Како одредити киселост земљишта, све могуће начине

Одговарајуће земљиште - то је скоро 90% успјеха у узгоју било које биљке, јер су из тла представници флоре добили све потребне храњиве твари. Поред захтева за плодношћу и механичким саставом земљишта, у описима биљака, дрвећа или жбуња често се проналази израз "киселост тла", што изазива многа питања. Шта је то и како одредити киселост земљишта - размотрите овај чланак.

Шта је "киселост тла"

Тло - сложен систем многих компоненти, садржи хуминске киселине и друге органске материје, честице стијена најразличитијег састава, елементе у траговима, влагу па чак и гасовита једињења. Садржај различитих компоненти зависи и од структуре, и од плодности и од киселости земљишта.

Киселост земљишта - у суштини је количина органских и неорганских киселина у њој, као и друге супстанце које показују киселинска својства. Измерите га у јединицама пХ (индекс водоника), пошто је концентрација јона водоника пропорционална количини киселина у подлози.

пХ се креће од 1 до 14, и што је већи број, мање је јона водоника садржано у медију. Дакле, неутрално тло има вриједност у распону од 6-7, благо кисела - 5, и свјетло-алкална - око 8. Индекс околине киселог тла ће бити око 4-5, а алкална 9-10.

Киселост земљишта зависи од:

 • Из равнотеже између водоникових јона и калцијумових, магнезијумових и натријумових јона, који настају уништавањем неорганских честица земљишта и одређују његову алкалну реакцију.
 • Активност микроорганизама, којапрераду органске материје у земљишту.
 • Од климе и падавина. Кише и снијег су се истопили, испирући алкалне ионе из тла, повећавајући тиме киселост.
 • Из "исправности" употребе земљишта - када се прекомерна примена ђубрива, хербицида и других супстанци може променити киселост тла.

Какав је ефекат киселости тла

Киселост земљишта утиче на биохемијске процесе у биљним организмима. Са повећаном киселошћу у земљишту, повећава се број алуминијумских јона, који инхибирају апсорпцију калијума, калцијума и магнезијума коријенима и представља отров. Сами коријени у овој средини слабо расту и упијају више воде.

У алкалној средини се крши приступ фосфору, бору и цинку.

Свако кршење ионске измјене утјече на здравље биљке, пад декоративних својстава или квалитета усјева, тако да је важно да је киселост тла нормална.

Методе за мерење киселости

Могућност коришћења услуга лабораторије је далеко од свих, а овај процес траје дуго. Много је лакше сами измјерити киселост тла, уз помоћ импровизираних средстава.

Индикаторски папир (лакмус-траке)

Индикаторске траке - једна од најлакших, али истовремено и прилично прецизних метода за одређивање киселости.

Сет за одређивање пХ састоји се од 50 или 100 трака импрегнираних са мешавином различитих реагенса и скале за упоређивање боја (понекад су присутне и бројке). Може се наручити онлине или наћи у лабораторији или медицинској радњиуређајима, као иу акваријумима.

За најпотпунију представу о реакцији тла на локацији, потребно је одабрати неколико узорака тла са различитих мјеста и из различитих дубина (на примјер, с површине и дубине "бајонет лопате"). Затим се сваки узорак стави у посебну посуду и напуни дестилованом или једноставно прокуваном водом (запремина воде је приближно 4 пута већа од комадића земље) и меша.

Након што су се честице тла спустиле на дно, тест трака је уроњена у воду на неколико секунди. Затим, сачекајте око минут и упоредите боју траке са скалом. Распон од црвене до жуте је киселински, од зеленкасто-жуте до плаве, алкалне.

Уређај за одређивање киселости земљишта

Недавно су постали широко распрострањени пХ метри за домаћинство и са њима је могуће тачно измерити киселост земљишта. Од свих разноврсности, постоје два типа:

 • Мјерач киселости тла је уређај са посебном сондом-електродом, која је довољно спуштена у подлогу и даје пХ вриједност.
 • Други тип уређаја - "универзални". Да би се измерио пХ земљишта, потребно је, као у случају лакмусовог папира, припремити раствор за земљиште.

Мерења се такође врше на различитим местима локације.

