Како одабрати управљачки програм за ЛЕД диоде?

ЛЕД-ови настављају да напредују на следећим границама у свету вештачког осветљења, потврђујући њихову супериорност са низом предности. Велика заслуга у успешном развоју ЛЕД технологије је напајање. Радећи у тандему, возач и ЛЕД отварају нове хоризонте, гарантујући потрошачу стабилну осветљеност и декларисани век трајања.

Шта значи ЛЕД драјвер и који функционални терет му је додељен? Шта тражити приликом избора и да ли постоји алтернатива? Покушајмо да схватимо.

Што је возач за диода која емитира свјетло и зашто је то потребно?

Говорећи у научном смислу, ЛЕД драјвер се зове електронски уређај, чији је главни излазни параметар стабилизована струја. То је струја, а не напон. Уређај са стабилизацијом напона назива се "напајање", што означава номинални излазни напон. Користи се за напајање ЛЕД трака, модула и ЛЕД диода. Али неће бити о њему.

Главни електрични параметар управљачког програма за ЛЕД је излазна струја, коју може обезбиједити дуже вријеме при повезивању одговарајућег оптерећења. У улози оптерећења стоје појединачне ЛЕД диоде или склопови на основу њих. За стабилну луминисценцију неопходно је да се кроз кристал ЛЕД процури струја, назначена у подацима пасоша. Заузврат, напон на њему ће пасти тачно онолико колико је потребно и п-н транзицију при датој вредности струје. Тачне вредности протока струје и директног пада напонаможе се одредити из волт-мпернаиа карактеристичног (ВАЦ) полупроводничког уређаја. Снага возача, по правилу, прима од сталне мреже 12В или променљиве мреже 220В. Његов излазни напон је приказан у облику двије екстремне вриједности, између којих се гарантира стабилан рад. По правилу, радни опсег може бити од три волта до неколико десетина волти. На пример, возач са У = 9-12В, Иви = 350мА, обично је намењен за секвенцијално повезивање три бела ЛЕД са снагом од 1 вати. Сваки елемент ће пасти око 3.3, што ће износити 9.9В, што значи да пада у одређени опсег.

Стабилизатору са падом напона на излазу 9-21В и струјом од 780мА може се спојити од три до шест ЛЕД диода од по 3В. Такав возач се сматра свестранијим, али има мању ефикасност када је укључен уз минимално оптерећење.

Важан параметар ЛЕД драјвера је снага коју може дати оптерећењу. Не покушавајте да је извучете максимум. Ово се посебно односи на радиоаматера који праве серијски паралелне ланце ЛЕД диоде са изједначавајућим отпорницима, а затим ова матрица преоптерећује излазни транзистор стабилизатора.

Електронски део драјвера за ЛЕД зависи од многих фактора:

  • улазни и излазни параметри;
  • класа заштите;
  • применљиве елементне базе;
  • произвођач.

Модерни ЛЕД драјвери се производе на принципу ПВМ конверзије и уз помоћ специјализованихцхипс Ширококутни претварачи се састоје од импулсног трансформатора и круга стабилизације струје. Напајају их 220В, имају високу ефикасност и заштиту од кратког споја и преоптерећења.

Возачи засновани на једном чипу су компактнији, јер су дизајнирани за напајање из нисконапонског истосмјерног извора. Такође имају високу ефикасност, али је њихова поузданост нижа због поједностављеног електронског кола. Такви уређаји су веома тражени од стране ЛЕД ауто тунинга. Као пример можемо назвати ИЦ ПТ4115, у овом чланку се може наћи готово решење базирано на овом чипу.

критеријуми за избор

Одмах бих желео да напоменем да отпорник није алтернатива ЛЕД драјверу. Никада неће штитити од импулсних сметњи или прекида напајања. Свака промена улазног напона ће проћи кроз отпорник и довешће до промене струје услед не-линеарности ВАЦ-а. Возач, састављен на основу линеарног стабилизатора, такође није најбоља опција. Ниска ефикасност озбиљно ограничава његове могућности.

Потребно је само изабрати ЛЕД драјвер након што су познате количине и снага повезаних ЛЕД диода.

Запамти!Чипови исте величине могу имати различиту потрошњу енергије због великог броја фалсификата. Зато покушајте да купите ЛЕД диоде само у провереним продавницама.

Съгласно техничните спецификации, съответствие съдържание на ЛЕД за управитела съдържатреба напоменути следеће:

  • снага;
  • радни опсег улазног напона;
  • радни опсег излазног напона;
  • номинална стабилизована струја;
  • степен заштите од влаге и прашине.

Врло атрактивни драјвери без напајања са напајањем од 12В и 220В. Међу њима су и разне модификације, у којима можете спојити и једну и неколико снажних ЛЕД диода. Такви уређаји су погодни за лабораторијска истраживања и експерименте. За кућну употребу и даље ћете морати ставити производ у кућиште. Као резултат тога, уштеда новца на возачу отвореног типа је на штету поузданости и естетике.

Осим одабира ЛЕД драјвера за електричне параметре, потенцијални купац треба јасно да идентификује услове за свој будући рад (локација, температура, влажност). Заиста, поузданост читавог система зависи од тога где и како ће се инсталирати управљачки програм.