Како одредити фазу и нулу помоћу мултиметра

Врло често приликом извођења у стану, кући, гаражи или летњој резиденцији поправних или монтажних радова везаних за електричну енергију, постоји потреба за нулом и фазом. Ово је потребно за правилно повезивање утичница, прекидача, расветних уређаја. Већина људи, чак и ако немају специјално техничко образовање, замишљају да за то постоје посебни показатељи. Укратко ћемо размотрити овај метод, а такође ћемо вам рећи и за други уређај, без којег професионални електричар не може да рукује. Хајде да говоримо о томе како дефинисати фазу и нулти мултиметар.

Појам нуле и фазе

Прије одређивања фазе нуле, било би добро споменути доста физике и схватити шта је тај концепт и зашто се налазе у излазу.

Сви електрични системи (домаћи и индустријски) су подељени у два типа - са константном и наизменичном струјом. Из школе памтимо да је струја - кретање електрона у одређеном реду. Са константном струјом, електрони се крећу у једном правцу. Са измјеничном струјом, овај смјер се стално мијења.

Више нас занима варијабилна мрежа, која се састоји од два дијела:

 • радне фазе (у правилу се назива једноставно "фаза"). Испоручује се са радним напоном.
 • Празна фаза, названа "нула" у електричној енергији. Потребно је створити затворену мрежу за повезивање и рад електричних уређаја, а служи и за уземљење мреже.

Када укључимо уређаје у једнофазној мрежи, нема посебног значаја гдеТо је празна или радна фаза. Али када инсталирате електрично ожичење у стану и причврстите га на општу кућну мрежу, то је потребно знати.

Разлика између нуле и фазе у видеу:

најлакши начин

Постоји неколико начина за проналажење фазе и нуле. Размотримо их укратко.

По извршењу боја је жив

Најједноставнији, али истовремено најнепоузданији начин је да се одреди фаза и нула боја проводних изолационих љусака. По правилу, фазна језгра има црну, браон, сиву или белу боју, а нула је плава или плава. Да би вас држали у знању, још увек су зелене или жуто-зелене, тако да су проводници заштитног уземљења означени.

У овом случају нису потребни никакви уређаји, гледали су боју жице и одређивали - фаза је или нула.

Али зашто је овај метод најнепоузданији? И не постоји гаранција да је током инсталације електричне енергије обојена ознака била жива и да ништа није бркало.

Обележавање обојеном жицом на следећем видео снимку:

индикаторски одвијач

Истинитији метод је да се користи индикаторски одвијач. Састоји се од не-проводног кућишта и уграђеног отпорника са индикатором, који је типична неонска лампа.

На пример, када повезујете прекидач, главна ствар је да не мешате нулу са фазом, јер овај прекидач ради само на прекиду фазе. Провера индикатора одвијача је следећа:

 1. Искључите машину за општи улаз устан
 2. Очистите ножеве да бисте проверили жлезде од изолационог слоја за 1 цм. Раздвојите их на сигурну удаљеност да бисте у потпуности елиминисали могућност додира.
 3. Направите напетост тако што ћете укључити машину за улазак.
 4. Додирните одвијач да бисте додирнули голе проводнике. Ако се истовремено упали индикаторски прозор, жица одговара фази. Одсуство сјаја указује да је пронађена жица једнака нули.
 5. Убаците иглу са маркером или делом изолационе траке, затим поново искључите машину и поново прикључите уређај за прекидање.

Комплексније и тачније провере врше се коришћењем мултиметра.

Проналажење фазе са индикаторским одвијачем и мултиметром на видеу:

Мултиметар. Шта је овај уређај?

Мултиметар (чија се струја назива и тестер) је комбиновани уређај за електрична мјерења, који комбинира многе функције, од којих су главне охмметар, амперметар, волтметар.

Ови уређаји су различити:

 • аналог;
 • дигитал;
 • преносива плућа за нека основна мерења;
 • комплексни стационарни са великим бројем могућности.

