Како организовати управљање осветљењем са два места

Анализирамо склопове контроле осветљења са више места

Управљање расвјетом са два мјеста, често се користи иу свакодневном животу иу производњи. Човек је одувек тражио погодност, тако да је измислио много опција за имплементацију таквих шема. У пракси се користе само неки од њих, а ми ћемо говорити о најуспјешнијим и лакшим за имплементацију у нашем чланку.

Шема са пролазним прекидачима

Једна од најстаријих и доказаних шема је употреба такозваних пролазних прекидача. Овај тип ожичења разликује се од обичних прекидача тиме што има два, али три контакта. Да бисмо разумели принцип њихових поступака, означимо те контакте "1", "2" и "3".


Разлика између обичног прекидача и пролаза

Фазни проводник је повезан са контактним бројем 1 из разводне кутије, као у конвенционалном прекидачу. Када је прекидач укључен, затворени контакти 1 и 2. Сада искључујемо прекидач.

У обичном комутационом уређају, у овом случају, једноставно откључавање контаката 1 и 2. У пролазу прекидача, контакти 1 и 2 су откључани и контакти 1 и 3 су закључани.

На основу ове карактеристике, прекидачи за пролаз и шема су у изградњи.

Погледајмо га детаљније:


пасс свитцх

За контролу осветљења са две различите локације, потребна су нам два пасивна прекидача.

Принцип њихове инсталације се не разликује од инсталацијеобични прекидачи, тако да заустављање на овом питању детаљније нема смисла.

Осврнимо се само на шему повезивања.


Инсталација прекидача

Сходно томе, укључени прекидачи су инсталирани.

Затим спојите контакте 2 првог прекидача и контакта 2 другог.

Затим спојите контакт 3 првог и контакт 3 другог прекидача.


Повезивање пролазних прекидача

Сада спојите први прекидач на пин 1, група доводи жицу у разводну кутију (погледајте Како правилно спојити жице у разводној кутији).

И контакт 1 другог прекидача, спојите се на наше уређаје.

Нула жице и жица за уземљење, као што се обично повезујемо са другим уређајима осим склопних уређаја. Све - шема је спремна за употребу.


Шема повезивања два пролаза

Слажем се, у томе нема ништа компликовано, и сасвим је способно да се реализује властитим рукама, чак и без присуства посебног образовања. Али постоје још једноставнији планови, о којима ћемо говорити у наставку.

Круг са импулсним релејем

Укључивање осветљења са два или више места може се организовати помоћу тзв. Пулсе релеа. Ова опција је још једноставнија за имплементацију.

Принцип рада импулсног релеја

Пре него што се позабавимо склопом повезивања таквог релеја, хајде да разумемо, али како то, у ствари, ради.

Разумијевање радног процеса ће учинити много лакшимповезивање и искључује вероватноћу грешке:

 • Уобичајени релеј има завојницу и отвара магнетни вод. Приликом наношења напона на завојницу, драмско позориште се стеже и постаје једна цјелина. На магнетни круг су чврсто причвршћени контакти, који су при повлачењу муздраматеатера такођер затегнути и закључани фиксним контактима. Ако би била прикључена лампа на ове контакте, онда би се упалила.

Поједностављена електрична шема обичног релеја

 • Али у уобичајеном релеју, чим напон на завојници нестане, муздраметатер, и сходно томе, контакти, враћају се у првобитни положај - нестају. Према томе, наша лампа ће се угасити.

релеј импулса

 • У импулсном релеју све је мало погрешно. Када се напон примени на завојницу, муздраматеатер затеже и затвара контакте. У том случају, контакти су фиксирани у том положају. Стога, чак и када нестану напони на завојници, они остају у том положају.
 • Да бисте променили положај контаката, неопходно је поново напунити напон на завојницу. Затим ће се контакти отворити и закључати у отвореном положају.

Обратите пажњу! Описујемо принцип електромагнетног пулзног релеја. Још увек постоје електронски уређаји који немају завојнице и магнетне водове. Њихов принцип рада је у великој мјери различит, али крајњи резултат је исти.

 • Како бисте напајали напон на свитку, упута вам савјетује да користите обичне типке - као што је звоно на вратима. Чак и благи временски притисак је обично довољан да се активирарелеј Обично је ово време мање од једне секунде.


Дугме за контролисање релеја РИО-1

Дугме за управљање РИО-1 на задњој страни

Али само релеј једе дугмад. Релеј напона се користи за напајање лампице. Због тога је неопходно да он доведе сопствену фазну жицу, која ће при затварању контаката напајати лампе.

Схема за повезивање за импулсни релеј

За импулсни релеј, шема управљања осветљењем на два места или већи број је практично иста. Стога, ако желите да контролишете осветљење три, пет или десет места, једноставно додајте број тастера у шеми.

