Како одабрати исправно умиваоник

Купатило се одликује присуством судопера или умиваоника - ово је веома важан и неопходан водовод. Овде смо прали, бријали се, четкали зубе. Због тога се многи купци питају како одабрати судопер у купаоници, тако да је поуздан, лијеп и истовремено јефтин. У овом чланку размотрићемо како да изаберемо судоперу за купатило у свим разноврсностима различитих облика, материјала, боја и начина монтаже који се користе у подлошцима, како се они разликују.

Која је разлика између судопера и умиваоника?

Судопери и умиваоници у купатилу су дизајнирани за исте, имају сличну функцију. Међутим, када говоримо о употреби у купатилу, користимо искључиво први концепт, а када је у питању улична перилица - онда други, не схватајући разлику између ових уређаја. Али како се ствари стварно одвијају и ако постоје разлике између њих?

Умиваоник је предводник модерних судопера и судопера. Раније су у кућама, углавном у кухињи, инсталирани умиваоници, који су дизалице са једним одводом и метални одводни лонац, који служи за примање воде која се троши. Ове палете су преци модерних умиваоника и умиваоника. У судоперу је послужена само хладна вода, која је служила за прање, прање посуђа, пуњење котла, условно, итд.

Касније се уређај за умиваоник окренуо, појавили су се водени жлебови са двије главе за проток топле и хладне воде. Адаптације којеуграђени у кухињи, служили су за прање посуђа, и представљају модеран судопер, а уређаји у облику корњаче намијењени хигијенским процедурама, постављени у купаоницу и почели су се називати умиваоници.

Која је разлика између судопера за умиваоник:

 • умиваоник је предак шкољке, која је славина са једном тачком снабдијевања водом и метална палета за прихват и одвод текућине;
 • умиваоник служи само хладну воду;
 • умиваоник је универзални дизајн за регрутацију воде, а судопер се користи за хигијенске процедуре;
 • умиваоник на земљи има облик малог пловила са изљевом за довод воде.

Које су гранате?

Пре него што одлучите у којем купатилу можете бирати у купатилу, морате разумети које су то шкољке које имају функционалност и изглед. Купаонски умиваоници имају много производних опција, које су боље, тешко је рећи, јер у овом случају много тога зависи од архитектонских карактеристика просторије, њеног интеријера и личних преференција власника. Стога ћемо се осврнути на опис карактеристика ових производа и шта одабрати - одлучите сами.

Облик производа понекад веома утиче на избор судопера, они су најразличитији типови који се могу замислити, у распону од стандардних округлих и овалних облика и који су сада популарни у облику срца, ромбова, корњача и других.

По спектру употребе они су економични, кухиња, дизајнирана за купатила, као и универзална. Мостнајпожељнији смо универзални, јер им недостатак уске специфичности омогућава да се поново користе.

Према врсти инсталације, шкољке су:

 1. Са постољем - такозваним са нама, са "тулипаном". Ово име су купили у нашој земљи, јер нам се појавио облик првих модела постоља налик на пупољак тулипана. У овом тренутку, пиједестали имају различите облике: од једноставне паралелопипедне форме и завршавају се различитим бизарним облицима.
 2. Са полу-постољем, ово је смањени модел постоља. Ако један крај постоља почне у подножју љуске и завршава на поду, онда полу-постоље добива мало на њему. Важно: ако у моделу са постољем висина одвода није битна, онда полу-постоље мора затворити сифон, полазећи од тога, одвод се врши на одређеној висини.

Предности модела са постољем и полу-постољем укључују релативну једноставност инсталације, поправке и одржавања, до минуса - великог окупираног простора.

 1. Конзола - један од најраспрострањенијих модела. Лако се инсталирају и не захтевају компликовано одржавање. Такви судопери се причвршћују директно на зид помоћу конзола. Недостатак је изглед: сифон је видљив испод судопера, а то није увијек естетски. Међутим, неки произвођачи праве судопере са посебним сифоном који не квари изглед и изгледа лепо.
 2. Надстрешница - најновија новина у санитарном дизајну. Такви судопери су постављени и на врх радне плочеу ту сврху на специјално израђеним штандовима. Главна предност ових модела је лакоћа његе и елегантан изглед. Али при избору таквог судопера, запамтите да му је потребна посебна одвојена или монтирана зидна славина. Димензије миксера и судопера треба да се подударају, у супротном њихова даљња употреба је немогућа.
 3. Уграђена монтирана у радну површину. У већини случајева, уграђени судопери су део намештаја за купатило. Плус - минимална заузета површина и практичност у раду, минус - сложеност поправке и неге.

