Како одредити фазни и нулти индикатор одвијача

Сваки електричар зна како одредити одвијач за фазни и нулти индикатор, али није увијек могуће позвати стручњака ако је струја изгубљена у кући. У овом случају, почетна дијагноза се може урадити независно, јер је фазна сонда веома једноставна направа која не захтева посебно знање за њу.

Како је постављен индикаторски одвијач

Да бисте разумели како се користи индикаторски одвијач, морате барем уопште замислити његов уређај.

Најлакши уређај се састоји од следећих компоненти:

 • Одвијач одвијача. Део уређаја који додирује жице или контакте на којима се проверава присуство напона.
 • Отпорник. Ово је проводни дио који пролази кроз електричну струју, али смањује његову вриједност. Отпор отпорника је одабран за одређени напон, који се израчунава помоћу индикатора одвијача. Ако се уређај напаја индикацијом напона од 220 волти, онда се не исплати пењати с њим на високонапонски трансформатор.
 • Индикатор. Електрична струја није видљива оку, па се њено присуство или одсуство може процењивати искључиво индиректним знаковима, од којих је једна сијалица.
 • Пролеће. То је проводник између индикаторске лампице и контактне плоче. Истовремено, сијалица је причвршћена унутар кућишта уређаја.
 • Контактна плоча. Држи све детаље унутар уређаја, док је у контакту, након додира који затвара електрични круг који напаја индикаторску лампицу.
 • Изолација. За убод индикатораодвијач струји напон од 220 волти, ако је присутан у провјереној мрежи. Да не би дошло до електричне трауме, тело уређаја и његов убод су скоро у потпуности прекривени изолатором. Најчешће се ради о прозирној пластичној жућкастој нијанси, кроз коју је јасно видљив индикатор одвијача.

Одвијач са нормалним индикатором је једнократни уређај - ако се поквари, употребљени уређај се може искључити.

Принцип рада најједноставнијег, пасивног индикатора одвијача

Да би се осигурало да постоји или не постоји напон у електричној мрежи, потребно је посматрати сијалицу одвијача свјетла индикатора, те њену убод да додирне контакте који преносе струју утичнице. Истовремено један од прстију руке мора додирнути контактну плочу.

Да би се жаруља осветлила, мора се додати једна фраза једном од њених контаката, а другој нула. Ако је контакт утичнице фазни напон, онда он кроз отпорник пада у жаруљу конектора. Људско тело делује као нула жица, пошто има довољно електричног капацитета и отпора. Када фаза дође до једног краја лампе и прст додирне контактну плочу, коло се затвара и лампа почиње да светли. Тако, додиром на одвијач на контакте утичнице, можете пронаћи фазу и нулу.

Мање од овог уређаја је присуство отпорника, а слаба тачка - индикаторска лампица. Први не детектује присуство напона мањег од 60 Волта, а лампа може да изгори ако, из неког разлога, напон у мрежи будевише од номиналног. Такође је вероватно да је распад фазе на терену свеобухватан, а утичнице не раде (ако је уземљење исправно изведено). Међутим, такви случајеви су веома ретки изузетак од општег правила, а углавном је индикаторски одвијач добро прилагођен његовом задатку.

Како су сложенији, активни индикаторски одвијачи

Најједноставнији индикаторски одвијачи користе контактни метод мјерења, тј. Да би се утврдило присуство напона потребно је обавезно додирнути жицу до водича. Ово је прилично згодно, али не рјешава већину проблема с којима се суочавају електричари приликом рјешавања проблема електричних мрежа.


Упутство за рад са одвијачем индикатора (кликните за увећање)

Напреднији модел индикаторских одвијача може радити без контакта - они реагирају на електромагнетно поље које се појављује у било којем водичу када струја пролази кроз њега. Уређај таквих разгледница је много компликованији - они већ имају сопствену шему и одвојену храну. Већина је опремљена звучном индикацијом. Посебна категорија је индикаторски одвијач са ЛЦД заслоном - такви модели могу чак показати и напон у мјерној мрежи.

