Како одабрати електрични котао за гријање приватног дома: врсте и принцип рада

Одабрани систем грејања може значајно утицати и на особености организације и организације градње и на даљи рад. Недавно је све више потражње међу власницима приградских некретнина почело да користи електричне котлове за грејање приватних кућа. Модерне технологије се веома брзо развијају, па произвођачи представљају доста разнолик избор електричних система за грејање.

Због ширине избора, могуће је одабрати модел који је најпогоднији за одржавање оптималне температуре током сезоне гријања у кући. А како одабрати електрични котао за гријање приватне куће и све значајке у вријеме куповине, размотрићемо даље у чланку.

Принцип рада и користи

Сви модели електричних котлова су слични по дизајну и раду.

Уређај ове опреме претпоставља постојање термостата. Главна функција овог елемента је контрола температуре расхладног средства. Поред тога, регулише снагу инсталације. Сви модели електричних котлова имају додатну могућност спајања вањског сензора. Омогућава вам одржавање одређене температуре у затвореном простору.

У нашем времену, електрични котао, чија је снага испод 3,5 кВ, се не проводи. Ова опрема мора бити повезана преко посебног штита, јер спајање преко обичне утичнице може проузроковати прегријавање ожичења. Опрема чија снага не прелази 7 кВ може се прикључити на кућу на 220 В, ако је опрема већамоћ, може се повезати само уз присуство 380 В.

За разлику од других типова гријања приватних кућа, електрични котао за гријање има велики број позитивних тренутака:

 • релативно малу цијену опреме;
 • уз правилан рад, већу сигурност (не постоји опасност од тровања производима изгарања или угљичним моноксидом као код употребе горива);
 • због одсуства продуката сагоревања, елиминише се потреба за вентилацијом;
 • електрични систем грејања је потпуно еколошки прихватљив;
 • не захтева инсталирање посебне просторије, као што се захтева за гасне, чврсте гориво или котлове на течно гориво;
 • због непостојања отвореног извора пламена, ризик од пожара је смањен;
 • једноставност управљања до потпуне аутоматизације процеса гријања двокатне или троетажне зграде;
 • практично потпуно одсуство буке током рада, за разлику од система у којима постоји шум запаљеног пламена или буке циркулације воде у систему грејања, и тако даље;
 • мали простор који заузима простор, опрема је мале величине и омогућава уградњу у оставу, ходник или кухињу;
 • нема потребе за сакупљање горива и уклањање посебне просторије за њено складиштење;
 • поједностављени поступак за добијање дозвола за инсталацију;
 • Неке врсте котлова за гријање, због једноставности градње, могу се обавити независно.

Његове негативне карактеристике су и код електричних котлова:

 • за повезивање електричног намота,потребна нам је најпрецизнија калкулација дужине кабла;
 • из штита морате извући засебну линију за оно што ће вам пружити храну;
 • цијена електричне енергије је већа него за друге изворе енергије, као што је плин.

Приликом одабира електричног калема за приватну кућу, желио бих напоменути да је потрошња електричне енергије за топлоту једнака 100%. Али чињеница је да је загревање струје расхладног средства у потпуности. Овај фактор зависи од структуре самог уређаја. Принцип рада уређаја не игра посебну улогу.

Типови електричних котлова за гријање

Због прилично великог распона ових производа, тешко је одабрати најбољи модел за електрични котао за гријање за приватну кућу.

Кућански електрични котлови за гријање, који се користе за гријање просторија помоћу воде за гријање, су:

 • једноструки и двоструки круг - раде директно у кругу грејања. Избор воде за економске потребе може довести до брзог "прерастања" цијеви у лежишта. За ове сврхе се истовремено користи прва петља. Такви системи гријања и електричних котлова се називају двоструки.

Друга контура може бити два типа - акумулација и ток. Пут протока загрева воду. У проточном кругу, загревање воде долази непосредно пре употребе и јавља се истовремено са брзином коришћења. Да бисте извршили овај задатак, снага котла мора да обезбеди топлотуВода у најекстремнијим условима: зими, током увођења воде са ниским температурама и са потпуно отвореним крановима.

У овом тренутку у акумулационом кругу вода се загрева малом снагом Тена која иде до топлотно изолованог уређаја за складиштење, из његовог доњег дела се враћа на грејање.

Ову процедуру најбоље је послужити ноћу како би се користила топла вода ујутро. Упркос губитку топлоте у погону, ова операција може бити повољна ако је кућа прикључена на двотарифно напајање.

Овај модел је идеалан за гријање сеоске куће, ловачке куће, одвојене купатила и друге.

 • индукција - најекономичнији електрични калемови. Укључује трансформаторску завојницу, спојену на примарни намот преко контролне аутоматике са једнофазном мрежом у 220 В, или трофазну 380 В са фреквенцијом од 50 Хз. Секундарни намотај изгледа као цевовод који преноси наизменично магнетно поље.

Приликом добаве напона завојници, електрична струја, која формира измјенично магнетно поље у самој завојници, почиње да тече кроз његове завојнице, узрокујући вртложне струје да узрокују загријавање цијеви на површини цијеви, што узрокује проток воде кроз цијеви ради загријавања.