Перачи рука заслужују посебну пажњу. Овај модел изгледа као мали судопер који се причвршћује за зид. Брисачи су инсталирани или, другим ријечима, мини-судопери у кадама с малом површином, тоалети, собе за госте. Предности таквих модела укључују малу величину, малу цијену, релативну једноставност инсталације и поправке. У већини случајева, ручни перачи долазе у комплету са одговарајућим миксерима.

Судопери су подељени у два типа, са рупом за миксер и без њега. Први имају више успеха међу купцима. Посебно су потребни модели са рупом у средини љуске. Варијанта без рупе за славину изгледа естетски и не утиче на функционалне карактеристике.

Шта чине пешкири за купатило?

Да бисте правилно одабрали судоперу за одређену просторију, морате разумјети од чега се ради. Материјал из кога се праве шкољке:

 • Стакло;
 • фаиенце;
 • порцелан;
 • метал;
 • дрво;
 • литијумски мермер.

Шкољке од порцелана и фаиенце су једна од најчешћих. За разлику од фаиенцеа, порцелан је издржљивији и има мање порозну структуру. Према тежини, шкољке ових материјала су приближно исте. Да би заштитили шкољке од ових материјала, покријте специјалном глазуром, која штити материјал од различитих врста загађивача и не допушта апсорпцију мириса.

Литијумски мрамор припада "премиум" класи. Састоји се од уситњене мрвице од мермера или гранита, притиснуте на високој температури са супстанцом. Литијумски мрамор има огромну снагу. Због дебелог слоја санитарне глазуре, поуздано је заштићен од контаминације. Брига за такве шкољке је изузетно једноставна.

Дрвене шкољке су тражене због лакоће производње и кроз такав тренд моде као "еко-стил". Дрво је прилично скуп материјал, који поред тога има и лековита својства. Што се тиче функционалности, шкољке таквог материјала су захтјевне у погледу његе, иако су једноставне за уградњу. Такви судопери врло снажно апсорбују различите мирисе, што се може приписати и за и против.

Посебно софистициране шкољке су од стакла. Тренутно су шкољке израђене од обојеног, резбареног, прозирног, шареног и матираног стакла. У већини случајева, шкољке од стакла односе се на патцх моделе. У предности су релативна једноставност инсталације и брига, за минусе - врло нискетрајности

Које су величине умиваоника у купаоници?

Како би се спријечило појављивање неугодних догађаја, прије него што одаберете празну бубу у купаоници, морате пажљиво измјерити све димензије производа и просторије.

Умиваоник треба да буде прилично функционалан, уз релативно мали простор. Да би се узели у обзир жеље сваког купца, произвођачи нуде умиваонике различитих облика и величина.

Стандардни судопер има ширину од око 50-60 цм и дужину од 40 цм, у складу са функционалношћу и ергономијом, ово је најбоља опција.

На полицама продавнице можете наћи разне опције, што је најважније пре него што купите умиваоник како бисте угасили до центиметра целокупног простора купатила, покушајте да направите најпрецизније прорачуне, који у будућности, рад умиваоника не доноси проблеме.

Приликом уградње висине игра се једна од главних улога, идеал одрасле особе ће бити висине 80-90 цм, предност је дата дубљој посуди због њене удобности. Код проблема са малом површином препоручују се угаони модели, они се разликују по максималној компактности, ау функционалности ништа ниже од обичних шкољки.

Како одабрати миксер испод судопера?

Приликом одабира судопера треба одмах да се побринете за њу и миксер који јој одговара. Како изабрати прави миксер зависи од тога које функције желите да поседујете.

