Како одабрати капацитет за узгој садница

Прије него почнете узгајати биљку у свом врту или у врту, морате правилно одабрати капацитет садница. Данас, произвођачи штрајкају своје купце асортиманом посуда за биљке. Сви они су што практичнији и удобнији. Пре него што купите било који капацитет за непромишљено, морате да размотрите све његове сорте, и да демонтирате предности и недостатке сваке врсте.

У којим капацитетима се узгајају саднице?

Све посуде за саднице се разликују по материјалу производње, његовом изгледу и многим другим.

Кутије за биљке

Најједноставнија опција су кутије. Ако одлучите да узгајате саднице у свом дому, онда ће ова кутија бити одлична за вас. Брига о клијавим сјеменкама је згодна, јер све биљке расту у једној посуди (капацитет). Ако вам је потребна, можете у сваком тренутку вратити кутију на сунце или је премјестити на другу локацију. Главни недостатак нацрта - у неком тренутку раст садница ће морати ронити у друге контејнере. Требат ће времена, а биљке могу бити оштећене. На пример, кутије се не сматрају добрим избором када се узгајају паприке или патлиџани који не воле трансплантацију.

Још један недостатак је да су корени садница у кутији снажно испреплетени и када се поделе, значајно ћете оштетити коренски систем.

Касете и тацне

Не постоји посебна разлика између ова два типа капацитета. Пладњеви имају попречне преграде, које га дијеле на капацитете малог промјера.

Главни плус користити за узгој садница касета - они ће вам служити дуго времена, нису тешки за одржавање, а они су лагани. Најчешће се продају са дренажом у ћелијама.

Употреба авиона и касета - ћелије могу бити мале, тако да се земља сувише брзо суши и потребно је стално пратити њену влажност. Зидови касета су изузетно крхки, могу се подерати. Из овог лонца за биљке тешко је добити младице и не ометати његову земаљску кому. Ови контејнери нису намењени за узгој биљака које не воле трансплантацију.

Таблете за тресет

Произвођачи производе такве капацитете различитих пречника, што је заиста згодно. Лако се припремају за садњу - таблете за тресет су једноставно заливене, пилуле постају веће, али не мењају свој пречник. Лонци ове врсте су изузетно једноставни, могу бити и шалице и подлоге. Сличан начин узгоја семена је одличан за биљке и усеве који не толеришу бојење. Тресетне таблете пречника 8 центиметара потребне су за узгој, на примјер, тиквице или краставце. Али за патлиџане ова територија је веома мала, тако да ће након формирања неколико листова биљке бити трансплантиране у друге контејнере.

Минус таблета од тресета је њихова превисока цијена, посебно када се купује велики број контејнера ове врсте. Таблете се користе једном, са њима се биљке пресађују у отворену земљу.

Специјалне посуде за саднице

Ове посуде су погодне за вртове и биљке. Избор је заиста широк, можете купити лонац било које величине, облика и волумена.

Лонци округлог облика лакше се пуне земљом, али их је тешко ставити у стан. Квадратне посуде могу лако пронаћи мјесто, али је тешко добити биљку од њих. Главне предности таквих посуда су способност узгоја различитих усева, ниска цена, вишекратна употреба.

Потрошња лонаца за саднице: заузети пуно простора на балкону, уз неправилно вађење биљака можете оштетити њихове корене.

посуде за тресет

Саднице се пресађују у земљу заједно са посудом за тресет, која се након неког времена окреће и постаје савршена храна за усеве. Цена ових капацитета је мала, али виталност постројења је скоро 100%.

Једини недостатак тресетних лонаца - потребна им је компетентна брига. Приликом сушења у земљишту, зидови контејнера постају чврсти. Са прекомјерном количином воде, зидови лонца су прекривени плијесни. Често се контејнери ове врсте користе за брање садница, а не за директну култивацију.

Самоникле посуде за саднице

Капацитети са сопственим рукама не захтевају велике финансијске трошкове и они се праве врло једноставно коришћењем импровизованих материјала. Одлично је за празне кутије пића, млечних производа, мајонеза, итд. Ваш главни задатак је да направите дренажне рупе у њима. Није лоша опцијаРазматра се и производња контејнера за саднице из пластичних боца, картонских ролни, итд.

Мале биљке могу се садити у љусци јајета, која се испере и напуни земљом. У вријеме садње садница ове врсте, оне се хватају у руку и пажљиво засађују на отвореном тлу. Да, такви капацитети не изгледају увијек естетски, али је јефтино, а понекад чак и бесплатно.

  • Оставите коментар