Како разриједити љепило за тапете? Како правилно распршити ПВА и "Метхилан" за лијепљење флизелин производа

Тапета - модерни декоративни материјал који се користи за декорацију ентеријера. Квалитет површине зависи не само од карактеристика већ и од правилне инсталације. Фиксирање тапета подразумева употребу специјалних смеша које имају карактеристике адхезије. Важно је прије почетка таквих операција сазнати како правилно разриједити љепило.


изаберите смешу

Произвођачи данас лансирају неколико врста лепкова за тапете. Ове композиције су намењене само за рад са одређеним типовима платна. Због тога је у тренутку куповине важно да се од продавца разјасни које се супстанце могу поправити уз њихову помоћ.

У зависности од врсте тапете лепак се може поделити у неколико група:

 • Производи за папирне крпе. Степени адхезије смеше са зидом су релативно слаби. Стога, такво лепљење не може да издржи платно са много тежине.
 • Решења за тешке позадине. За повећање квалитета спајања на производ додајте ПВА. Ова решења се такође могу користити за папирне тапете, али овај приступ је економски неповољан.


 • Универзални лепак (на пример, "Момент"). Такве смеше су намењене за рад са свим врстама тапета (винил, папир и др.). Али боље је не користити, јер квалитет универзалног лепка није увек задовољавајући и не омогућава бољу фиксацију него уз помоћ високо специјализованих материјала.


 • Лепак за стаклене перле. Композиција се разликује у дисперзијиструктура која омогућава да се користи за лепљење чак и текстилних тапета или материјала на основи тканине.
 • Микес фор флизелинових валлпапер. Најпопуларнији брендови ове категорије су Метхилан, Флиз, Екцлусиве и Куелид. Имајте на уму да се слични одељци за лепљење препоручују за употребу на тапетама на бази флизелина. Понекад се могу поправити и папирне крпе.


Шта одређује проток лепка?

Приликом лијепљења тапета веома је важно купити не само квалитетно рјешење, већ и његову количину. Универзални, специјализовани или флизелински лепак разликују се у различитим трошковима. Да бисте сазнали приближну количину смеше, требало би да процените неколико кључних карактеристика:

 • Тип лепка и препоруке произвођача. Свако паковање показује оптималну количину смеше по јединици површине. Стога је при куповини важно обратити пажњу на овај индикатор.


 • Материјал за тапете. Тканине или тешки материјали могу апсорбовати значајну количину течности, док папир захтева минималну количину течности.
 • Структура зида. Данас се на бетонске зидове који слабо упијају течност наносе многе композиције за лепљење. Због тога ће морати да буду нешто мање него, на пример, на зиду од глине, гасних блокова и других сличних супстанци.

Могуће је наћи оптимални проток лепка само уз помоћ стварних експеримената.

Дакле, ако нисте сигурни колико вам је потребно за залихе, онда је пожељно купити производе са малим залихама,према препорукама произвођача.


стоцк тоол

Припрема љепила је једноставна операција која не захтијева никакве посебне вјештине или способности. Али да бисте добили квалитетне производе, потребно је да се снабдете неким помоћним алатима:

 1. Капацитет одређене количине. За лепљење једне просторије наћи ћете обичну канту или умиваоник. У овом случају, увек можете да скухате више мешавине ако је готова. Ово је постало могуће захваљујући чињеници да су сва решења брзо растворљива и кувана око 5-10 минута, у зависности од произвођача и бренда.
 2. Уређај за мешање. Најлакша опција је дрвени штап. Ако је количина мешавине значајна, онда можете да ставите мешалицу или бушилицу са специјалном млазницом.


Имајте на уму да сви алати морају бити чисти. Ово је важно зато што удар нечистоће може лоше да утиче на квалитет тапетирања. Покушајте да проверите да ли у канти или миксеру нема песка или прљавштине.


алгоритам кувања

Лепак за тапете данас се ослобађа у облику осебујних пахуљица, које се, када се помешају са водом, набубре и формирају смешу у облику гела или желеа.

Технологија припреме лепка састоји се од следећих узастопних корака:

 • Прије свега, потребно је измјерити потребну количину чисте воде. Понекад стручњаци препоручују употребу мало топлије течности, јер се смеша у њој може боље растопити.
 • Након што се мери жељена запреминарешење У ту сврху пожељно је користити мјерну посуду за одржавање свих пропорција.


 • Пре него што разриједите љепило водом, препоручљиво је да користите штапове са штапом како бисте присилили флуид да се креће на једној страни. Након тога, мали дио пахуљица пада у посуду. Важно је увек окретати штап како би се спречило лепљење лепка.
 • Када се све пахуљице растворе и гел почне да се формира, могуће је завршити ометање смеше. Након тога остаје 5-15 минута. Неопходно је да друге компоненте набубре и купе жељену конзистенцију.


На крају кувања, можете нанети раствор на тапете или на зид. Имајте на уму да складиштење мешавине дуго није пожељно, јер ће изгубити своја својства. Стога, покушајте прецизно израчунати потребну количину потребног волумена љепила.


неколико препорука

Разређивање лепка за тапете је једноставна операција.

Да би се добила добра комбинација, важно је придржавати се следећих једноставних правила:

 • Пре мешања обавезно прочитајте упутства за употребу. Специфицира прави однос воде и љепила за мијешање. Напомињемо да се ова вриједност може мијењати овисно о врсти позадине за коју ће се користити у универзалној похрани.
 • Да би се добила јака адхезија, препоручљиво је узети воду мало мање од препоручене од стране произвођача. Али не смањујте дозу два пута,јер неће дати позитиван резултат.


 • Постепено мешање пахуљица. Ако цели волумен одмах ставите у воду, то ће довести до стварања груди. После тога, добијање униформне течности практично није реално.
 • Немојте додавати ПВА, јер неће произвести жељени резултат. Познати брендови рјешења и тако добро ће држати платно без употребе страних нечистоћа.
 • Бамбусове тапете лепе на густо решење, које ће добити равну и чврсту површину.


Технологија израде љепила је врло једноставна, али захтијева бригу, као и поштивање једноставних правила. Ако сте заинтересовани за квалитет лепљења, онда дајте предност производима познатих брендова. И наравно, пажљиво проучите упутства на паковању.

О томе како размножити љепило за тапете, погледајте сљедећи видео.