Како расте нарциса

Нарцис има дивну љепоту и њежну арому. Иако је овај цвијет врло деликатан - у њези није дискриминаторан. Припада породици "амариллис" и почиње да цвета рано пролеће. Нарцис има атрактиван изглед - прилично велики цветови, од беле до жуте, неке врсте имају двобојну боју. Захваљујући овој биљци, вашврт у пролећеће постати најлепши.

Да би луковице нарциса произвеле најбољи резултат, треба их засадити у осунчаним подручјима. Медиокритет овог цвијета је у томе што се може прилагодити многим увјетима узгоја и расте у готово свим врстама тла. Најбоље је засадити нарцисе, што је сама земља, са великом количином додатка глине, која има нулти индекс киселости и одличних нутритивних својстава.

карактеристика нарциса

При описивању изгледа нарциса разликовати неке од карактеристика:

1) Саднице нарциса имају изглед, као што је лук, лишће врпце, најчешће око три комада различите ширине.

2) У овом цвету, листови су равни, проклијају близу корена.

3) У поређењу са самим цветом - листови брже расту.

4) Коријени и луковице биљке могу живјети око десет мјесеци. Када мртви корени умиру, нови се појављују на њиховом месту годишње.

5) Врабци у нарцису немају лишће, округли су или више спљоштени. На врху стабљике се налазицвет

6) Пречник цветова нарциса је од 2 до 10 цм

7) Нарцис расте само до 0,5 м, тако да се ова биљка може разриједити и у цвијету иу кућној вази. Цветови нарциса у периоду од априла до маја.

Како планирати нарцис

У поређењу са другим цветовима, овај цвет треба посадити раније. То би требало урадити у јесен, а август и септембар најбоље одговарају за такве месеце.

Пре садње лука нарциса потребно је припремити земљу. Тло копа до 30 цм дубоко и оплођено је следећим елементима: компост поврћа 3,5 кг; Тресет 3,5 кг; суперфосфат 2 кашике; калијум сулфат 1 тбсп и "Агрицола за цвеће" 1 тбсп.

Да би се земљиште олакшало на вашем локалитету, потребно га је помијешати са пијеском. Затим поново копајте, ради бољег мешања свих елемената. Да би се завршио поступак припреме земљишта, потребно је уз помоћ грабље поравнати подручје копања и покрити подручје полиетиленском фолијом. У овом стању, подручје треба ставити директно на садњу луковица. Када дође вријеме за планирање нарциса, требате погледати све жаруље и искључити оне које су оштећене или оштећене. Затим морате дезинфиковати сијалицу са раствором мангана или специјалним леком који се зове "Хом". У зависности од величине сијалице, треба их засадити на дубини од 13 до 16 цм, што је већа величина - што је дубље потребно засадити. Важно је - држати раздаљину између њих око 10 цм. Важно је, након сијања сијалица, потребно је држатималч (тресет или хумус), да је слој био око 5 цм.Ако је током периода слијетања дошло до хладног времена - потребно је покрити подручје са слојем сламе да би се избјегло замрзавање жаруља нарциса. За добар резултат потребно је изабрати добре сијалице и обратити пажњу да луковице нису имале проклијале стабљике и нису копане са ризомом.

Како се бринути за нарцисе

Суштина бриге о цвету је углавном у заливању, ђубрењу и отпуштању. Требало би само, са почетком пролећа, да се ослободи преосталог слоја снега и покривача, сачувати само слој малча.

1.Поли:наводњавање даје једну од најутицајнијих акција током читавог циклуса његовог живота. Требало би да се спроводи редовно, али у мери у којој је неопходно узети у обзир временске услове. Ако постоји вруће вријеме, онда је потребно залијевати сваки дан, и обрнуто, ако количина падавина прелази количину испаравања - не вриједи залијевање. Залијевање треба обавити тако дуго док лишће не пресуши, а додатно ће допринијети чињеници да жаруља може добити максималну количину корисних твари.

2. Храњење:Овај процес је кључ успеха раста лепог здравог цвета. Прву дресуру треба обавити током пупања биљке. Неопходно је припремити раствор таквих елемената као што је уреа, калијум сулфат и суперфосфат у једнаким пропорцијама (1 кашичица) и разблажити у десет литара воде. Добијени раствор се користи 5 литара по квадратном метру.

Друго облачење треба обавити када је нарцис прихваћен да процвета. У овој фазиНанесите таква ђубрива: "Нитрофосца", "Агрицола Но7" и "Цвет", узмите једну кашичицу и разблажите 10 литара воде. Ако је у другој сезони исхране добра киша - најбоље је користити суво ђубриво, гнојива у истим пропорцијама треба помијешати са дрвеним пепелом, а настала смјеса се проширила преко територије.

репродукција постројења

Ако сте у процесу раста и развоја цвијета слиједили њега исправно и са посебним узбуђењем, онда нарциса није потребно пресадити. Ипак, неопходно је извршити обавезну трансплантацију сваке 4 године. Биљке се множе када се користе бебе и сијалице. Затим, након што су листови жути, потребно је имати времена да извадите луковице, иначе пустите коријење.

Након копања луковица, потребно их је очистити од земље, лишћа и старих коријена, након свега, добро се осушити око 2-3 дана. Када се све горе наведене радње изведу, треба поново испитати сијалице, одбацити размажену и уредити њихову величину, али морате раздвојити постојеће луковице материце од деце.

Поново су луковице обрађене од стране "Кхомом" и сушене десет дана на оптималној температури од двадесет пет степени Целзијуса. Завршна фаза процеса ће бити постављање сијалица на посебно место, са температуром од +18 степени изнад нуле, до следећег слетања.

Видеос: