Како одводити воду из топлог пода: редослед рада, суптилности и нијансе

Инсталација топлог пода подразумева даље непрекидно и непрекидно функционисање система грејања. У градском стану, приватна кућа или подно гријање у земљи су једнако ефикасни и удобни. Такав систем гријања може бити опремљен у готово свакој дневној соби, али ефикасност његове употребе зависи од усклађености техничких карактеристика опреме са карактеристикама дизајна просторије. Правилно израчунати и спојени кругови гријања, квалифицирано хлађење сустава гријања топлог пода омогућит ће власницима кућа да дуго времена забораве на своје проблеме за одржавање уређаја за гријање.

Међутим, идила не може да траје вечно - свака техника није вечна и треба је исправити током времена. Топли подови представљају комплексан скуп разних уређаја, кварове у раду једног од елемената који могу довести до квара цијелог система гријања.

У неким случајевима, на пример, код проблема са пропусним капацитетом или заптивањем подног водовода, спровођење конзервације стамбеног простора мора да смањи воду из круга грејања.

Размотримо детаљније, у којим случајевима је потребно одводити течност из система топлих подова и како се она изводи.

Главни разлози за одвод воде из система топлог пода

Разлози за потребу за испуштањем воде директно из цјевовода система гријања могу бити доста - од будућег дугог одсуства становника у згради доЗамена воденог система антифризом. Да бисмо све урадили како треба, а не да наудимо систему гријања, разумјет ћемо више о томе како самостално испуштати воду из топлог пода.

Најчешћи разлог за потребу за одводом расхладне текућине је очување система гријања током зимског периода када се користи у кругу обичне воде. Ова мјера прије појаве хладноће углавном се проводи у викендицама и сеоским кућама које се не користе зими. Посебна опрема се користи за поједностављење и убрзање процеса одводње.

Важно! Сезонско неиспустање воде из круга грејања пода до појаве мраза угрожава систем одмрзавања, тако да је употреба антифриза као расхладног средства дефинитивно боља - поред отпорности на ниске температуре, ови флуиди су мање изложени трошењу делова пумпе.

Још једна не мање важна мера када се користи топли под - превентивни рад на систему грејања. Котловска вода има много нечистоћа, које, када се загревају, падају у талог или формирају слојеве на зидовима цевовода. Због смањења унутрашњег лумена топлотног грејача, циркулација расхладног средства у систему је поремећена, губитак топлоте је смањен. Из тог разлога, када се користи вода, одвод расхладног средства треба да се спроводи једном или два пута годишње.

Круг воде, напуњен антифризом, не пати од таквог проблема. Замена расхладне течности у овом случају се врши сваких 3-5 година - под условима рада котла без прегревања (за топле подове је максимално дозвољенотемпературни праг грејног медијума 45-550С).

Други разлог за потребу за цурењем расхладног средства може бити губитак флуида у његовим физичким својствима. Промена карактеристика антифриза се дешава након прегревања - раствор почиње да се пени, испуњавајући одвојене области пене топлотним проводником, који нарушава циркулацију расхладног средства у систему и смањује пренос топлоте.

Непридржавање технологије уградње топлог пода, употреба материјала који нису предвиђени да дођу у контакт са хемикалијама, проузрокује појаву процеса корозије у систему грејања, што такође ремети циркулацију расхладне течности и постоји проток воде.

За одвод воде из топлог пода, наравно, морат ће се замијенити антифризом - модернизацијом.

То су главни разлози за потребу да се систем топлих подова испразни и, без обзира на разлог, спојена вода треба да буде у складу са свим правилима, са сигурношћу и усклађеношћу са технолошким редоследом конститутивних операција.

Редослед рада на одводу воде из система

Топла подна облога је затворени систем, тако да се мора водити рачуна о дизалицама за одвод у фази инсталације. Број вентила треба да одговара броју кругова воде.

Топли под је заправо дугачко цријево положено на под. Начин слагања - конфигурација контура може бити различита, али принцип воденог круга један - носач топлоте даје топлину околном простору загријавањем површине пода.

Пре почеткарад расхладног средства се грије у систему гријања, након чега се чека вријеме потребно за потпуно хлађење свих елемената.

Имајући у виду чињеницу да се водни круг спаја на главни цјевовод и да је прикључна точка изнад нивоа пода, одвод воде се врши уз помоћ компресора зрака.

Напомена: Капацитет домаћег усисивача за пражњење топлог пода је мали.

Важно! За прочишћавање водовода користи се компресор радног притиска до 5 бара - употреба снажнијег агрегата испуњена је уништавањем проводника топлоте.


Одвод се врши преко повратног вода опремљеног испусним вентилом, а компресор је прикључен на колектор на улазној цијеви, тако да повратни вентил може створити неке препреке приликом пухања цијеви. Након спајања на колектор, компресор за помицање расхладног средства из круга ће почети да ради, и глатко повећање притиска довода ваздуха - до вредности после које течност почиње да истиче. Треба имати на уму да је запремина воде у свакој контури топле поднице занемарива, тако да је за њен пријем прилично обична количина кашике од 8-10 литара.

Компресор мора радити све док зрак из цијеви не тече континуирано кроз цијев.

Напомена: Ако немате при руци компресор, постоји још један начин да се систем ослободи воде и да се избјегне одмрзавање система за гријање. На улазу Термални вентил чврсто цријева одговарајуће цријевопречника од 1 м дужине са млазницом на крају. Завршите с лијевком подигнутим изнад и поступно улијте у њега текућину за прање прозора аутомобила - "незмерзаику" (боље је користити ведро обојене). Како ће померање из повратне цеви ићи водом, а затим техничким флуидом - процес дуг, али ефикасан.

Техничке суптилности и нијансе

У припреми за одвод, потребно је испитати склоп колектора да би се пронашло и означило место вентила на улазу и излазу, означено на следећи начин:

  • сервирати - у црвеној боји;
  • повратни ток је плави.

Након мијешања повратног тока, дренажни систем неће радити - неповратни вентил ће затворити цјевовод.

Ако нема прихватног резервоара, могуће је спојити одводно црево на повратни вентил и продужити га до најближе канализације - тоалета, судопера или олука.

По завршетку одвода воде из једне контуре, слично, врши се и дренажа свих осталих. Приликом пражњења дијела система, вентили других кругова морају бити покривени, а на крају сваке фазе, славина празних цјевовода мора бити затворена.

За потпуно прочишћавање контура, поступак чишћења се може поновити за сат времена - када се влага из зидова термалне воде одводи и акумулира у неком подручју.

У закључку

Периодично пражњење система подног грејања је неопходно. Учесталост ове операције зависи од интензитета системагрејање и квалитет воде. У областима са крутом водом, која такође садржи много суспендованих нечистоћа, потребно је најмање једном годишње испуштати воду из система грејања.

Замјена воде у цјевоводу за гријање не захтијева никакве финанцијске трошкове (осим могућег плаћања за најам компресора), тако да је ова манипулација боље проводити редовито, а да се настави вријеме без несметаног рада кругова воде.

Код употребе антифриза, поступак за испуштање расхладне течности се спроводи много рјеђе - сваких 3-5 година, али подложно повећаним мјерама сигурности - етилен гликол који се користи за производњу текућина без смрзавања, а његове паре се односе на токсичне твари које захтијевају употребу особне заштитне опреме. (комбинезон, рукавице, заштитне наочаре, вентилација) и вентилацију просторије.