Како направити полагање армираног сухозида

Гипсани картон се данас користи за обраду зидова и плафона, али мало људи зна да се овим лепим завршним материјалом може урадити и подна облога. У те сврхе треба користити специјалне плоче од гипсаних плоча ојачане стакленим влакнима.

Са овим материјалом можете створити идеалну површину пода у просторији.

Услови коришћења

Да би се добила равна подна површина, морате поштовати следеће услове:

  • квалитетни завршни материјал, који је управо суви зид. Овај материјал има све потребне особине да издржи оптерећење које иде на под, као и да траје дуго;
  • исправна инсталација. Без поштовања правила инсталације, чак и најквалитетнији материјал може се закључити кршењем, што ће довести до краћег живота. Због тога се технологија мора држати на најмању нијансу.

Само под овим условима, под, конструисан од армираног сухозида, трајаће све док га гарантују његови произвођачи.

Карактеристике материјала

Ојачани гипсани картон има ојачани армирајући слој који се састоји од стаклопластике. Због тога се назива и гипсано влакно.Ојачање се врши са обе стране картонског слоја и омогућава значајну чврстоћу.
Плоча од гипсаних влакана има донекле модификовану технологију производње, која укључује пресовање под високим притиском раствореног папира са гипсаном подлогом. На тоВлакна отпадног папира се равномјерно распоређују по волумену материјала, што увелике повећава чврстоћу плоча од гипсаних плоча.
Леђа и предње стране материјала третирају се специјалном композицијом - хидрофобном. Овај састав чини плочу отпорнијом на високу влажност. Будући да је материјал направљен за под, додатно је брушен и обрађен импрегнацијама које штите лишће од брушења.
Због тога може безбедно да издржи терет намештаја. Али да би материјал испунио функције које су му додељене, мора бити правилно постављен.

технологија слагања

Гипсане плоче ојачане подом развила је њемачка твртка Кнауф, која је неоспорни лидер на тржишту грађевинских материјала широм свијета.
Гипсани картон се може полагати на под само ако је његова површина савршено равна. Због тога, посебну пажњу треба посветити припреми подне површине.
Технологија закључивања овдје подразумијева сљедеће акције;

  • површина пода се поравнава помоћу цементног малтера;
  • након држања естриха, ставите полиетиленски филм на под. Треба га пресавити у два слоја (више се може урадити). За дрвене подове, полиетиленски филм се мења у рубероидни или битуменски папир. Можете користити и модерну хидроизолацију. Због тога ћете створити парну баријеру. Обезбедиће заштиту од исушивања. Преклапање филма не смије бити мање од 200 мм;
  • на месту сударапод са зидовима треба да остави малу празнину, јер суви зид може мало да се набубри. У ову празнину треба ставити специјалну траку за хидроизолацију (дебљина 1 цм и ширина - 10 цм).
  • након израде естриха и стварања парабеар-а, многи стручњаци препоручују да се капање врши у облику сувих мјешавина;

Обратите пажњу! Пијесак, перлит или експандирана глина могу се користити као сухи малтери за армиране плоче сухозида. У овој листи, предност се обично даје перлиту, јер садржи фино млевење и друге смеше могу бити лакше равномерно распоређене по поду пода. Међутим, ово је најскупљи материјал. Због тога се често помеша са песком у пропорцији 1: 3. Али најчешће се користи керамзит.

  • затим положити листове гипсаног папира. Потребно је кренути од врата, јер је немогуће закорачити на дно;
  • Подмажите ивице између листова лепком. Такође, плоче на бази се могу причврстити завртњима.

Пратећи ову једноставну упуту, лако можете поставити суву зидну површину на под, са површином која излази чак и издржљива. Правилно изведена инсталација - кључ дугорочног одржавања завршног материјала и његове функционалности.