Помоћу мултиметра могуће је не само одредити тло, нулу или фазу, већ и мјерити на мјесту струјног круга, напона, отпора, провјерити струјни круг.

Уређај је дисплеј (или екран) и прекидач који се може поставити на различите положаје (око њега има осам сектора). ИнНа врх (центар) је сектор ОФФ, када је прекидач постављен на ову позицију, онда је уређај искључен. Да би се извршила мерења напона, потребно је подесити прекидач на АЦВ (променљиви напон) и ДЦВ (за ДЦ) секторе.

Комплет мултиметра садржи две мерне сонде - црну и црвену. Црна сонда је спојена на доњу утичницу означену са "ЦОМ", ова веза је трајна и користи се за сва мјерења. Црвена сонда, у зависности од мерења, се убацује у средњи или горњи прорез.

Како користити уређај?

Изнад смо погледали како пронаћи фазну жицу помоћу индикатора одвијача, али овдје можемо разликовати нулу и тло с таквим алатом не функционира. Онда хајде да научимо како да проверимо волумене помоћу мултиметра.

Припремна фаза изгледа потпуно исто као и рад са индикаторским одвијачем. Када је напон искључен, очистите крајеве усана и обавезно их раставите како не бисте изазвали случајни додир и кратки спој. Дајте напон, сада ће сви даљи рад бити са мултиметром:

 • Изаберите мерни опсег наизменичног напона изнад 220 В на инструменту.По правилу, у режиму "АЦВ" постоји ознака са вредношћу од 750 В, поставите прекидач на ову позицију.
 • На уређају се налазе три прикључка на којима су уметнуте мерне сонде. Међу њима налазимо ону која је означена словом "В" (тј. За мјерење напона). Убаците сонду у њу.

 • Додирните сонду да бисте очистили вене и погледали екрануређаја Ако видите малу вредност напона (до 20 В), онда додирнете фазне жице. У случају када на екрану нема доказа, пронашли сте нулу помоћу мултиметра.

Да би се одредила "земља", очистити малу површину на било ком металном елементу кућне комуникације (може бити вода или цијеви за гријање, батерије).

У овом случају користићемо два прикључка "ЦОМ" и "В", убацити у њих мерне сонде. Подесите јединицу на "АЦВ" мод, на вредност од 200 В.

Имамо три жице, међу којима се мора наћи фаза, нула и тло. Додирните једну од сонди на очишћеном мјесту на цијеви или батерији, а затим додирните водич. Ако се на дисплеју прикаже ознака реда 150-220 В, онда сте пронашли фазни проводник. Код нулте жице са сличним мерењима, очитавање варира у опсегу 5-10 В, са додиром на "земљу" на екрану се ништа не приказује.

Идентификујте сваки маркер за вене или траку, и да бисте се уверили да су мерења исправна, мерите се једни са другима.

Додирните двије сонде за фазне и нулте проводнике, слика треба да се појави на екрану унутар 220 В. Фаза са тлом ће дати мало мање индикације. А ако додирнете земљу и нулу, екран ће бити од 1 до 10 В.

Неколико правила за коришћење мултиметра

Пре дефинисања фазе и нуле помоћу мултиметра, проверите неколико правила која треба следити када радите са инструментом:

 • Никадакористити мултиметар у влажном окружењу.
 • Немојте користити неисправне мерне сонде.
 • У време мерења, не мењајте границе мерења и не ресетујте положај прекидача.
 • Не мери параметре чије су вредности веће од горње границе мерења инструмента.

Како мерити напон помоћу мултиметра - на следећем видео снимку:

Обратите пажњу на важну нијансу употребе мултиметра. Окретна плоча се увијек мора прво поставити у максималну позицију како би се избјегло оштећење електроничког уређаја. А убудуће, ако су индикације ниже, прекидач се пребацује на ниске оцјене како би се добила најпрецизнија мјерења.