 • Прије свега, хајде да схватимо везу самог релеја. Обично има чак шест контаката. Њихово име се разликује од произвођача до произвођача. Зато ћемо причу водити на примјеру једног од најчешћих релеја - РИО-1.
 • Прво, хајде да саставимо јединицу за напајање. У ту сврху, из групних фазних жица у разводној кутији, монтирамо жицу на контакт "11". Када је релеј активиран, контакт "11" се затвара са контактом "14". Дакле, од последњег монтирамо жицу на наше уређаје.


Схема спајања пулсног релеја РИО-1

 • Да би спојили прикључке, потребно је још спојити нулу и заштитну жицу. Узмемо их у разводну кутију, а заобилазећи било које прекидаче, повезујемо се са одговарајућим контактима лампе. Повезивање агрегата је завршено.
 • Сада повезујемо релејну контролу РИО-1. У нашем случају, потребна су нам два дугмета. Из групне фазе жице у разводној кутији монтирамо жицу на контакт број један од првог дугмета. Од ње - до контактног броја 1 другог дугмета.
 • Са два дугмета са контактима број два монтирамо жицу на контакт број два првог дугмета. Од овог контакта, спојите жицу на релеј. Овде га повезујемо са контактом "И" као видео.


Круг пулзног релеја

Али да би се створио круг на завојници, потребно је да га повежемо на нулу. Стога, из нулте жице групе у разводној кутији, монтирамо жицу на контакт "Н" РИО-1 релеја. Ова веза је завршена и након примене напона, круг је спреман за рад. Слажем се, у томе нема ништа компликовано.

Шема контроле снажних система осветљења

Горе наведена контролна кола се могу користити само за системе осветљења са номиналном струјом до 16 А. У случају пасивних прекидача и још мање - до 10А. Моћнији системи који се користе у производњи захтевају другачији приступ.

 • Ова ограничења се односе на номиналну струју склопних уређаја. Па, они нису у стању да залупају контакте пулзног релеја или пролазног прекидача, пребацујући струје великих количина.


магнетни стартер

\ т
  \ т
 • За даљинско пребацивање таквих система осветљења треба користити магнетне стартере. У зависности од модела, такви производи могу да прелазе струје до 100А ивише Дакле, пошто су велике струје способне да промене окидач, то је његова цена већа, али нема других опција.
 • Обично се користе дугмад за контролу покретача. Тастер за дугме - у једном случају постоје два дугмета "Старт" и "Стоп". Дугме за покретање има нормално отворен контакт - то јест, контакт који се затвара само када се притисне дугме. Али дугме за заустављање има нормално затворен контакт - то јест, контакт који се откључава само када се притисне.

На фотографији је пост дугме

 • Ако треба да контролишете осветљење два места, онда су вам потребна два таква тастера. Повезујемо их на следећи начин. Из фазне жице, која долази на контактне контакте стартера, монтирамо жицу на нормално отворени контактни блок стартера. Из истог контакта монтирамо жицу на контакт број 1 првог, а други дугме "Старт".

Магнетни стартер

Обратите пажњу! Стартер има два пара контаката, који су закључани и откључани заједно са силом. Ово су блок контакти. Они су неопходни за повезивање сигналних кругова и контролу положаја стартера. Један пар контаката је нормално затворен, а други је нормално отворен.

 • Затим повезујемо контакте број 2 дугмета Старт на првом и другом месту. Жица од њих се монтира на други контакт нормално отвореног контактног блока стартера.


Шема повезивања стартера са једним дугметом

  \ т
 • Из броја контакта 2 дугмета "Старт" првогпритиснути дугме, монтирати и повезати другу жицу на контакт број 1 дугмета "Стоп". Од другог контакта дугмета "Стоп" монтирамо жицу на 1 контакт дугмета "Стоп" другог постоља. А из другог контакта Стоп тастера, монтирамо жицу на стартну завојницу. Остаје да се други контакт завојнице повеже са нулом - и контролни круг је спреман.


Шема повезивања стартера са било којим бројем потисних стубова

Обратите пажњу! Неки, посебно снажни стартери, дизајнирани су за рад са завојницом на 380В. У том случају други крај завојнице мора бити спојен на нулу, али на другу фазну жицу.

На први поглед све је то веома збуњујуће, али овде нема ништа компликовано. Остаје да спојите жице за напајање са контактима снаге стартера - и круг је спреман за рад.

закључак

Ако вам је потребан прекидач расвјете са два мјеста, онда је имплементација такве схеме сасвим реална и независна. Али овде је веома важно посматрати упаривање фаза и нула жица, како се не би створио кратки спој.

Поред тога, треба имати на уму да чак и најискуснији електричари раде сав посао без напона. Због тога, пре повезивања, уклоните напон из ове групе осветљења, као и све околне, које се могу случајно додирнути.