Модерни миксери су више врста:

 1. Са два вентила. Температура воде у овомеОпција је регулисана разликом у притиску топле и хладне воде. Као делови за закључавање постоје или заптивке од гуме или керамичке плочице.
 2. Са једном полугом. Један од најпопуларнијих модела са погодном контролом притиска и температуре. Управљањем полугом горе /доле и лево /десно можете брзо подесити жељену брзину протока и њену температуру.
 3. Са термостатом. Дизајн укључује два вентила, који помажу при подешавању жељеног притиска и температуре воде, и термостату који прати дату температуру воде. Са таквим миксерима се апсолутно не можете бојати опекотина.
 4. Сензор или без контакта. У таквим мешалицама вода која се напаја помоћу инфрацрвених сензора реагује на руке које су подигнуте до дизалице. За интензитет протока и температуре одговара мали вентил, који се налази на судоперу или испод њега.

Традиционални материјал за производњу миксера је месинг. Овај материјал није подложан корозији, а да би му се пружила још већа чврстоћа, површина је прекривена никлом или хромом. Можете створити заиста ремек-дјело санитарне умјетности, комбинирајући различите врсте шкољки и миксера, који ће уистину постати прави украс вашег купатила.

Облагање испод судопера у купатилу

Већина преферира зглобне шкољке, али данас постају све популарније са стубовима изнад главе. Након што сте изабрали такав модел, без ормарића не можете. Приликом избора, морате имати на уму да је купатило високе влаге. Многи материјали као што судрво је врло осјетљиво на дјеловање влаге, па га треба покрити разним заштитним водоотпорним рјешењима.

Најбоља опција је да се направи обичан ормар, и да га направимо, на пример, без задњег зида, добро ће га заштитити од задржавања влаге у унутрашњости и спречити труљење, отицање и једење.

Добра опција је висећи камен. Као опцију, судопер, виси на зиду, а одоздо је приложен мали ноћни ормарић. Овај модел је одличан за складиштење различитих прибора за купатило и савршено се уклапа у унутрашњи стил. Изабрали смо га тачно ако је купка мала.

Ако планирање обезбеђује веома мало простора за купатило, могуће је поставити судопер преко машине за прање веша.

Важно! Изнад машине за прање рубља могу се уградити само специјални судопери.

Постоји велики ризик од пада судопера ако је подешен на нормалу. За уградњу преко машина за прање рубља постоји варијанта облика "ламинације", направљена од дебљег материјала, то је висећи судопер, који не ствара притисак на машину за прање рубља.

Шта тражити приликом избора?

Материјал и модел су далеко од свега што треба узети у обзир при одабиру прикладне љуске.
Ево неколико савета за вас:

 1. Све у купатилу треба да се уклопи у стил, укључујући и умиваоник.
 2. Простор просторије игра једну од главних улога при избору љуске. За мало купатило, на пример, уграђени судопер или угаони умиваоник ће стати. Ширина модела данас варира од 30 цм до 2,5 метара.
 3. При куповини судопера узмите у обзир водоводни систем, купите одговарајући сифон, ако није укључен.
 4. Један од главних елемената љуске је отварање прелива, који спречава поплаву.
 5. Приликом избора миксера, размотрите број отвора. Различити типови шкољки имају различите сетове рупа за инсталацију овог или оног миксера.

Пре него што купите судопер, размислите не само о удобности и лепоти, већ ио томе како се уклапа у унутрашњост. Када размишљате о дизајну купаонице, пажљиво размислите о свим ситницама, јер сваки најмањи детаљ може украсити или, обрнуто, искривити цијелу слику. Умиваоник треба да постане украс и додатак унутрашњости.

Морате знати о два најпопуларнија подручја у дизајну намјештаја и санитарних чворова:

 • класична;
 • модерно.

У малом водоводном чвору, боље би било да изгледа као класик, који има своје глатке линије, обрубљене контуре и облике. По правилу се користи бела и нијансе плаве, плаве. Водовод и намештај у модерном стилу играју разне геометријске облике, металне детаље.

Стога, прије него што одаберете умиваоник за купаоницу, морате имати јасну идеју о коначном дизајну цијелог простора.

П.С. Верујте инсталацију и поправку водоинсталатера професионалцима