Како савити суви зид код куће

Модерни ентеријери су захтевни вишенаменски плафони са прелепим осветљењем, елегантним вратима у облику лукова, унутрашњим преградама различитих заобљених облика. Све то захваљујући јединственим својствима и могућностима сухозида. Како савијати гипсане плоче код куће и не оштетити његову структуру, разумјет ћемо овај чланак.

Гипсана плоча и њена својства

Једно од главних својстава овог материјала - потпуно је безопасно, као и погодно за градњу.

Има следећа својства:

 • еко-пријатељство
 • глатка површина
 • звучна и топлотна изолација
 • лигхтнесс
 • могу се монтирати велики и мали листови
 • могућност стварања различитих облика
 • флексибилност

Али постоје њихови недостаци. Не препоручује се за употребу у просторијама са високом влажношћу, иако постоји суви зид отпоран на влагу. Али овај материјал захтева добру вентилацију. А на зидовима сухих зидова је тешко објесити нешто без употребе лептир-вијака.

Својство труљења је прави проналазак дизајнерских идеја. Плафони у облику куполе се праве у концертним дворанама, тржним центрима за израду акустике и специјалне расвете. Код куће, дизајн висећих висећих плафона даје могућност да се сакрију разне комуникације. Необичан закривљени облик унутрашњих преграда, конструкција елегантних колона ствара посебну атмосферу удобности.

Да би се наставило са имплементацијом идејних решења, потребно јесхватите како да правилно сушите суву градњу код куће и сами можете да направите ремек-дела.

Одређујемо радијус савијања и оптималну дебљину лима

По изгледу, суви зид је веома ломљив материјал, али се савршено уклапа у лук ако све радите у складу са упутствима.

За почетак, потребно је одредити радијус савијања, у зависности од његове величине зависи од избора дебљине сувог зида. Што је већи радијус, потребан је дебљи лист.

Дебљина ГКЛ и минимални радијус савијања плоче за суву и влажну методу у мм

1000 300 500 1000
Дебљина сувог лима у мм Минимални радијус савијања плоче за суву методу у мм Минимални радијус савијања плоче за мокри поступак у мм
6.5
9.5 ? 2000
12.5 2750

Најводљивији материјал - дебљине 9,5 мм, за друге величине потребно је одабрати најбољи метод савијања. Уски делови падају лакше него широки.

За изградњу заобљених облика развијен је посебан грађевински материјал - лучни суви зид. Висока чврстоћа и арматура од стаклопластике омогућавају савијање било којег облика, дебљина лима је 6-6,5 мм. Али то кошта много више од обичног ГЦЛ-а, који се углавном користи код куће.

Да би се савио суви зид, постоје четири уобичајене методе:

 • суво
 • мокро
 • едгинг
 • Са игличастим ваљком

Ухватите како савијати обичан листсуве зидове, размотрите принципе и карактеристике сваке методе.

Пазите!ГКЛ слово је потребно савијати само дуж његове дужине.

сува метода

Ова техника се користи уз благо савијање. Упуте за скретање-по-скретање о томе како савити суви зид на полу-сухи начин:

 1. Унапред, потребно је припремити шаблон са потребним радијусом закривљености од иверице, столног профила или шперплоче;
 2. Затим се једна ивица ГКЛ причврсти и полако, како се не би сломила, савија се у полукруг да би се формирао образац;
 3. Друга ивица је причвршћена вијцима на узорак или причвршћена посебним хватаљкама. Затим остаје 72 сата.

Све је боље са партнером.

метода влажења

Да би се гипс учинио мекшим, угоднијим, он је заливен њиме. Прво се припрема шаблон жељеног облика. Затим, користећи четку или ваљак за бојење, потребно је навлажити површину сувог зида и оставити 10-15 минута, тако да горњи дио листа процури водом. Тада га можете полако савити и пружити облик оквира. Када причврстите базу, пустите да се сува сува.

Пазите!Овај метод је погодан за делове са глатким прелазом, малим радијусом, а такође и мале величине. У супротном, писмо се може сломити. Неопходно га је овлажити тако да лим не цури са задње стране.

Употреба игличастог ваљка

Најчешћи је мокри поступак који се изводи помоћу игличастог ваљка. Ова техника је погодна за оне који траже одговор како да се савијусухозидом за лук или уграђену нишу.

Размотрите упутства корак по корак:

 1. Претходно припремите шаблон, који ће се савити у ГЦЛ тачка-зарезу. Може бити од шперплоче;
 2. За почетак, требало би да котрљате сухозидом игличасти ваљак дуж и преко ознака. Ово је неопходно за једноличну импрегнацију површине;
 3. Након постављања листа на сталке или носаче;
 4. Затим наставите да влажите плочу водом користећи конвенционални ваљак, са спужвом или четком 10 минута. Главна ствар је да се лист не цури. Обратите пажњу на коју страну да се суви зид умочи. Тачно - од оног који је прошао игличасти ваљак на ознаци;
 5. Пажљиво ставите део на жетвени узорак, њихови центри морају да се поклапају и полако се савијају до жељеног облика;
 6. Фиксирајте предмет тако да не изгуби облик. Температура просторије не сме бити нижа од 15 степени;
 7. У том положају оставите 24-36 сати док се потпуно не осуши.

Након сушења, заобљени фрагмент не губи облик и механичке карактеристике.

Овај метод се користи ако желите да савијате велику или широку површину сувог зида.

Савијање ГКЛ помоћу резова

Али шта је урадити ако је плоча сува отпорна на влагу? Сада откривамо како се савијати суви зид отпоран на влагу код куће. То је начин да радијус сухозида буде мањи од једног метра, када се чак и са влажном методом материјал не може савити у жељеном облику.

За ову техникулист било које дебљине ће пристајати.

Упутства корак по корак:

 1. Материјал је окомит на савијање и наноси се грађевинским ножем. Удаљеност и учесталост пропилена зависи од радијуса закривљености. Што се више савија, чешће се реже;
 2. Дубина пропилена не би требало да достигне 1-3 мм на полеђини;
 3. Након што је готов елемент положен на оквир;
 4. Пукотине се пуне смјесом гипса;
 5. Остављено је дати детаље како би се издржало до потпуног сушења.

Резови направљени са резачима, у облику слова В и П-облика, омогућују вам да се више савијате, дајте необичне облике. Што је завој јачи, то су чешћи резови.

Да резимирамо: суви зид се може пресавити у различите полукружне облике, самостално или са партнером. Али само је ово добар посао; морате слиједити јасна правила и упуте како бисте избјегли разбијање материјала. Прави пут ће вам помоћи да постигнете добар резултат.