Како одабрати и инсталирати фото сензоре

сензори светла

\ т

Последњих година светлосни сензори се све више користе за спољашње осветљење. Уосталом, они омогућавају не само да аутоматизују процес укључивања осветљења, већ и да вам омогуће много да уштедите.

При истој цијени таквих сензора је на савршено прихватљивом нивоу, који према изјави трговачких друштава може платити дословно током године. Стога смо одлучили детаљније прегледати ове уређаје и дати препоруке за њихов избор, инсталацију и повезивање.

Светлосни сензор и препоруке за њихов избор

Светлосни сензор

Пре него што наставимо директно са избором, упознаћемо се са уређајем и принципом сензора овог типа. Они се могу направити на фоторезистору или фотодиоди, али се принцип деловања не мења.


На слици је приказана шема сензора светла на фоторезисторима

 • Светлосни сензори за улично осветљење морају бити прикључени на електричну мрежу ради њиховог нормалног рада. То значи да излаз сензора мора бити фаза и нула. Поред тога, постоји и трећа жица која директно напаја мрежу за осветљење, али о томе ћемо причати када повежемо наш сензор.
 • Непосредно до закључака сензора, повезан је диодни мост који претвара измјенични напон у константу. Поред тога, постоји и кондензатор који изглађује константни напон.
 • Паралелно са шемом диодног моста, наша је повезанафоторезистор са додатном отпорношћу. Управо на тај додатан отпор утичете окретањем регулатора на кућишту сензора.
 • Отпор фоторезистора варира у зависности од нивоа осветљености. Што је тамнији то је већи отпор нашег фоторезистора. Према томе, напон изнад његових контаката.
 • При одређеном напону отвара се транзистор спојен паралелно на наше носаче. Ово ствара ланац на завојници релеја снаге.
 • Релеј активира и затвара круг. Због чињенице да су терминали овог релеја повезани са нашим напајањем мреже за осветљење, светло се укључује.
 • Када повећавате ниво осветљења, сензор ноћног светла затвара контакте нашег релеја снаге. Ово је због смањења отпора нашег фоторезистора, што подразумева снижење напона и затварање транзистора. Посљедица тога је откључавање круга који напаја свитак релеја снаге.

Избор сензора за осветљење

Имајући генералну идеју о раду сензора, можете директно да пређете на њен избор. Овде вас охрабрујемо да се усредсредите на неке аспекте.

 • Као и сваки прекидачки уређај, пре инсталирања сензора за улично осветљење, проверите да ли је оптерећење прекидача у реду. Тренутно је тржиште представљено моделима са номиналном струјом од 6 и 10А. Нешто мање уобичајени модели на 16 и 25А. Али, искрено, не бих вјеровао у те бројке и барем један корак их је спустио.

Обратите пажњу! Према члану 6.2.3 ПУЕ, свака група линијане треба да садржи више од 20 лампи. Ако узмемо снагу сваке лампе у 100В, испада да ће нам сензор у 10А бити довољан. Инсталирање више сијалица у једној групи, у складу са тачком 6.3.4 ПУЕ, захтева да инсталирате додатне прекидаче или осигураче.


Подешавање нивоа осветљења у којем ради сензор

 • Следећи параметар који се треба приметити је могућност подешавања сензора. Обично је минимална вредност 2лк. Али максимална вредност може да варира. Најчешће су вредности у 50 и 2000. Колико вам је потребна регулација у широком спектру - на вама је да одлучите, али бих вас подсетио да опције контроле такође одражавају вредност сензора. Стога је избор минималне регулације, по мом мишљењу, потпуно оправдан.
 • Не треба заборавити да је сензор за светло намењен за спољну инсталацију. Због тога заштита од влаге и прашине неће бити сувишна на минимуму. Овај параметар наводи бројеве након скраћенице "ИП". Ово је обично ИП44, али може бити и више вредности.

Обратите пажњу! Прва цифра након скраћенице "ИП" означава ниво заштите од прашине. Може варирати од 0 до 6. Друга знаменка означава отпорност на влагу. Може бити од 0 до 8. Што је већи број, већа је заштита.

 • Па, параметар радне температуре би требао занимати само становнике најсјевернијих регија наше земље. Уосталом, већина "буржоаских" уређаја може почети да "производи" на температурама испод -25 ° Ц.

Инсталација и повезивање сензора осветљења

Инсталирање и повезивање сензора осветљења са сопственим рукама није превише тешко. Ово не захтева никаква посебна знања. И само пратећи препоруке наше инструкције, можете лако да завршите све операције.

Инсталација светлосног сензора

Већина модела представљених на тржишту има посебну монтажу која се испоручује са сензором. Овај носач вам омогућава да лако причврстите сензор било где. Упутства за уградњу само неколико захтева.

Локација осветљења сензора

 • Светлосни сензор мора бити инсталиран на отвореном. Тамо где не може бити осенчена стаблом, структуром или другим објектима. У супротном, то би могло довести до његовог погрешног рада.
 • Не заборавите да је сензор за светлост ноћна брзина. Стога га не постављајте у зону осветљења једне од инсталација. То може довести до његовог неисправног функционисања када сензор подстакне укључивање осветљења, а након укључивања одмах га искључите.
 • Поставите сензор на место које је доступно за сервисирање. Уосталом, у зависности од загађења животне средине и присуства прашине, мораћете повремено обрисати њену фотоћелију. И пењање за ово на стуб или кров није баш згодно.

Повезивање светлосног сензора

Сензор светла за улично осветљење и коло за повезивање са мрежом за напајање електричном енергијом су прилично једноставни. Практично је исто као и намапрекидач Једина разлика је присутност нулте жице, која је неопходна за перформансе уређаја.

 • Као што смо већ споменули, сензор обично има три закључка. Један закључак је нула жица, која је неопходна за рад сензора. Према П.1.19, мора бити означен са "Н" или плавом жицом. Друга жица је фаза која долази из уводне машине. Може се означити као "Л". Често је то означено црном жицом. Трећа жица је фазни излаз сензора, који се директно повезује са оптерећењем. Може бити означен са "Л1" "ЛОАД" или црвеном жицом.

Схема спајања светлосног сензора

 • Користећи двоструку проводну жицу, прикључите сензор светла на наш аутоматски прекидач, који напаја спољашње осветљење. Повезивањем сензора, саветујем вам да одмах проверите његове перформансе и извршите његово подешавање. Сензор се може лако детектовати појавом напона на трећој жици.
 • Ако су тестови и подешавања успешни, можете уклонити напон са сензора и наставити везу. Трећа жица коју правимо храни нашу мрежу осветљења. Након повезивања можете напајати и проверити перформансе целог кола. А за детаљније информације о прикључивању сензора можете погледати видео који је представљен на нашем сајту.

Обратите пажњу! Сада се на тржишту појављују моћне машине са могућношћу повезивања фотоћелије или, како кажу, са сензорима за светлоремоте пхотоцеллс. Њихово спајање се врши по истој шеми, само се прикључите на струјни круг, али на енергетски дио сензора.

закључак

Данас су сензори укључивања осветљења у доба дана опремљени све већим бројем мрежа вањског освјетљења. Такви уређаји се користе у мрежама приступа, расвјета у нужди.

Сада знате да повезивање таквог сензора није тако тешко и можда ћете и ви постати "мотор" напретка у нашој земљи.