Како провести канализацију у приватној кући

Врло често људи који граде приватну кућу не покушавају да прибегну специјалистичким услугама и покушају да све ураде сами. Главни разлог је висока цијена услуга које пружају професионалци. Понекад власници једноставно не вјерују другима, бојећи се да ће посао бити лоше обављен. Због тога, многи људи су заинтересовани да воде канализациони систем у приватној кући. Ово није изненађујуће, јер су открили колико коштају пројект и услуге водовода, многи узимају главу.

израда шеме

Канализациони систем је унутрашњи и спољашњи. Истовремено, унутрашњи распоред се најчешће поставља током изградње. Спољна дренажа се врши тек након инсталације унутрашњег система. Ако град или град има централизирани канализациони систем, задатак је поједностављен. У сеоској кући или у селима нема таквих садржаја, тако да у великој већини случајева власници морају сами размислити о опцијама третмана канализације и канализације.

Приликом састављања шеме треба схватити да што је систем компликованији, више проблема може настати током његовог рада, поправке или чишћења. Дакле, све треба да буде што је могуће једноставније. Мокре просторије би требале бити смјештене у једној зони тако да је дужина канализацијских цијеви до успона минимална. Шема омогућава прецизно израчунавање потребног броја цеви или додатних елемената.

монтажни радови

Сљедећа фаза је полагање и полагање цијеви. Ово је најдуготрајнији део посла. Из материјалаће бити потребно:

  • канализационе цеви од ливеног гвожђа (100) или ПВЦ (110);
  • ПВЦ или полипропиленске цеви (50) за одводњу из просторија до колекторске цеви;
  • ревизија за благовремено чишћење;
  • Различити елементи за лакше узгајање.

Ако је потребно направити окрет, он је направљен са паром кољена, који су глатко закривљени под углом од 45 степени. То омогућава канализацију да слободно тече и смањује ризик од могуће контаминације. У зависности од различитих пречника цеви, нагиб самих цеви је различит. Ако је пречник већи од 10 цм, довољан је нагиб од 20 мм за сваки метар, пречника 5 цм - не мање од 30 мм.

Идеално, успон треба бити смјештен у тоалету. Главни услов је слободан приступ, јер је предмет ревизије. То омогућава брзо чишћење у случају зачепљења. Да дизалица није изгледала ванземаљским елементима у дизајну купатила, монтирана је у кутији или уредној ниши уз помоћ овјеса или стезаљки.

Водоравно, цеви се узгајају са Т и адаптерима. Истовремено, након сваког окрета, пожељно је монтирати чишћење. Такође је потребно запамтити структуру тоалета душе, у судоперу иу тоалету, јер због њих не пролази непријатан мирис канализације у просторију.

Изградња цеви за вентилаторе

Цијев вентилатора је директно одговорна за вентилацију система. Пећ и цев вентилатора повезани су ревизијом. И онда је цев приказана директно на крову вертикално или са нагибом од 90 или 45 степени. То је потребноводите рачуна о томе да је забрањено комбиновати излаз цеви вентилатора са димњаком или вентилацијом. Цев треба да се пење изнад крова најмање 70 цм и да се не налази близу прозора или балкона.

Цијев вентилатора обавља важне функције:

  • елиминише непријатне специфичне укусе;
  • обезбеђује ефикасније чишћење у присуству септичке јаме;
  • је гаранција нормалног функционисања канализационог система;
  • продужава радни век.

Спољни канализациони систем

На граници између зграде и улице налази се такозвано питање. Најбоље је да се о њима брину док су још у процесу изградње темеља. Ако то нисте урадили на време, мораћете да избушите рупу пречника 16 цм испод рукава. Рукавац треба да стоји иза темеља од 15 цм са сваке стране. Отпуштање је на максималној дубини како би се спречило претерано замрзавање. Цеви се изводе под нагибом на дубини од најмање 70 цм

.

Изградња јаме не може увијек бити оправдана, јер се једноставно не може носити с великим количинама канализације и канализације и мораће се често испумпавати. И то није скупо. Стога је најпогоднија опција изградња септичке јаме. У капацитету септичке јаме, сви одводи падају, тешке честице се спуштају до дна, а вода кроз цев дужине преко 2 м даље се сипа, где се филтрира и дубоко залази. Као опција, септичка јама са станицом за пречишћавање, чија се чистоћа пречишћава скоро 99%.

Важно питање је избор места за септичке. Биће глупо градити поред сјеницеодморите или ставите љуљачке за бебе. Капацитет се израчунава према броју људи који живе у кући. Просечна потрошња по особи - 200 литара. На пример, у једној кући живе 4 особе, тако да запремина септичке јаме треба да буде 2.400 литара или 2,4 кубика. м. (200к4к3). Број 3 је три дана током којих се канализација налази у посебном контејнеру.

Ако проучите све суптилности и знате како правилно одводити приватну кућу, можете сигурно доћи на посао. То вам неће само уштедети новац, већ ће вам помоћи да обавите сав посао квалитативно. Видео: