонтални ризик. Измерите растојање од плафона до линије и одрежите тканину додавањем 5 цм.Исто тако, израчунајте величину друге тканине и започните малтерисање. Прво, залијепите горње платно, а његова доња трака не мора бити залијепљена. Затим, на исти начин, залијепите доњи део лима, који остаје невезан горњи део. Након потпуног сушења платна, уклоните вишак тапета, а зглобови се лијепе и притисну.

Повезивање зида са обичним

Веома често се користе тапете које су комбиноване са обичним тапетама. За исправно пристајање потребно јепокупити сличне дебљине зида на фото-задржавању, а боље је четкање зглобова након везивања тканине ПВА љепилом. Треба имати на уму да први платнени фото зид треба да се чврсто држи окомито, у супротном слика може бити искривљена. Поред тога, за сваку врсту тапета треба да користите своју врсту лепка.

особености лепљења

За сваку врсту тапета постоје њихове карактеристике лепљења.

 • Најлакши начин за лепљење папира за тапете. Приликом лијепљења потребно је запамтити да ова врста тапета није довољно јака, те стога, при равнању траке на зиду, морате бити изузетно уредни, како не бисте оштетили тканину, јер у супротном нећете сломити подлогу. Да не би дошло до стварања пукотина у спојевима, није пожељно дозволити прекомјерно влажење тканине, јер се при пуном сушењу тканина компримира, што неминовно доводи до стварања пукотина.
 • Да би се исправно разоткриле тешке монохроматске винил или бамбусове тапете без пукотина, потребно је нанети лепљиви темељ не само на тканину, већ и на зид. Овај метод ће омогућити што ближе приближавање тешком траку на суседну стазу.
 • За тапете од ситотиска потребно је пажљиво припремити површину, она би требала бити савршено равна. Овај захтев није случајан и везан је за текстуру ове врсте тапета. Они немају олакшање, а свака неједнакост након лијепљења ће бити примјетна.

Шта учинити ако се шав диже?

Понекад, након лијепљења тапета, шавови у зглобовима су дивергентни,и може бити неколико разлога за то. Најчешћи узрок су ниско-квалитетни материјали за обраду. Са утицајем љепила, материјал којим се вршио третман, удаљава се од зида тапетом. Понекад је шав олабављен у зглобовима када је лепљив на грубом зиду. Још један не мање чест разлог је што су шавови прешли зглобове - то је непотпуно чишћење зида од прашине и недостатак прајмера на површини.


Али ако узроци нису толико велики, онда можете подузети хитне мјере и поправити ситуацију.

 • Ако се позадина управо ослободила руба, онда можете шавовима рукама држати шавове, без прибјегавања стручњацима. Да бисте то урадили, потребно је само да уклоните ивице лепком, добро их стисните до зида и осушите их сушилом за косу.
 • Ако ивица није олабављена, али једноставно распршена, онда можете користити специјалне алате, посебно ако је јаз веома мали. За обојене тапете можете користити заптивну масу, подижући нијансу у тону платна. Ако је боја позадине углавном бела, онда можете користити кит. Али треба имати на уму да заптивна маса и кит нису јако слични структури тапета, па ће се, уз пажљиво разматрање шавова, уочити.
 • Велике рупе се лакше затварају танким тракама, које се режу од остатака који се користе за лијепљење зидних тапета. Ова метода је радно интензивна, али ефикасна. Главна ствар је да се све уради пажљиво.
 • Формиране пукотине се и даље могу осудити. Декор, завеса, кабл или посебна налепница за спојеве могу се користити.

беаутифул интериорс

Да бисте створили леп ентеријер било које просторије, потребно је да одаберете одговарајућу структуру боја и тапета. Уз њихову помоћ можете постићи различите жељене ефекте.

Ако је соба мала и прозори гледају на сјеверну страну, тапете свјетлих тонова ће освијетлити.Тамни тонови се могу користити за додељивање одређене површине собе. Најчешће се комбинују са лакшим нијансама.Понекад се за постављање акцената по ободу уоквирују светле тапете са специјалном траком. Изгледа веома лепо и импресивно.

Декорације зидова са обичним тапетама. Уз њихову помоћ можете не само створити угодан амбијент у свакој просторији, већ и проширити простор без глобалних поправки.