Пример за зидове испод тапета

За јачање и јачање чврстоће површина најчешће се користи прајмер, чије ће техничке карактеристике и типови бити разматрани у наставку. Тржиште градње је испуњено бројним врстама премазних смјеса, а обичном човјеку је тешко разумјети ову сорту и одабрати први премаз за ваше потребе.

Видео по избору примера:

Техничке карактеристике прајмера. Зашто вам је потребан пример?

Пример - хомогена течна мешавина која садржи компоненте које стварају чврсти филм на површини. Таква композиција се примењује за даљу квалитетну и равномерну примену гипса, кита или боје (избор и примена на зидовима /плафону). Обрађена површина постаје јака и јака, а потрошња завршних материјала се смањује за 1 м2.

Врсте прајмера. Колико осуши прајмер пре постављања тапета на зидове? Шта је боље за зидове? Који прајмер треба третирати прије бојења и жбуке?

Одабир прајмера за зидове може бити озбиљан проблем за особу која нема сазнања о конструкцији. За почетак, морате схватити које врсте прајмера постоје.

 1. Акрил. Пример за суву градњу .

Акрилни прајмер се разликује од универзалне водотопиве композиције, па се често користи. Таква смеша добро импрегнира дрвеним, бетонским и обојеним површинама, често се користи за обраду сухозидом. Време сушења варира од 3 до 5 сати. Пример који садржи акрилКомпоненте нису пожељне за употребу код обраде металних површина, јер временом метал може да трне. Једна од главних предности акрилног прајмера је одсуство оштрог специфичног мириса.

 1. алкид .

Алкидни први премаз се најчешће наноси на дрво, рјеђе на плочице или стаклопластике. Да би се смеша потпуно осушила, треба сачекати најмање 10-11 сати. Након завршетка, дрвена површина је потпуно спремна за даљњу обраду. Алкидни прајмери ​​са различитим адитивима су доступни у продаји (на пример, додатна компонента цинковог фосфата даје примерима одлична антикорозивна својства).

 1. На минералној основи

Прајмери ​​на минералној основи намијењени су за обраду и ојачавање површина од опеке, бетона, глина и газираног бетона.

 1. Шелак .

Таква смеша се прави од инсеката који се уносе у алкохол и користе у преради дрвених производа за изолацију чворова кроз које могу да продру смолне супстанце.

 1. за метал .

Специјалитети глифталата или фенола се најчешће користе за обраду метала.

типови прајмера

Постоји неколико врста прајмера:

 • под емајлом(Суспензије у лаковима и смолама са специфичним адитивима);
 • под воденим бојама(мешавина дисперзија и латекса са додатним компонентама);
 • универзални(користи се за ојачавање површина било ког типа);
 • специјално(намењено само за обраду одређених површина).

него да се опере први слој

Боље је избегавати добијање прајмера на страним предметима, јер је врло проблематично прање. Али ако се то догоди, важно је не губити време и одмах покушати очистити површину од прајмера: мокра тканина олакшава поједностављење. Али ако је прајмер пресушио, покушајте са следећим методама:

 • растворите мрљу истим прајмером и обришите га сухом, обришите га влажном крпом;
 • мрљу на плочици се може уклонити влажном спужвом са абразивном површином;
 • стакло се може очистити специјалним стругачем, који претходно прља воде и прљаве просторе;
 • као опција - сода, сирће или моћнија средства за прање боје.

Такође препоручујемо да прочитате чланак о примингу. Сада знате који прајмер морате изабрати управо за ваш поправак.