Принцип рада је врло једноставан - одвијач има завојницу и када падне у поље око водича, тада постоји електрична струја која узрокује да индикаторска лампица свијетли и да се огласи звучни сигнал. Ова особина бесконтактних индикатора одвијача омогућава вам да пронађете литицеожичење чак и кроз зид - без таквог уређаја морало би се у потпуности уклонити тапете и тући жбуку гдје год је жичана жица положена.

Пре употребе одвијача са индикатором могућности бесконтактног одређивања присуства напона, не смијемо заборавити укључити њихово напајање - тако да батерија не сједне, они имају прекидач.

Како се користи овакав индикатор одвијача може се пронаћи прегледом кратког видео упутства:

Поред индикаторског одвијача постоје и други типови детектора напона који можете прочитати о овом чланку.

Шта може приказати одвијач индикатора

Утврђивање било каквих грешака у индикатору напона електричне мреже има смисла само када нема свјетла у стану, али је електрична енергија управо друга на улазу. Исто важи и за приватне куће - прије свега је потребно сазнати да ли има свјетла од сусједа.

Ако је проблем још увијек у мом стану, онда индикатор одвијача често показује два дијаметрално супротна резултата:

 • У било којој утичници нема фазе. Може бити много разлога за то и већина њих захтијева професионалну интервенцију. Својим властитим снагама могуће је одредити само да ли је утикач изгорео (чешће умјесто њега инсталиран је "аутоматски строј" - уређај за аутоматско искључивање, у случају прекорачења номиналних вриједности јачине струје у ланцу). Ово се налази у близини бројача бројила и провјерите да ли постоји напон на контактима прије и послије њега. Ако плутагори, треба га мијењати, а ако је аутоматска, може се избацити - има полугу која је окренута у радном положају (ако је уређај правилно постављен).
 • Фаза је на свим контактима утичница. Готово са стопостотном гаранцијом, то значи да је нула жице испаљена на шалтер. Ако нема искуства у електротехничким радовима, онда треба позвати електричну енергију да се ријеши проблем.

Нијансе помоћу индикатора одвијача

Да бисте разумели како да исправно користите индикаторски одвијач, морате увек имати на уму недостатке овог инструмента:

 1. Прво и главно правило - увек и свуда, пре проналажења фазе и нуле, потребно је проверити перформансе уређаја. Јасно је да ако је индикаторски одвијач неисправан, онда ће у најбољем случају бити погрешно откривен квар, ау најгорем случају може доћи до ударца у струју.
 2. Сонда показује присуство или одсуство напрезања на специфичној површини проводника. Ако на утичницама утичнице нема струје, то не значи да није у жици која је погодна за то - могла би запалити контакт или саму жицу. Стога је потребно провјерити све дијелове ланца.
 3. Индикација се јавља када постоји мањи напон него што би требао бити на мрежи. То значи да ако се контакт у близини бројача загреје делимично и још прође 50-100 волти, индикаторски одвијач ће показати присуство напона, а електрични уређаји неће радити.
 4. Под одређеним околностима, одвијач може одговорити на такозване струје вођења, указујући на присутностнапон тамо где није.
 5. Ако тестер фазе показује да нема струје у мрежи, то не значи да се он не може појавити у наредних неколико минута. Ако је потребно раставити утичницу, обавезно је прије тога морате искључити додатак или окренути утикач.

​​Још један видео 6-минутни видео са причом о употреби различитих сцролл индикатора скенера:

Као резултат тога, коришћење индикатора одвијача је веома једноставно, али се мора имати на уму да је његова индикација само половина "дијагнозе" - ако не постоји јасно разумевање зашто показује присуство или одсуство напона, боље је да се окрене на струју. Такође, треба имати на уму да, без обзира на име, индикаторски одвијач није дизајниран да одврне вијке, тако да има одговарајућу чврстоћу.