Како правилно обојити гипсане плоче

У последње време, многи људи воле да у стану користе суви зид. Омогућава вам да направите најразумљивије висеће конструкције.

Али уградња гипсаних плоча са својим рукама - то није крај грађевинских радова. Такав плафон је још увијек неопходан да се подсјети: обојити или закрпити тапете. Такође, спуштени плафони изгледају сјајно са декоративним елементима.
Али, да би строп био лијеп након сликања, морате знати неке нијансе овог процеса. Са овом великом помоћи да се носимо са нашим чланком.

Карактеристике сликарског процеса

Строп од гипсаног картона данас се чешће боји него прибјегава другим врстама завршних обрада. Али да би све ишло глатко, потребно је да знате да суви зид захтева посебну обуку. Сликање таквих листова властитим рукама могуће је само након сљедећих манипулација:

 • на самом почетку ће уредно очистити цијелу просторију од грађевинског отпада. Од дизајна са привјеском, сва прљавштина и прашина се могу лако уклонити помоћу усисивача;
 • да би се избегла појава пукотина, све спојеве плоча треба нанети армирајућом траком - серпианка;
 • након тога наносимо на целу површину сувог гитова;

Обратите пажњу! Ако желите направити плафон могуће пребоје у другој боји, онда ставите кит на цијелу површину. Ако, међутим, ставите кит само на спојеве плоча и вијака, коначни резултат сликања можда неће бити васто холд У таквој ситуацији, боја ће ићи неравномјерно и формирати тамније области.

 • након сушења раствора, очистимо све неједнакости да бисмо добили глатку и равну површину стропа;
 • затим нанесите неколико слојева прајмера. Узмите решење за дубоко продирање. Да би се створио јачи слој, решење би требало применити најмање два пута. Ово треба урадити само након потпуног сушења претходног слоја.

Ако је потребно, обојити структуру у купатилу или кухињи, након што се прајмер на површини наноси антисептички.То ће спријечити појаву гљивица или плијесни.
Тако спроведени тренинг ће бити тачан. То ће вам омогућити да лакше сликате и фарбате било којим алатом.
Поред тога, у овој фази је потребно одредити врсту боје. Специјалисти препоручују употребу водене, водено-дисперзивне или водене акрилне боје. Остале врсте боја и лакова у овом случају ће бити мање пожељне.

изабери боју

Обично се плафон сухозида обојен у бијело. Нема потребе да будете јако уморни од тоналитета и других ситница. Али, ако желите да направите праву полет у соби, треба да користите обојену боју, или чак две њене нијансе.
Данас постоји мноштво дизајнерских решења, са којима можете потпуно променити акценте у затвореном простору.

Приликом избора боје боје, треба водити следеће параметре:

 • соба за састанке. Форспаваће собе и кухиња требају изабрати свјетлије и мекше тонове, али за дневне собе и дјецу - свијетле и богате;
 • температура и влажни климатски услови. Наравно, ова опција је важнија за избор типа боје од боје. Али, то би такође требало узети у обзир како би се издржао укупни састав;
 • количину природног и вештачког светла у просторији;
 • општа унутрашњост просторије.

На основу ових параметара, можете правилно изабрати шему боја боја и лакова и лепо уредити собу.

изаберите алатку

Данас, фарбање стропа од сухозида може бити сљедећи алат:

 • четкица. Када сликате, требат ће вам неколико величина четкица, јер ћете морати обојити разне коврчасте елементе стропа. Најдужи пут;
 • ваљак. Сматра се најучинковитијим. Специјалисти препоручују употребу вуненог ваљка. Ако користите ваљак од пене, он ће склизнути, остављајући иза себе лоше осликано подручје. Запамтите да ваљак може ефикасно обојити само широке шупљине. Иначе је боље користити четке различитих пречника;
 • пиштољ за прскање. Такав алат није погодан за саму обраду стропа. Правилно ће га користити за зидну слику.

Тако да је суви зид најбоље обојити ваљком или четкама.
Поред тога, биће вам потребна посебна посуда и трака за фарбање.

Одлазак на посао

Обојите сухозидПлафони су могући тек након пажљиве припреме. У супротном, боја ће ићи нетачно, а на самој површини остат ће квржице или разводи.
Бојење конструкције стропних гипсаних плоча врши се према сљедећој схеми:

 • у посуду прелијте боју и потпуно је навлажите ваљком. Немојте заборавити да је угасите како бисте избегли наношење боје на под и зидове. Ако користите четкицу, онда је једноставно уроните у посуду;

Обратите пажњу! Све декоративне елементе сухозида или гипса треба бојати само четком. Ваљак неће моћи да обоји све кривине и неједнакости.

 • Приликом првог рада потребно је обојити подручја која се налазе уз зидове;
 • бирајте одређену површину стропа и прво нанесите боју по њеном ободу, а онда потпуно обоји. Након тога се сличан поступак обавља на суседним подручјима;
 • боју треба нанети равномерно.

Када се први слој потпуно осуши, нанети исти слој боје на исти начин. Да бисте добили једноличну боју, требали бисте сликати најмање два пута.

Ако се умјесто бијеле боје користи боја, онда употријебите производе једне серије и марке. Зато одмах израчунајте исправну количину материјала, па онда покупите серију и бренд ће бити практично немогућ. Ово ће помоћи да се избегне промена тоналитета боје у различитим деловима плафона.
Ако желите да имате двобојни плафон, потребно је сликати прије него што је потребноставља налепницу за лепљење како би створио глатки и леп прелаз из једне боје у другу. Након сликања лако се уклања, не остављајући трага иза њега.

Коначни дизајн плафона из сухозида уз помоћ обојења властитим рукама ће бити права одлука. Дакле, за релативно кратак временски период, дизајну ћете додати читав естетски изглед. Следите горенаведена упутства и постићете одличан резултат који нећете морати да поновите.