Како расте купина

Блацкхеадс или, како се називају тахетеес су непретенциозан у расту и дотјеривање, али ипак ти цвјетови захтијевају одређене увјете узгоја.

Као прво, треба разјаснити посебне захтјеве за збрињавање тетријеба. Тегетеси као једноставан састав тла, одлична тла са слабо киселим или неутралним окружењем. Чорнобривци се односе на културу која воли топлоту и која не толерише прехладу. Цветови су отпорни на сунце, не захтевају значајну количину влаге. Међутим, имајте на уму да у периоду раста, тетегес треба да буде довољно натопљен.

Изаберите место за узгој црног тетријеба са малим пола дана. У превише засјењеним подручјима, биљке се извлаче, али не цвјетају.

Обратите пажњу!Најзахтјевније сорте су високи чорби и хибриди.

Како расту купине

Најтачнија и најпопуларнија метода репродукције података о биљкама је употреба сјемена. Ако се одлучите за узгој хибрида купина, боље је да прекинете ваш избор размножавања садница стабљике, који даје лепе корене.

Семе на садницама црнооког грашка су само свеже. Максимални рок за који они остају сличан је неколико година. Да бисте узгајали саднице купине, можете користити директно сува семена или претходно проклијали у води на собној температури. Наравно, друга је опција боља јер одржава максималну густинусовинг

Можете примијенити метод узгоја садница црног тетријеба или изравну садњу изравно у тло. У земљу се сјеменке саде приближно од маја до јуна. Главни услов - земљиште треба загријати. Ако користите специјалну заштиту за семена (нешто попут нетканог материјала), можете их сијати мало раније.

Саднице купине: неколико важних чињеница

Као што је раније поменуто, купина неће моћи да се навикне на хладноћу, тако да је потребно правилно покупити време њихове сетве. Прво, треба да израчунате - када желите да добијете цветне биљке? И од тога већ да се повуче. Запамтите, од тренутка сетве до цветања треба да траје најмање 50-60 дана. А ово, као што разумете, је пуно. Трајање узгоја црнооких грашка зависи од њихове сорте и средине клијавости. Да би добили саднице, цвеће ће бити посијано од средине марта до средине априла. Ако их испланирате касније, биљке ће почети цвјетати само усред љета.

Када стварате добре услове који се састоје од жељене температуре и додатног извора светлости, можете засадити купину на садницама почетком године, односно средином или крајем зиме. У исто време, биљке ће почети да цветају на крају пролећа. За сетву семенке припремају се специјалне кутије за саднице из мешавине земљишта. Сјеменски материјал се сије у жљебове дубине 10 мм. Одозго су посуте земљом из врта (1 дио) + пијесак (1 дио).

Ако се температура ваздуха креће од +21 до +25ступњева, онда можете видјети прве клице већ 5 дана. Надаље, температура би требала бити благо спуштена негдје до +19 ступњева.

Чим се појавило неколико летака, саднице почињу ронити у различите кутије. Овај догађај помаже да се спријечи његово повлачење. Немојте се бојати чак ни пресадити биљке, они то савршено подносе. Најздравије и велике саднице се добијају када се користе стакленици или пластеници. Садите тетегеси у отвореном тлу, у зависности од температуре ваздуха и предвиђеног времена за наредне дане.

Како посадити купину

За њихово слијетање потребно је припремити мале јаме и планирати их у земљиште према схеми:

20 * 20 цм - за сорте и хибриде са малим растом;

30 * 30 цм - за сорте средње висине;

40 * 40 цм - за сорте високог квалитета.

Само засађено цвијеће увијек залијевање водом. Ако немате времена да сами посадите купину, тада се већ припремљене саднице могу купити у цвјећарници.

Како се бринути о купинама

Брига је најлакша и најједноставнија. Састоји се од заливања, плијевљења и отпуштања земље. Превише густе културе су се проредиле. Ова мјера помаже у уклањању корова и избјегавању труљења које може постати извор штеточина или инсеката. У случају стварањамалча у подручју- битно ћете олакшати свој рад, јер неће бити потешкоћа са веединг-ом, нећете само поједноставити задатак бриге за биљке, већ и олакшати њихов живот.

У купину увекизгледао добро његован, морате редовито уклањати изблиједјеле цвасти. Тада ће се осећати много боље, а цветови ће почети много лепши.

Што се тиче штеточина, у тим биљкама су практично одсутне, осим паука. Овај инсект се јавља током дуже суше.

Прво семе које можете добити за 40 дана од почетка цветања, сазревају веома споро. Што се тога тиче, врши се њихово прикупљање. Само будите спремни на чињеницу да сјеменке могу расти у купини наредне године не баш онакве какве су биле сакупљене. Све је у опрашивању.

Препоруке за узгој црнооких грашка

\ т

1. Мала количина воде у земљишту негативно утиче на величину цвасти.

2. Прекомерно заливање уништава коренски систем биљака.

3. У нормалним временским условима оборине у облику цвјетова кишних олуја.

4. Хлађење негативно утиче на развој црнооких грашка, а њихово лишће постаје црвена боја.

5. Велика примена органских ђубрива доприноси расту вегетативне масе. Цветне биљке престају.

Као што сте приметили, агротехнички захтеви су стандардни. За њихову непретенциозну бригу заузимају готово прво мјесто међу биљкама. Управо кроз то се може објаснити луда популарност јахања међу баштованима.