У котловима се користи магнетострикциони феномен за промјену величине челичних дијелова у наизмјеничном магнетном пољу, што спречава стварање ваге на зидовима гријача.

 • електрода - друго име јонско. Котлови овог модела су проточног типа. Када се напон примени, струјапролазак кроз воду формира позитивно и негативно набијене ионе.

Према њиховом набоју, јони прелазе на негативну или позитивну електроду. Због фреквенције измјеничног напона од 50 Хз, електроде мијењају поларитет на одговарајући број пута. Иони "тече" између електрода, захваљујући овом процесу и ослобађање топлоте.

Комора, у којој се одвија процес јонизације расхладне течности (воде), прилично је мала, сам процес се одвија прилично брзо, што у њој убрзано повећава притисак на 2 атмосфере. Оно што убрзава циркулацију воде.

Котао чији је принцип рада разлика у температури улазне и излазне воде, може створити отпор од 3 до 20 метара. Ово може омогућити грејање чак и вишеетажних зграда без примене у систему циркулационе пумпе.

Нормална вода из славине није погодна за котлове овог типа. Носач топлоте мора бити електрички проводљив и добро јонизован.

 • ТхеНов - очигледно најчешћи због своје релативно ниске цијене и једноставности у сервисирању електричних котлова. ТЕН је електрична грејна спирала, која се налази у цијеви која проводи топлину и изолирана је непроводном електричном енергијом с ватросталним материјалом који може издржати високе температуре, периклас.

Сене се по правилу лако скидају, а поправка прегревања елемента није посебно тешка. Дизајни гријача овог типа су прилично разноврсни по својој топлинској снази, тако да бирајући ону која ће вам одговарати неће бити посебнопроблема. Електрични гријач с плочицама за гријање куће од 50 квадратних метара је идеалан.

Ако систем напуните антифризом, може се користити у љетним мјесецима зими, чак и ако је то само неколико кратких посјета за цијели зимски период. Правилно дизајниран систем је у стању да брзо загреје чак и веома стиснуту просторију за само неколико сати.

У току рада ТЕН-а, у случају да уобичајена вода из славине или вода која се користи за пуњење није прошла поступак "омекшавања", постоји један врло непријатан феномен. Површина Тене је прекривена слојем чврстих соли ослобођених из нетретиране воде. Исти слој соли подешен је на зидовима цевовода и радијатора, што знатно смањује топлотну снагу.

Инсталирано експериментом: расипање топлоте пада за 5% са слојем соли од само 0,25 мм. А такав слој може се појавити само пола године рада. А у котловима са једним кругом, где постоји избор воде за економске потребе, овај процес се одвија још брже. Наиме, за двије године, сличан котао може изгубити 30 до 50% своје топлинске снаге.

Постављањем зидних и подних електричних котлова. Зидни модели су компактнији, за разлику од пода, њихова потрошња енергије је од 2,5 кВ /х, а котлови са много већом снагом могу потрошити до 20 кВ /х.

Како изабрати електрични котао за приватну кућу?

Када купујете електрични намотај, разни разлози могу утицати на избор модела. ОдУ зависности од услова типа система грејања, грејне површине, ефикасности радијатора зависиће од потрошене количине киловата месечно, које ће се потрошити на грејање куће.

Избор електричног котла првенствено утиче на његову аутономију. Ако ће морати да обезбеди грејање и топлу воду за велику зграду, онда је најбољи избор индукциони котао одговарајућег капацитета.

Ако нема проблема са припремом или куповином горива, или ако је могуће држати гас и истовремено је кућа мала, боље је да се заустави њен избор на мини електродама или ТеН котловима, чинећи га дуплираним спајањем паралелно са главним котлом. Његова употреба ће се вршити током прекида са гасом или као додатни извор топлоте током јаких прехлада.

Да би се изабрао котао како би се избегле грешке, потребно је израчунати капацитет котла. То је прилично лако. Да би се знала вриједност потребног параметра, потребно је загријати простор подијељен са 10. Коначни резултат ће бити вршна снага котла који вам је потребан.

Ако добијете велике бројеве, не морате одмах уплашити резултат. То не значи да ће котао морати да ради непрекидно у свом максималном капацитету, постоји термостат за регулацију на котлу. Дакле, већину времена котао ће бити у стању мировања.

У неким деловима земље употреба електричних котлова је проблематична због прекида напајања електричном енергијом. Али овај проблем се решава помоћу електромотора мотора са унутрашњим сагоревањем и делимично изупотребом стабилизатора напона.

Дакле, ако нема гасификације у том подручју, електрични котао ће дјеловати као идеална опција за гријање куће. Тржиште обезбеђује прилично велики избор такве опреме. Познавајући све карактеристике и предности различитих типова ове опреме, подизање електричног котла за висококвалитетно гријање неће бити тешко.

Овај уређај ће вам пружити удобне услове у унутрашњости без обзира на временске прилике на улици. Али морате запамтити: да не бисте имали проблема са радом котла, његову инсталацију је боље повјерити професионалцима, онда ћете значајно уштедјети на одржавању опреме и лишити се непотребних брига.