Како пронаћи рупу у жици у зиду

Разбијање кабла у скривеном ожичењу је сметња која се не догађа често, али вас тера да потрошите много времена, живаца и сила на њену потрагу и елиминацију. То ће значајно ударити и ставити га у џеп, јер је потребно пронаћи у зиду оштећено подручје, доћи до њега, поправити га и поново га затворити. За овај посао мораћете дати специјалисту опипљив износ. Можете уштедјети нешто новца ако можете ријешити проблем проналажењем и рјешавањем проблема. Из овог материјала ћете научити како да пронађете квар жице у зиду и шта да урадите да бисте решили проблем.

Проналажење локације литице: поступак

Потрага за латентним ломом жице, без обзира на узрок оштећења и која се користи за тражење уређаја, врши се следећим редом:

 • Пре него што потражите место оштећења кабла, обришите жицу.
 • Понекад се за смањење отпора спали изолација жице.
 • Можете користити акустични или индуктивни метод за претрагу, или користити транзисторски пријемник или обичан кућни мултиметар.
 • Професионални електричари користе детекторе трагова у свом раду. Ови уређаји омогућавају не само брзо проналажење електричне линије, већ и проналажење свих проводних проводника, као и проналажење да ли су под напоном или не. За већу ефикасност, неки типови таквих уређаја се користе заједно са генераторима.

Вриједи споменути најновију технологију електричних мрежа, која се тек недавно почела примјењивати у земљама Европе,али у Русији, нажалост, још се не практикује. Особитост ове инсталације је уградња у кабловске жице при полагању линија сигнала (маркера).

Ако дође до квара на таквој мрежи, трагач трага на сигналу сигнала ће вам помоћи да брзо пронађете локацију квара. То вам омогућава да уштедите много времена и брзо повратите ефикасност ожичења.

Акустичне и индуктивне методе проналажења места литице

Акустични метод за откривање литице у скривеним ожичењима укључује присуство:

 • Генератор који спаја жицу.
 • Акустични сигнални уређај.
 • Слушалице (слушалице).

Током претраге, жица се ревидира помоћу наведених ставки. Након што дођете до места где је електрична инсталација прекинута, у слушалицама ће се чути оштри клик. Да бисте добили резултат, морате имати исправно постављен генератор, на фреквенцији која је потребна.

Индуктивни метод проналажења литице скривене у зиду ожичења укључује повезивање генератора са проводником напајања. Након постављања генератора нивоа оптерећења, испитивање се проводи слично акустичком методом, уз помоћ слушалица и посебног сигнализацијског уређаја. Разлика је у томе што ће се цијелом дужином линије до мјеста оштећења у слушалицама чути сигнал који ће се значајно повећати када се мјесто стијене и нестане иза њега.

Потрага за рафом ожичења у зиду од бетона или цигле

Одредити локацију оштећења у зиду од опеке или представљабетонској плочи ће бити потребан транзисторски пријемник, кроз који се врши детекција скривеног електричног ожичења. Треба имати на уму да су у цигленим и бетонским објектима сви каблови усмјерени хоризонтално и вертикално, а окренути су само под кутом од 90 ступњева. Знајући то, нећете правити грешке градећи распоред каблова.

Индикатор треба да буде постављен дуж зида преко кабла, дуж читаве његове дужине. У том случају, уређај ће произвести звучни сигнал до краја, који нестаје у тренутку када дође до места прекида водича.

Дакле, смислили смо како пронаћи прекид у ожичењу. Ако немате потребне уређаје или нисте сигурни да сте исправно препознали размак кабла и сами га затворили, најбољи начин за излаз из ситуације је позвати стручњака за ожичење. Професионални електричари имају искуство сличног рада и имају потребну електричну опрему, што значи да ће за кратко вријеме бити у могућности да пронађу квар и елиминишу га.

Цео процес дијагностике на видеу:

Али ако постоји велика жеља да се сачува и научи сама ова процедура, онда пређите на следећу фазу - поправку неисправне линије.

Редослед отклањања скривеног лома кабла

Након проналажења једне од горе наведених метода, тачна локација лома жице мора бити повезана. Да бисте то урадили, прво морате одвојити фазу, након чега отворите кабл са чекићем око 10 цм до леве и десне стране места оштећења. Онда је вена подеранаморате пажљиво одвојити од проводника, без ломљења изолационог слоја на другим кабловима.

Следећи поступак је следећи:

 • Раставите крајеве подераног кабла.
 • Користећи пунч и посебну круну за бушење у зиду удубљења. Требало би да буде величине која је довољна да би се кутија за грану тамо уклопила.
 • Убаците кутију у рупу и причврстите је алабастером, а затим ставите каблове у њу.
 • Повежите и изолујте оштећене жице.
 • Након уклањања оштећења, затворите поклопац поклопцем.
 • Жбукање претходно откривеног дела можданог удара.

Ако је оштећени кабл унутар посебне цеви, он мора бити пажљиво извучен, а на месту помоћу уређаја за повлачење, затегните нови водич.

Видео снимак приказује процес опоравка жице:

Након прикључивања електричног жлеба, не наносите напон на реконструисани кабл док се малтер не осуши.

Горе наведени поступак се врши током поправке сломљене фазе. Опоравак нулте жице се изводи у готово истом редослиједу, осим у почетној фази. Приликом поправљања нуле, оштећени кабл се прво мора одвојити од сабирнице. Тада је нула фиксирана на фазу. Даљи рад се одвија на сличан начин.

Карактеристике рестаурације бакарних и алуминијумских проводника

Оштећена бакарна жица је најбоље заптивена. Ова операција је потребнапоправни џампер, у којем можете користити комад истог кабла. Поступак лемљења треба извести на следећи начин:

 • Ставите жичану стезаљку или јаку пластичну цев.
 • Попречне проводнике заједно савијају ивице мостова.
 • Преузмите локацију везе.
 • Чврсто нанесите неколико слојева изолационе траке на поправљено подручје.
 • Пребаците фолију (пластична цев) на зглоб како би се обезбедила додатна заштита. Мора бити запечаћена тако да у случају влажења зид не почиње да тече кроз себе.

Алуминијумски каблови у зиду се лако повезују помоћу ВАГО терминала - то је брз и поуздан метод. Затим треба спојити подручје са неколико слојева изолационе траке и, ако је могуће, нанијети слој за бртвљење.

И даље можете пронаћи локацију квара жице помоћу помоћног одвијача (са батеријом). Пример видео снимка:

закључак

У овом чланку смо открили како да отклоните скривено ожичење и сами поправите сломљени кабл. Сада, узимајући у обзир горе наведене препоруке, ако желите, можете обавити овај посао својим рукама, без тражења помоћи од електричара.