"Популарне" методе и алати

Ако нема индикатора или уређаја, како онда одредити киселост тла? Приближна реакција медија може се наћи користећи средства доступна у готово сваком дому:

 • Оцат и сода. Цусхион блендкада се додаје сода почне да се испљуну и мешају. Исто се дешава и са алкалним земљиштем када се додаје сирће.
 • Киселост се може одредити помоћу листова трешње или рибизле. Неколико листова сипајте мало кипуће воде и инсистирајте 15 минута. У ово решење постављен је узорак земље. Ако је земља кисела, инфузија је обојена црвеном бојом, неутралне мрље у земљи зеленкасте, ау плавој светло зрнате.

СодаЦрвена рибизла

 • Добар природни индикатор је црвени купус, због присуства антоцијанинског пигмента у његовим ћелијама, који мења боју при одређеним пХ вредностима. Одресите листове купуса и сипајте кипућу воду или кухајте у води неколико минута - добија се бујон љубичасте боје. Након хлађења раствор додајте комад земље. Промјена боје на ружичастој боји указује на киселу реакцију тла, а плава или зелена боја даје алкално тло.
 • Свеже бобице боровница и трешања, репе и чаја "Каркада" се третирају на исти начин.

Црвени купусборовнице

 • Кисело земљиште може се одредити на бијелој плочи у дубинама, као и на зарђалом воденом сјају на мјестима његове акумулације.

Постројења за индикаторе

Различити представници флоре имају своје захтеве за киселост земљишта, тако да се присуство одређених корова може проценити на основу реакције земљишта:

 • Ако се на парцели могу видјети "јеле" преслице, жуте или цалузи - онда је тло кисело.

ПтичицаКрзноМалужница

  • Са киселим и благо киселим земљиштем, боквица, Иван-да-Марија и ливадна трава добро расту.

плантаинИван-да-МариеВолосхка ливада

  • Неутралну земљу преферирају мајка и маћеха, дјетелина и зечеви.

Мајка и маћехаЦлеветеррапиер

  • Алгу тло - омиљено место за пиззу, здјелу поља и луцерку.

перјебирцх баркалфалфа

Сличан метод захтева само посматрање, али није апсолутно прецизан, јер свуда постоје изузеци.

Ако било који "културни" представник флоре почне да гаси, губи своје декоративне квалитете или слабо расте, то је сигнал да се земља мора провјерити. А појава неких биљака јасно указује на проблем, на пример, са ниским пХ у земљишту у црвеним листовима репе.

Како промијенити пХ тла

Најчешће, земљиште на локацији не дозвољава узгајање жељених усјева, јер су захтјеви, укључујући и киселост, различити у биљкама. Али пХ тла се може прилагодити и учинити прикладнијим за праве представнике флоре.

смањење киселости

лиме

Лиминг тла - познати начин за смањење киселости тла. Осим тога, на овај начин се повећава садржај калцијума и магнезијума, а они су неопходни за успјешан развој већине биљака. ФорУ те сврхе користити исјецкано брашно од вапна, креде или доломита.

Каменац се одвија у јесен или прољеће. На основу почетне киселости израчунајте потребне количине супстанци. Овдје треба имати на уму да је вапно много активније неутрализира киселине од доломитног брашна, те је у складу с тим потребно мање. За пешчане подлоге боље је користити доломитно брашно, а вапно је погодније за тешке иловаче.

Потребна количина неутрализатора је доведена на земљу и пажљиво пробављена. Након неколико дана можете поново проверити пХ.

Ако је потребно мало смањити киселост, онда можете додати дрвени пепео земљишту. Такође садржи елементе у траговима неопходне за биљке.

повећање киселости

У неким случајевима, потребно је повећати киселост тла, на пример, за садњу четинара или вријеска.

иглицегребенски тресаклимунска киселина

У овом случају, игла, гребенски тресак или хумус се уносе у земљиште, сулфат или амонијум нитрат се могу користити у ограниченој мери. Привремено помаже да се смањи пХ наводњавањем са слабим раствором оксалне или лимунске киселине. Међутим, електролит батерија је боље не користити - од јаких киселина пате микроорганизми у земљи, а обезбеђује се и улаз тешких метала у земљиште.

Упркос таквим мерама, током времена, киселост земљишта се враћа на своје првобитне вредности. Због тога је неопходно периодично проверавати пХ и поново уводити калцинисану материју.