О сухозиду отпорном на влагу

ГКЛ - модеран универзални материјал, из којег су израђени висећи висећи плафони, конструисане декоративне преграде, ступови. Са њим можете сакрити пролаз комуникације. Прави проналазак за дизајнере. Али уобичајени ГКЛ се може користити у просторијама са високом влажношћу. У ту сврху развијен је суви зид отпоран на влагу, чије техничке карактеристике омогућавају да се користи у облагању зидова, плафона кухиња и тоалета, кутија за цеви у купатилу итд. Пре избора ГКЛ потребно је пажљиво испитати својства сухозида као грађевинског материјала.

Карактеристике ГЦЛАВ-а

Суви зид отпоран на влагу (ГКЛВ) је грађевински материјал који има облик правокутног лима који се састоји од два картонска зида, унутра испуњен природним гипсом са антифунгалним и силиконским адитивима, као и ојачавајуће супстанце које штите материјал од развоја гљивица и буђи. Оно што нема једноставну суву градњу, примјену и својства која су такођер различита.

Зашто вам треба суви зид отпоран на влагу? ГКЛВ је посебно дизајниран за завршне радове у просторијама са високом влажношћу. Одупире се агресивном окружењу без губитка квалитета и без губитка животног века. И у овом окружењу слово овог материјала није деформисано. А у томе је разлика суви зид отпоран на влагу од једноставног.

Влажни суви зид - еколошки материјал, сигуран за здравље људидок је радио са њим и за даљу експлоатацију. Има следеће квалитете:

 • Отпоран на влагу
 • Практични материјал који се лако монтира на било коју земљу
 • Његова површина се може обојити бојама на бази воде
 • добар звучни изолатор

Али овај материјал је пожељан за употребу у просторијама са добром вентилацијом и често проветреним просторијама.

Приликом одабира грађевинског материјала пожељно је знати шта се разликује од уобичајеног сухозидом отпорног на влагу. Такође, каква је боја сувог зида отпорног на влагу. Главна визуелна разлика ГКЛ од ГКЛВ је боја картона. Уобичајени суви зид има сиву боју, влажну - зелену, светло зелену.

Разлика између влаге отпорног сухозида и обичних, не само у картону, већ иу његовој језгри, што укључује додатне антифунгалне и појачавајуће адитиве.

Још увек постоји начин да се разликује суви зид отпоран на влагу од обичног. Обратите пажњу на нијансу структуре. У саставу ГКЛВ тамнијег гипса. Лист је заштићен картоном и не допушта да влажност негативно утиче на структуру.

ГКЛ отпоран на влагу се може прати без употребе агресивних детерџената. Ово је још једна разлика и одговор на питање је каква је разлика између водоотпорног сувог и обичног.

Постоји разлика у цијени. ГКЛВ је скупљи ГКЛ, али у просторији са високом температуром влаге и температуре при избору - отпоран на влагу или обичан, боље је да се задржите на првој верзији, ако не желите да се затворите у блиској будућностинев репаир

ГКЛВ: техничке карактеристике

Стандардне величине: дужина - 2-4 м, ширина - 60-120 цм ГКЛВ има различиту дебљину, од 6,5 до 24 мм. Приликом одабира грађевинског материјала морате одредити за коју врсту посла је намијењен. За декорацију зидова и декоративних преграда користите плочу дебљине 12,5 мм или више. Ако се планира изградња лукова или различитих облика, водоотпорни поглед од 6,5 до 12,5 мм ће стати.

Плоча има тежину од 9,7 кг /м2. Али може варирати у зависности од дужине листа и његове дебљине.

Врсте сувог зида отпорног на влагу (обичне и отпорне на ватру)

Постоје два типа сухозида отпорних на влагу: ГКЛВ - обичан, отпоран на влагу, и ГКЛВО, који се додаје наведеним квалитетима ватроотпорности. Прва варијанта је савршена за купатила, за завршне зидове поред прозорских отвора, базен, тоалет. Други - за кухињске просторе и површинску обраду у близини камина, мјеста са високом температуром.

Карактеристике инсталације у влажним просторијама

Како монтирати суви зид отпоран на влагу? Разлика је готово нечувена ако је упоредите са уобичајеним, осим неких нијанси:

 • Потребно је обезбедити добру вентилацију током рада и током даљег рада у влажној просторији
 • У процесу причвршћивања потребно је направити корак мањи од уобичајеног између металних делова решетке
 • .
 • Не користите дрво као оквир, само алуминијум
 • Можете поставити грејач између зида ипоклопац.
 • Темељно запечати шавове

За монтажу се користе вијци који се причвршћују на удаљености од 20 цм, а потребно је оставити мале зазоре између спојева, тако да се након наношења прајмера може поновно наносити површински слој и поново нанети кит.

Стручњаци препоручују да се даље обради површина како би се повећала трајност рада, пожељно поплочан или други декоративни материјал. Таква поправка ће служити дуги низ година.

Вриједи обратити пажњу! Прије полагања плочице, површина сухозидне плоче мора бити добро обрађена темељним премазом и додатном хидроизолацијом.

Карактеристике монтаже ГКЛВ на лепак

Ова инсталација је дозвољена на глатким површинама. Напредак курса:

 1. Пре него што наставите са третманом, морате се отарасити храпавости, по читавом зиду, ако има великих грба, могу се отклонити чекићем;
 2. Обележите листове на зиду;
 3. Обрадити површину прајмером;
 4. Идите на листу. Потребно је направити све неопходне изрезе за утичнице и прекидаче;
 5. Неопходно је извршити подрезивање лимова тако да растојање између тканине и пода буде 1 цм, што је неопходно за приступ ваздуху лепку. Након сушења са лепљивом подлогом, прорез треба затворити заптивачем. Даље, суви зидови треба да буду постављени на привременим штандовима, могу се полагати шине;
 6. Лепак наносимо на малим тобоганима на лим, висине 2,5 цм, пречника 10 цм и на удаљености од 20-30 цм;
 7. На поду можетеСтавите комаде резаног материјала или дрвене клинове да бисте задржали прорез жељене величине;
 8. Почињемо да жбукамо зид. Пожељно је кренути од угла;
 9. Након завршетка зидова, оставите да се љепило замрзне 2-3 дана. Затим, користећи траку за појачање, нанесите шавове;
 10. Размак дна се мора очистити од облога, а простор испунити заптивачем.

Приликом инсталирања сувог зида отпорног на влагу, препоручљиво је не заборавити на добру вентилацију. Али ако је просторија веома влажна, онда чак и висококвалитетни суви зид, чија су својства и карактеристике дизајнирани за такве просторије, не може да се носи са овим условима. У овом случају, морате користити друге, стабилније материјале.

Поредећи технички суви зид ГКЛ и ГКЛВ, може се примијетити да су ове двије врсте материјала различите и унутарња структура језгре, те додатне испуне и вањска боја картона. Оно што је веома важно приликом избора и куповине материјала. Неопходно је да се јасно зна шта се разликује од отпорног на влагу суви зид од нехлапљивих и за које радове и услове су ти материјали намењени. Ово знање је основа за позитиван резултат планираног ремонта.